Sutra presuda: Tužiteljstvo traži osudu za bivše čelnike Herceg-Bosne

Tužitelji su zatražili da ih se proglasi krivima. Za premijera Herceg-Bosne Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića, zapovjednike Glavnog stožera HVO-a generale Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića zatražili su 40 godina zatvora, za zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića 35, a za načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića 25 godina zatvora. Njihove su obrane zatražile oslobađanje od optužbi i puštanje na slobodu.

Šestoricu Hrvata optužnica tereti za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu predvođenom bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, čiji je cilj bio etničko čišćenje područja Herceg-Bosne radi stvaranja 'velike Hrvatske'. Tereti ih se za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja, te povrede ženevskih konvencija počinjene progonom, ubojstvima, razaranjem, zatočenjem u logorima, deportacijama bosanskih muslimana i drugih ne-Hrvata od 1992. do 1994. godine

Tijekom suđenja saslušano 206 svjedoka, izvedeno 10.000 dokaznih predmeta

Prlić, Stojić, Praljak, Petković, Ćorić i Pušić dobrovoljno su se predali 5. travnja 2004. Suđenje je počelo 26. travnja 2006. i pretvorilo se u jedno od najduljih i najkompleksnijih suđenja pred Haškim sudom. Tužiteljstvo je izvelo 145, a obrana 61 svjedoka, dok je tijekom suđenja izvedeno čak oko deset tisuća dokaznih predmeta.Prlićeva odvjetnica Suzana Tomanović kaže kako njezin branjenik s optimizmom čeka ročište.
'Sve su opcije otvorene i sve je neizvjesno', kaže Tomanović, pojašnjavajući da je u proteklih godinu dana donesen niz presuda, koje su je osobno iznenadile.

Praljkova braniteljica Nika Pinter kaže kako očekuje da će presudom biti utvrđeno da ne postoji udruženi zločinački pothvat zbog uvjerljivih dokaza koje su obrane izvele tijekom suđenja, te kako Praljak izricanje presude dočekuje mirno, 'jer se konačno završava dugo razdoblje neizvjesnosti', kaže njegova odvjetnica.

Tužitelji smatraju da su Prlić i njegova vlada uspostavili i nadzirali tijela HVO-a odgovorna za progon, deportacije i prisilno premještanje bosanskih muslimana.'Prlić je bio jedan od ključnih, najmoćnijih faktora u Herceg Bosni i HVO-u uz Tuđmana, Šuška i Bobana', napisali su u završnom podnesku tužitelji. (hina)