ŠTO SA NASTAVOM U HNŽ Djeca gube radne navike, znanje, upitna valjanost diploma, a u HBŽ sve najnormalnije

Škola
hercegovina.info

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji nastava se već dva i pol mjeseca odvija po kombiniranom modelu. Jedna grupa učenika nekoliko dana ide u školu po klasičnom modelu, a nekoliko dana prati nastavu na daljinu te se tako izmjenjuju s drugom grupom, kako bi se smanjila mogućnost lokalne transmisije koronavirusa.

No, nastavnici i roditelji tvrde kako su rezultati kod djece jako loši.

"Djeca su izgubila radne navike. Nastava na daljinu nije primjereno organizirana jer se ne predaje gradivo, nego se samo postavljaju materijali koje djeca moraju obraditi, a najčešće nisu to u stanju, jer to iziskuje angažman roditelja i roditelji su zbog toga dodatno opterećeni", rekla je glasnogovornica "Udruge roditelja Naša Djeca 2014." Mirjana Laganin za Dnevnik RTV Herceg-Bosne.

Škola

"Drugi problem je taj, što sva djeca nemaju jednak pristup online nastavi, odnosno sve obitelji nisu u stanju financijski podržati nabavku informatičkih pomagala koja su potrebna da bi se nastava mogla pratiti. Iz tog razloga postoje tzv. rupe u znanju kod djece. Djeca gube interes za učenje i opuštena su. Nemaju motiva učiti, savladavati, a pogotovo ne znati više", rekla je 

Željko Ćorić, ravnatelj Zavoda za školstvo HNŽ-a kaže kako se boji za znanje učenika.

"Zaključak svih ravnatelja osnovnih i srednjih škola, kao i Zavoda, je da se vratimo normalnom vidu nastave, to jeste da se nastava izvodi u punoj formi i da sat traje 45 minuta, sa sedam sati tijekom dana. Inicijalni testovi nisu nam niti malo dobri. Ako nam djeca budu oštećena kroz ovu pandemiju bojim se da ćemo imati trajne posljedice za učenike, jer teško je nadoknaditi veliko gradivo koje je izgubljeno u ovom razdoblju."

Škola

Upitna je čak i valjanost diploma.

"Pojedine škole izvode nastavu, na način da se dva ili pet dana ide, a dva ili pet ne, ili se pak mijenjaju. Kada to matematički sagledate, onda od 35 tjedana koliko iznosi jedna školska godina, djeca će pohađati 11,6 tjedana, što je jedna trećina nastave", rekao je Ćorić.

I dok u HNŽ-u roditelji, djeca i nastavnici muku muče, u HBŽ tih problema nema. Djeca normalno pohađaju nastavu, sat je s 35 podignut na 40 minuta, vraćen je i veliki odmor, a sada je u planu vratiti puni sat u trajanju od 45 minuta, što bi se moglo dogoditi kroz nekoliko dana. Transmisije koronavirusa u školama nije bilo i stanje je zadovoljavajuće.

Upravo zbog toga, Zavod za školstvo HNŽ-a prije mjesec dana poslao je dopis ministru obrazovanja HNŽ Rašidu Hadžoviću, no odgovor na njega još nisu dobili.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.