Stranačka privatizacija grada na Savi

Gradiška, SNSD, malverzacije , privatizacija

Da Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Gradišci, polako, ali sigurno, ide stopama republičke razine kroz privatizaciju javnog sektora, govore najsvježiji podaci do kojih je došla Infoveza, a koji se, između ostalog, ogledaju i u navodima da lokalni članovi SNSD-a Gradiška i službenici ovog grada preuzimaju objekte u gradu i razvijaju biznise u njima, ali i zapošljavaju stranački podobne ljude, odnosno svoje kandidate na nedavno završenim lokalnim izborima.

Prvi od istaknutih službenika je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić, koji je, prema riječima lokalnog odbornika Radislava Dončića, jedan od pretendenata za zauzimanje ugostiteljskog lokala u novoizgrađenoj sportskoj dvorani “Arena Gradiška” i to zajedno s Dušanom Ristićem, lokalnim odbornikom SNSD-a.

Gradiška,SNSD,malverzacije ,privatizacija

“Navodno se lokal priprema za potpredsjednika Skupštine Denisa Šulića i odbornika SNSD-a Dušana Ristića. Za Ristića postoje informacije da će zakupiti i teretanu u sklopu objekta”, rekao je Dončić i dodao da to nikako nije u redu i da su to sve stvari koje “idu preko veze”.

“Hobotnica SNSD-a u Gradišci radi strašne stvari. Ovdje se nitko nigdje ne može zaposliti dok načelnik općine ne amenuje”, kritičan je Dončić.

Bivši predsjednik mladih SNSD-a Denis Šulić, rekao je da njemu osobno nije izdat nikakav prostor u dvorani.

“Nisam otvorio kafić, mogu vam dati kontakt odgovornih u dvorani ukoliko želite više informacija o slobodnim ili zauzetim prostorima“, kazao je Šulić.

 Iz “Arene”, su poručili da je točno da je Dušan Ristić prošao na natječaju za zakup ugostiteljskog objekta u pripremi, ali da Denis Šulić nije ni aplicirao na natječaju.

Slično je bilo i s prostorom u Kulturnom centru Gradiška, gdje je nekada bio smješten caffe bar “Akademik”. Taj prostor su, nakon izbacivanja bivšeg gazde Akademika Zorana Kasagića, ušli članovi SNSD-a. Vlasnik novootvorenog lokala je Denis Šmitran, predsjednik mjesne zajednice Kruškik i istaknuti član SNSD-a Gradiška, koji je bio i na kandidatskoj listi tijekom prethodnih lokalnih izbora.

“Kandidat za zastupnika SNSD-a na prethodnim izborima Denis Šmitran je u sklopu Doma kulture dobio ugostiteljski objekt, koji je neposredno prije toga izuzet iz sklopa Doma kulture i dodijeljen gradskoj upravi na upravljanje“, pojašnjava oporbeni zastupnik Dončić.

 Poslovi za “botove”?

Kako stvari stoje, gradonačelnik Zoran Adžić je dobro disciplinirao i organizirao mladež SNSD-a, pa su nakon uhljebljenja u javnim institucijama, čini se, mnogi od njih dobili zadatak da “botuju” na društvenim mrežama dajući podršku svojima, a omalovažavajući kolege iz drugih stranaka.

Tako su Jelena Lazić, zaposlena u Fondu PIO Gradiška, koja je također bila i na listi SNSD-a na nedavno održanim lokalnim izborima, i Dejan Janković, novinar JP “Radio Gradiška” (također bio na kandidatskoj listi SNSD-a Gradiška), krenuli u intenzivno komentiranje mnoštva objava protiv ljudi koji nisu na političkoj strani na kojoj je i SNSD.  Ni Janković ni Lazićeva nisu završili fakultete, ali ih to ne sprječava da dobivaju lukrativne poslove plaćene novcem poreznih obveznika.

