Što je gorivo skuplje, to su lopovi maštovitiji

krađa goriva, lopovi
Policija Lake Oriona, autoevolution

Kako diljem svijeta, tako i kod nas cijene goriva na benzinskim postajama su rekordne (doduše danas je nastupilo sniženje na domačim pumpama), pa kriminalci pribjegavaju novom načinu krađe goriva iz spremnika automobila tehnikom koja je zapravo i najjednostavnija moguća. Zavuku se ispod automobila, probuše rupu na spremniku i čekaju da se izlije u kanister.

Jedan od razloga je i taj što moderni automobili imaju niz tehnologija protiv klasičnog sifoniranja koje pomažu u sprječavanju takve prakse.

Sadržaj se učitava...

Među njima je i poklopac spremnika koji se zaključava kada je vozilo zaključano, nepovratni ventili koji ne dopuštaju gorivu da dođe u cijev ili membrane koje sprječavaju da crijevo dođe do samog spremnika. Upravo te značajke natjerale su kriminalce na destruktivno bušenje samog spremnika, prenosi Jutarnji list.

Ne samo da mogu dobiti pristup prilično brzo, već je i brzina protoka goriva iz spremnika automobila u prijenosni spremnik mnogo brža od tipičnih sifona. Dodatan problem: vlasnike bi zamjena spremnika za goriva mogla koštati na tisuće kuna, ovisno o marki i modelu vozila.

Sadržaj se učitava...

Iako je u SAD-u zabilježeno najviše ovakvih incidenata, ovaj se problem ne događa samo "preko bare". Naime, Kanada, Velika Britanija i Njemačka zabilježili su porast ovog vala kriminala.

Policajka kraljevske kanadske konjičke policije Elk Valleya Debra A. Katerenchuk je za CNN rekla: "Rast cijena naftnih derivata su jedna stvar, ali cijena zamjene spremnika za gorivo je sasvim druga, mnogo gora".

Bez obzira na to kako bi kriminalac mogao pokušati pristupiti vašem gorivu, policija savjetuje kako bi se smanjila vjerojatnost da postanete žrtva. "Postoji nekoliko načina za pokušaj odvraćanja lopova", navode iz policijske uprave Lake Orion u državi Michigan (SAD) u objavi na društvenim mrežama. “Pokušaj otežavanja tog posla lopovima možda je jedini način da ne postanete žrtvom ove vrste krađe".

"Predlažemo, prije svega, da zaključate svoje vozilo kada ste odsutni. Mnoga nova vozila će istovremeno zaključati poklopac spremnika. Koristite čep za spremnik sa zaključavanjem, ako vaš automobil to dopušta, za dodatnu sigurnost. Međutim, s obzirom na to da je poznato da neki lopovi buše rupe u spremniku za gorivo, policijska uprava savjetuje vlasnicima da parkiraju na dobro osvijetljenim mjestima i sa stražnjim dijelom vozila usmjerenim prema nekoj nadzornoj kameri. Izbjegavajte parkiranje na mračnim mjestima ako je moguće".