AKCIJA DILJEM NJEMAČKE Policajci pretražuju prostorije islamističkih udruga

njemačka policija polizei
Welt

Stotine policajaca u Njemačkoj provodi akciju protiv nekoliko islamističkih udruga diljem zemlje. Središte akcije je Hamburg, a cilj je dobiti dokaze za zabrane tih udruga te oduzimanje imovine, javlja njemački Welt.

Racija je gotovo istodobno provedena u nekoliko njemačkih saveznih država. Stotine policajaca upale su u više od 50 zgrada diljem Njemačke, uključujući i Plavu džamiju u Hamburgu, čija se sponzorska udruga ‘Islamski centar Hamburg‘ smatra ispostavom iranskog režima. 

Sadržaj se učitava...

''Osumnjičeni su da djeluju protiv ustavnog poretka i protiv ideje međunarodnog razumijevanja'', navodi se u priopćenju federalnog ministarstva vanjskih poslova.

Sigurnosne vlasti su istraživale i sumnju da je IZH podržavao aktivnosti libanonske terorističke organizacije Hezbollah, koja je u Njemačkoj zabranjena.

Osim prostora u Hamburgu, pretražene su i prostorije drugih islamističkih udruga u Berlinu, Hessenu, Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, Baden-Württembergu, Donjoj Saskoj i Bavarskoj. Radi se o ukupno 54 objekta.

Ministrica unutarnjih poslova Njemačke Nancy Faeser (SPD) rekla je da je islamistička scena sada na nišanu.

''Posebno sada, u vrijeme kada se mnogi Židovi osjećaju posebno ugroženima, vrijedi sljedeće: općenito ne toleriramo islamističku propagandu ili antisemitsko i antiizraelsko huškanje. Posebno sada je važno biti oprezan i poduzeti oštre mjere. Zato svaku opravdanu sumnju istražujemo'', rekla je Faeser i dodala da su sumnje protiv IZH-a ozbiljne.

Sadržaj se učitava...

Ministarstvo unutarnjih poslova je dodalo i da su aktivnosti IZH-a usmjerene na širenje revolucionarnog koncepta vrhovnih iranskih vođa.

Nakon Hamasovog terorističkog napada na Izrael 7. listopada, Bundestag je jednoglasno zatražio da vlada "radi na zatvaranju Islamskog centra u Hamburgu".

Sam IZH uvijek je odbacivao optužbe političara i vlasti i opisivao ih kao "nepravedne". Udruga je ustvrdila da nije instrument iranske vlade: "IZH osuđuje svaki oblik nasilja i ekstremizma i uvijek je zagovarao mir, toleranciju i međureligijski dijalog."

Hamburški ured za zaštitu ustava smatra IZH izrazito ekstremističkom organizacijom koja je "vezana uputama" za režim mula u Iranu.

Vlast vidi dokaze o islamističkim aktivnostima u knjizi “Islamska država” ajatolaha Homeinija, koju je na njemačkom suizdao IZH. Zagovara kazne koje "očito krše ljudsko dostojanstvo" - poput kamenovanja za preljub i javnog pogubljenja homoseksualaca.

Zamjenik šefa IZH-a protjeran iz Njemačke

Vlasti Hamburga protjerale su zamjenika šefa IZH-a još u proljeće 2022. Razlog je bila blizina terorističke organizacije Hezbollah , koja je blisko povezana s režimom mula. Nakon što nije uspjela njegova žalba Višem upravnom sudu, napustio je Njemačku i otišao u Iran. Nije mu dopušten ponovni ulazak u zemlju.

Federalno ministarstvo unutarnjih poslova sada mora dati na procjenu brojna računala, mobitele, uređaje za pohranu podataka i dokumente koji su zaplijenjeni u akciji diljem zemlje, a onda odlučiti jesu li dokazi dovoljni da se zatvori Plava džamija.