14 POSTO Pad nataliteta u Europi, uzrok - koronavirus

Bebe puzanje
Ilustracija

Prema posljednjim dostupnim podacima, Europa je zabilježila pad od 14 posto u broju rođenih beba, a razlog je - pandemija covida 19. Poređenje podataka iz siječnja 2021. sa brojem novorođenčadi u istom mjesecu prethodnih godina pokazuje pad nataliteta.

Znanstvenici iz Švicarske navode da su zemlje sa najstrožim karantenama tijekom pandemije i prenatrpanim jedinicama intenzivne njege doživjele najveći pad broja beba devet do deset mjeseci kasnije.

Također, znanstvenici smatraju da strah potaknut covidom 19, kako se navodi u studiji objavljenoj u časopisu 'Human reproduction', može dovesti do dugoročnih posljedica na demografiju, posebno u zapadnoj Europi gdje stanovništvo stari.

"Izgleda da je pad broja rođenih devet mjeseci nakon početka pandemije češći u zemljama u kojima su zdravstveni sistemi bili u problemima, a bolnički kapaciteti nedovoljni", navodi rukovoditelj istraživanja Leo Pomar.

To je dovelo do lockdowna i mjera socijalnog distanciranja kako bi se pokušala obuzdati pandemija, prenosi Srna. Što su karantene bile duže, to je bilo manje trudnoća u tom razdoblju, čak i u zemljama koje nisu bile ozbiljno pogođene pandemijom.

Znanstvenici smatraju da je strah parova od zdravstvene i socijalne krize u vrijeme prvog vala covida 19 doprinio smanjenju broja novorođenčadi. Litva i Rumunjska zabilježile su najveći pad broja beba - 28 odnosno 23 posto.

Engleska i Wales su u siječnju 2021. zabilježile pad broja beba od 13 posto u poređenju sa siječnjem 2018. i 2019., dok je broj rođenih beba u Škotskoj smanjen za 14 posto.

Švedska, koja nije imala karantene, ali je imala visok broj smrtnih slučajeva, nije doživjela pad broja beba, navode istraživači. Studija otkriva da je trajanje karantene ključni faktor povezan sa padom broja rođene djece.