Gradiška,SNSD,malverzacije ,privatizacija

Novinari Infoveze istražili su i načine zaposlenja Lazićeve i Jankovića.

Iz PR službe Fonda PIO odgovorili su da je Jelena Lazić iz Gradiške zaposlena u Fondu za mirovinsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske, na neodređeno vrijeme od 01.10.2020. godine, na radnom mjestu stručni suradnik za upisnik i unos podataka. Navedeno radno mjesto je sa srednjom stručnom spremom.

“Prije zasnivanja radnog odnosa na neodređeno vrijeme bila je u nekoliko navrata angažirana, zbog objektivnih razloga, na određeno vrijeme na istom radnom mjestu. Na osnovu iskazanih potreba za popunu radnih mjesta natječaj za popunu upražnjenih radnih mjesta objavljen je 22.08.2020. godine u dnevnom glasilu Glas Srpske“, poručuju iz Fonda.

Iz navedenog odgovora se može vidjeti da je Lazić mjesecima obavljala posao za koji je natječaj objavljen tek krajem kolovoza 2020. godine.

Posebno je zanimljiv odgovor Aleksandre Stojanović, direktorice i glavne i odgovorne urednice JP “Radio Gradiška”, koja  je na upit je li je prilikom zaposlenja Dejana Jankovića u “Radio Gradiška” objavljen ikakav javni natječaj, odgovorila da se  radiju treba obratiti pismenim putem. To je i učinjeno, ali odgovora od ovog medija nije dobiven. Prema informacijama koje su u posjedu Infoveze, natječaj nikada nije bio ni raspisan.

Njihove stranačke kolege, među kojima je i dugogodišnji SNSD-ovac Srđan Pucar,  koji je nedavno dobio posao u Srednjoj stručnoj i tehničkoj školi Gradiška, ne čekaju ni sekundu, nego odmah kreću u oduživanje stranci, svojim komentarima i javnim istupima.

Gradiška,SNSD,malverzacije ,privatizacija

Gradiška,SNSD,malverzacije ,privatizacija

Gradiška,SNSD,malverzacije ,privatizacija

Gradiška,SNSD,malverzacije ,privatizacija

Gradiška,SNSD,malverzacije ,privatizacija

Zanimljivi je i to da gore pomenuti Ristić nije gubio vrijeme na birou, jer je odmah dobio posao u RAGA Gradiška (Razvojna agencija Gradiška). Može se reći da je Ristića sreća baš poslužila, jer pored toga što radi u RAGA, zakupljuje ugostiteljske objekte i što je zastupnik, u isto vrijeme je i predsjednik Gradiške inicijative (udruženje koje za sebe kaže da je osnovano s osnovnom idejom i ciljem da radi na realizaciji i kreiranju sadržaja za mlade kako bi mogli kvalitetno provoditi slobodno vrijeme).

Prema neslužbenim informacijama koje su u posjedu Infoveze, udruženje GRIN (Gradiška inicijativa) između ostalog predstavlja i instrument preko kojeg omladina SNSD-a, na čelu s Ristićem, koristi novac institucija kako bi radila projekte i paralelno jačala stranku.

S Ristićem u timu je i mladi odbornik Branko Straživuk, koji je isto tako ekspresno dobio posao u RAGA-i. Straživuk je također bio na listi SNSD-a na prethodnim izborima.

Gradiška,SNSD,malverzacije ,privatizacija

Gradiška,SNSD,malverzacije ,privatizacija

Zanimljivo je i da lokalni oporbeni političari grada na Savi poslije izbora “prelijeću” u skupštinske većine, što je vidljivo po skupštini prošlog saziva u kojoj je od 12 zastupnika oporbe, na kraju u oporbi ostalo samo njih 6. Oni su suglasni u tome da se njihove kolege sve jeftinije prodaju na političkoj pijaci. Ostaje otvoreno ključno pitanje: Tko će onda nadzirati malverzacije vladajućih?