SUĐENJE U ODSUDSTVU Zoranu Mamiću će se suditi zbog izvlačenja 144 milijuna kuna iz Dinama

SUĐENJE U ODSUDSTVU Zoranu Mamiću će se suditi zbog izvlačenja 144 milijuna kuna iz Dinama
N1

Zoran Mamić u bijegu je u BiH, za njim je raspisana međunarodna tjeralica i Europski uhidbeni nalog, a nije se javio ni u Remetinec na izdržavanje kazne. Na izručenje više ne računaju

Iako se Zoran Mamić nalazi u BiH i samim time je nedostupan hrvatskom pravosuđu, to ga neće spasiti još jednog suđenja zbog optužbi da je bio dio zločinačke organizacije, koja je iz GNK Dinama izvukla oko 144 milijuna kuna. Naime, Županijski sud u Osijeku na sjednici 19. rujna prihvatio je zahtjev Uskoka da se Zoranu Mamiću sudi u odsutnosti, piše 24sata.

USKOK je 31. kolovoza osječkom sudu dostavio prijedlog za suđenje u odsutnosti optuženom Zoranu Mamiću. U njemu su naveli da je Zoranu određen istražni zatvor, da je on u bijegu u BiH, te da je zatraženo njegovo izručenje u Republiku Hrvatsku, koju molbu je Sud BiH odbio, ali da Ministarstvo pravde BiH nije dostavilo odluku hrvatskom Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Smatraju da postoje osobito važni razlozi da mu se sudi u odsutnosti jer je kazneno djelo počinio u sastavu zločinačkog udruženja, počinjenim kaznenim djelom pribavio je znatnu imovinsku korist na štetu jednog od najeksponiranijih sportskih klubova u Republici Hrvatskoj, a što je izazvalo veliki revolt i uznemirenost javnosti.

Podsjetimo, optužnicom USKOK-a, koja je potvrđena 21. svibnja 2019. Zorana Mamića sumnjiče da je u sastavu zločinačkog udruženja, kojega je organizirao i vodio njegov brat Zdravko Mamić, u razdoblju od 2005. do 2015. zajedno s ostalim optuženicima, povrijedio dužnost zaštite tuđih imovinskih interesa te sebi i drugima pribavio znatnu nepripadnu imovinsku korist, a Dinamu znatnu štetu. Takvim postupanjem sebi je pribavio korist u iznosu od 1,8 milijuna kuna, a zločinačko udruženje u čijem sastavu je djelovao oštetilo je GNK Dinamo za najmanje 144.063.704 kuna.

Visina pribavljene imovinske koristi i iznos štete koji višestruko premašuju zakonom propisani iznos za imovinsku štetu velikih razmjera, činjenica da su kaznena djela počinjena u vremenskom razdoblju od deset godina i da je od posljednjih inkriminiranih radnji proteklo gotovo sedam godina te da su kaznena djela počinjena u sastavu zločinačkog udruženja na štetu jednog od najeksponiranijih sportskih klubova u Hrvatskoj prema mišljenju suda predstavljaju osobito važne razloge da mu se sudi u odsutnosti.

Podsjećaju na činjenicu da mu je rješenjem osječkog suda iz srpnja 2021. određen istražni zatvor zbog opasnosti od bijega te da je za njim na snazi međunarodna tjeralica i Europski uhidbeni nalog. Međutim, unatoč proteku više od jedne godine sve to nije rezultiralo uhićenjem ni izručenjem Zorana kako bi mu se sudilo. 

Osim toga, Zoran Mamić nije se javio u Centar za dijagnostiku u zagrebačkom Remetincu na izdržavanje četiri godine i osam mjeseci kazne zatvora na koju je osuđen u prvom postupku koji se vodio protiv njega, Zdravka i ostalih. I u tom predmetu za njim je raspisana tjeralica, međunarodna tjeralica i izdan Europski uhidbeni nalog. Unatoč svemu tome on još nije uhićen ni izručen. 
Ministarstvo pravosuđa i uprave podnijelo je Ministarstvu pravde BiH molbu za izručenje Zorana Mamića u svibnju 2021., dopunsku molbu za izručenje u srpnju 2021. te dopunsku molbu za izručenje u veljači 2022., no od Ministarstva pravde BiH dosad nisu dobili meritornu odluku Ministarstva pravde BiH.

Međutim, iz dopisa koje je Sud BiH i Ministarstvo pravde BiH uputilo medijima, osječki sud zaključio je da je Sud BiH odlučio o molbi i dopunskim molbama za izručenje i to tako da je pravomoćno utvrdio da nisu ispunjenje pretpostavke iz bilateralnog sporazuma za njegovo izručenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz svega toga očito je da Zoran Mamić neće biti izručen kako bi se protiv njega vodio još jedan postupak, a ustupanje kaznenog progona tužitelj zasad nije tražio.