Američka vlada o NLO-ima: Ne znamo što bi to moglo biti

NLO svemirska letjelica
Getty images

Američka vlada je objavila dugo očekivani izvještaj o neidentificiranim letećim objektima (NLO) u kojem je navedeno da analitičari iz sektora obrane i obavještajnih podataka ne raspolažu sa dovoljno podataka da bi utvrdili porijeklo misterioznih letećih objekata koje su viđali vojni piloti.

U izvještaju, koji je podnijet Kongresu i javno objavljen, obuhvaćena su viđenja 144 objekta koje je vlada službeno nazvala 'neidentificiranim zračnim fenomenima' (UAP), a datiraju od 2004., navodi Reuters, prenosi Al Jazeera.

U izvještaju se zaključuje da ove pojave svakako dovode u pitanje sigurnost letenja i mogu predstavljati izazov po nacionalnu sigurnost SAD-a i dodaje da za ove fenomene 'vjerovatno ne može postojati samo jedno objašnjenje'.

Izvještaj je označio prekretnicu za američku vladu nakon što je vojska desetljećima odvraćala, razotkrivala i diskreditirala posmatranja neidentificiranih letećih objekata i 'letećih tanjira' iz 1940-ih. Sva navedena viđenja, osim jednog, a to je slučaj pripisan velikom, ispuhanom balonu, ostaju neobjašnjiva i podložna daljnjim analizama, navodi se u izvještaju.

Za ostala 143, izvještaj je utvrdilo da postoji premalo podataka da bi se moglo zaključiti predstavljaju li neki egzotični zračni sustav koji su razvili američka vlada ili komercijalni entitet, ili strana sila poput Kine ili Rusije.

"Mada se terminologijom u izvještaju izbjegavaju eksplicitna spominjanja takvih mogućnosti, analitičari tek trebaju utvrditi izvanzemaljsko porijeklo, tvrde visoki američki dužnosnici, govoreći pod uvjetom anonimnosti", javlja Reuters, prenosi Al Jazeera.