ALTERNATIVA ZA NJEMAČKU Prvi put da je kandidat ove desne stranke postao čelnik okruga

AfD Njemacka
EPA

Kandidat desničarske Alternative za Njemačku (AfD) pobijedio je na izborima u nedjelju te je ta stranka po prvi puta dobila čelnika okruga odnosno župana, što predstavlja ogroman preokret za stranku koja uživa rekordno visoku podršku u anketama na nacionalnoj razini.

Deset godina star AfD, s kojim glavne stranke u Njemačkoj službeno odbijaju surađivati zbog njihovih kako ih zovu radikalnih stavova, pobijedio je u drugom krugu lokalnih izbora u okrugu Sonneberg u istočnoj njemačkoj saveznoj pokrajini Tiringiji, osvojivši 52,8 posto glasova. Riječ je o najnovijem uspjehu stranke kojoj raste potpora nakon nezadovoljstva javnosti socijaldemokratskim kancelarom Olafom Scholzom i njegovom koalicijom sa Zelenima i Liberalno-demokratskom strankom (FDP), koja se suočava s unutarnjim sporovima oko politika i proračuna.

AfD posebno jak na istoku

AfD, koji prema anketama uživa potporu između 19 i 20 posto birača, iskorištava strahove glasača glede recesije, migracija i zelene tranzicije, tvrde analitičari, a na saveznim izborima 2025. namjerava nominirati svog kandidata za kancelara.

Stranka je osobito snažna na prostoru bivše komunističke Istočne Njemačke, a ankete upućuju na to da bi mogla ostvariti pobjedu u trima istočnim saveznim pokrajinama iduće godine. Jasna pobjeda AfD-ovog Roberta Sesselmanna u okrugu s tek oko 56.000 stanovnika šalje poruku Berlinu, kažu analitičari, naročito nakon što su se sve druge stranke u Sonnebergu ujedinile protiv njega.

Porazio je konzervativca

Sesselmann se u drugom krugu izbora suočio s konzervativnim kandidatom nakon izbora održanih prije dva tjedna. Konzervativni kandidat je osvojio 47,2 posto glasova u nedjelju.

50-godišnji Sesselmann je u drugom krugu glasanja u okrugu na jugu Thüringena dobio 52,8 posto glasova, osiguravši tako potrebnu apsolutnu većinu, izvijestila je izborna komisija. Prema tim rezultatima, CDU-ov kandidat Jürgen Köpper, koji je također imao podršku Ljevice, SPD-a, Zelenih i FDP-a, pretrpio je poraz s 47,2 posto glasova. Prema podacima Državnog ureda za statistiku, izlaznost na izborima iznosila je 58,2 posto. Već u prvom krugu izbora, Sesselmann je osvojio gotovo 47 posto glasova. Okrug u Turingiji s 57.000 stanovnika i oko 48.000 birača jedan je od najmanjih u Njemačkoj. Sesselmann je odvjetnik i trenutno zastupnik AfD-a u pokrajinskom parlamentu u Erfurtu. 

Dok su krajnje desne stranke ojačale diljem Europe, jačanje AfD-a je posebno delikatno pitanje zbog njemačke nacističke prošlosti. Stranka se protivi gospodarskim sankcijama protiv Moskve zbog rata u Ukrajini i osporava da je ljudsko djelovanje uzrok klimatskih promjena.

Njemačka obavještajna služba je ovaj mjesec objavila da krajnje desni ekstremizam predstavlja najveću prijetnju za demokraciju u Njemačkoj te je upozorila glasače glede podrške za AfD. Stranka je osnovana prije deset godina kao antieuropska strana. Njena je popularnost narasla nakon migrantske krize 2015., a ušla je u njemački parlament 2017., čime je postala službenom oporbom.