STRAH ČINI SVOJE Pomama za brašnom i uljem u Hercegovini

police, brašno, ulje, namirnice, kupovina, Njemačka, trgovine, brašno
Shutterstock

Zbog straha od nestašice, koja je povezana s ratom u Ukrajini, Hercegovci su pohrlili u trgovine po brašno i ulje. Tako smo danas u trgovačkim centrima Konzum i Robot u Mostaru zatekli brojne građane kako doslovno vuku brašno i ulje prema svojim vozilima. 

Sve podsjeća na sami početak pandemije koronavirusa i pražnjenje polica na kojima su se nalazili brašno, ulje i toalet papir. 

Ima i onih koji nisu u strahu.

"U trgovinu sam danas došla po neke druge namirnice, a prodavačica za kasom mi je rekla kako sam danas jedina koja nisam došla po brašno i ulje", ispričala nam je jedna od čitateljica portala Hercegovina.info.

Također kod građana vlada strah i od poskupljenja cijena s obzirom na događanja u Ukrajini.

Rat na istoku Europe, u žitnici Europe, donosi neizbježan rast cijena, a globalne cijene hrane već sad se penju na višegodišnje maksimume.

Sama najava rata u Ukrajini, od početka godine, već je utjecala na rast cijena osnovnih poljoprivrednih proizvoda - pšenice i kukuruza. Terminski ugovori kojima se trguje na robnim burzama pokazuju snažan rast cijena već od početka godine, pa je cijena za pšenicu kojom se trguje na burzi u Chicagu skočila za oko 12% od početka godine, dok su cijene kukuruza narasle za 14,5%. Ovaj tjedan cijene i dalje nastavljaju rasti, po vrlo visokim stopama, pa je cijena kukuruza za isporuku u idućem mjesecu rasla gotovo 3%, a pšenice čak 6%., navode u svojoj analizi stručnjaci Smartera.

Vlada Federacije BiH prije nekoliko dana građanima je ipak poručila kako se ne trebaju plašiti novih poskupljenja, budući da u zalihama ima dostupnih roba u vrijednosti od 30 milijuna KM, no pitanje kako će se i situacija u Ukrajini dalje razvijati. Za sada još nije vrijeme za pretjeranu paniku.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.