AUSTRALCI MILOSRDNI Žena se pridružila mužu u ISIL-u 2014. godine, u petak joj odobrena uvjetna jamčevina

Dijete Isil Sirija
AFP

Australski sud odobrio je u petak uvjetnu jamčevinu ženi uhićenoj pod optužbom da je ušla i boravila u područjima Sirije pod kontrolom militantne skupine Islamska država.

Australska policija u četvrtak je uhitila 31-godišnju Mariam Raad, rekavši da je dobrovoljno otputovala u Siriju početkom 2014. kako bi se pridružila svom suprugu, potpuno svjesna da je aktivni član islamističke militantne skupine.

Vjeruje se da je njezin suprug poginuo u Siriji 2018., dodali su.

Australski zakon smatra prijestupom ulazak ili boravak u područjima za koja je vlada proglasila da se "teroristička organizacija s popisa bavi neprijateljskom aktivnošću", postavljajući kazne do deset godina zatvora.

Uvjeti Raadove jamčevine uključivali su da preda putovnicu, javlja se policiji svakog ponedjeljka i ne komunicira sa suradnicima "terorističkih organizacija", priopćio je sud.

Raad se vratila u Australiju iz kampa Al Roj za raseljene osobe na sjeveroistoku Sirije u listopadu, kad je vlada kontroverzno vratila 17 žena i djece povezanih s mrtvim ili zatvorenim borcima Islamske države.

Sud je odredio datum 15. ožujka za sljedeće razmatranje slučaja.