Antivladine snage uzele zapovjednika flote za taoca

vojni udar
Još traju operacije kojima se nastoji u potpunosti vratiti nadzor nad glavnim stožerom vojske u Ankari, kazao je neimenovani turski dužnosnik. Specijalne policijske snage i vojska osiguravaju područje sjedišta glavnog stožera.

Prema posljednjim informacijama nakon sinoćnjeg pokušaja vojnog udara život su izgubile 164 osobe u borbi za očuvanje demokracije, 1.440 osoba je ranjeno, a 2.839 pripadnika vojske raznih činova je uhićeno.

Bivši zapovjednik zračnih snaga Turske general Akin Ozturk i zapovjednik Odjela za podršku i obuku Oružanih snaga Turske general Metin Iyidil bit će procesuirani zbog veleizdaje. Nakon neuspjelog vojnog udara koji su pokušali izvesti pripadnici turskih oružanih snaga odani terorističkoj organizaciji FETO/PDY pokrenut je niz istraga u okviru kojih je uhićeno više od 300 vojnika i časnika, članova te terorističke organizacije.

Turski vojnici koji su sudjelovali u pokušaju državnog udara i pokušali da napadnu hotel u Marmarisu koji je predsjednik Turske Erdogan napustio nekoliko sati ranije, pobjegli su iz te regije, prenijela je danas turska državna agencija Anadolija. Anadolija navodi da su vojnici uspjeli da pobjegnu nakon sukoba s turskom policijom koji su trajali do jutra.

Grčka policija je uhitila osam turskih vojnika koji su vojnim helikopterom sletjeli u grad Aleksandrupolis. Oni su zatražili politički azil. Grčka državna televizija je priopćila da su oni možda umješani u puč u Turskoj.

Reuters prenosi da su antivladine grupe preuzele kontrolu nad jednom fregatom turske mornarice i da su za taoca uzeli zapovjednika turske flote u bazi Golčuk.