Stižu osude nereda na mostarskim ulicama

Policija kombi
Hercegovina.info

Nakon nereda koji su se sinoć dogodili u Mostaru u Donjoj Mahali za vrijeme ograničenog kretanja, jutros stižu brojne reakcije koje osuđuju divljanje i nasilje.

Gradonačelnik Mostara izdao je priopćenje u kojem je oštro osudio sinoćnji događaj i zatražio od MUP-a hitnu reakciju.

"Ovim putem upućujem oštre riječi osude nakon sinoćnjeg divljanja huligana i napad na privatnu imovinu i građane koji se dogodio u naselju Donja Mahala. Posebice što se napad dogodio za vrijeme trajanja policijskog sata. Od pripadnika MUP-a tražimo da u što kraćem roku javnosti predoči detaljno izvješće o sinoćnjim neredima, a da se svi vinovnici procesuiraju i primjereno kazne.  Iskreno vjerujem kako se ovakve slike iz Mostara više neće ponavljati", navedeno je u reakciji gradonačelnika Mostara Marija Kordića na incident koji se dogodio u subotu navečer.

"Nezavisni blok najoštrije osuđuje vandalizam i teroriziranje građana Mostara od strane huliganske skupine koja sebe naziva Ultrasi – Zrinjski. Pozivamo vlasti i MUP HNŽ da pohapse i procesuiraju sve izgrednike, kao i gradske vlasti Mostara da sazovu izvanrednu sjednicu posvećenu sigurnosti u ovom gradu. Ovo teroriziranje građana Mostara se ponavlja i mora biti institucionalno zaustavljeno", navodi se između ostaloga u reakciji Nezavisnog bloka.

"Noćašnji huliganski napad u Mostaru ne predstavlja ništa drugo nego demonstraciju sile do danas nekažnjenih pojedinaca i grupa koji već godinama teroriziraju građane Mostara. Neometano kretanje grupe huligana tijekom policijskog sata i teororiziranje građana u gradu koji je pokriven kamerama, samo po sebi nameće i pitanje nalogodavaca ili nerada nadležnih organa. U međuvremenu, ne čekajući traljave reakcije i nemušta priopćenja nesposobne vlasti, pozivamo Federalnu upravu policije da se neodložno uključi u rješavanje ovog problema jer životi građana Mostara i sigurnost njihove imovine nemaju cijenu", priopćeno je iz Županijskog odbora SDP HNŽ.

"Gradski odbor SBB-a Mostar najoštrije osuđuje huliganske napade, nerede i divljanja kojima smo svjedočili sinoć u našem gradu. Osim brutalnog ugrožavanja ljudskih života, huligani su tijekom nereda oštetili i privatnu imovinu građana Mostara, što je nedopustivo. 

Stoga se kao zajednica, svi moramo ograditi od agresivnog ponašanja pojedinaca i zajedničkim snagama obraniti od njih i njihovih krajnjih ciljeva", navedeno je između ostaloga u priopćenju iz SBB. 

"Povodom sinoćnjih nereda na ulicama Mostara oglasio se predsjednik Gradskog odbora Naše stranke Mostar Tarik Tanović:

S obzirom na to da posljednji navijački neredi nisu i jedini tijekom pandemije i policijskog sata krajnje je vrijeme da MUP HNŽ kaže građanima šta to ne radi kako treba, tj. kako je moguće da se više desetaka navijača neometano kreću gradom duboko u policijskom satu kako bi došli do mjesta gdje su naumili napraviti nered i naprave ga? 

Da stvar bude gora, sve se dogodi nakon nogometne utakmice kada bi predostrožnost, zbog opravdane pretpostavke da bi se nasilje moglo dogoditi, trebala biti veća.

To, naravno, izaziva sumnju kod građana da su ili navijači moćniji od policije ili da policija svjesno dopušta nerede koji imaju i političku dimenziju: Da se dižu tenzije i da se skreće pažnja s krucijalnih problema, prije svega posljedica pandemije, s kojima se Mostar suočava.

MUP tu sumnju može vrlo lako otkloniti – pohapsiti izgrednike, financijski sankcionirati udruge navijača čiji su članovi napravili nerede, ali i klubove kako bi ih natjerali da takve navijače udalje od sebe. Umjesto toga, mi imamo slučaj da se navijačke skupine financiraju", navedeno je.

"Gradski odbor SDA Grada Mostara, najoštrije osuđuje sinoćnje nerede u Mostaru, koji su izazvani od strane navijačke grupe 'Ultrasi'. 
Istražne organe i policiju pozivamo na trenutnu akciju sa ciljem pronalaženja sudionika nereda, ali i njihovih inspiratora.

Mostar i njegovi građani ne smiju biti taoci ovakvog huliganskog ponašanja i svako toleriranje nasilja ili neadekvatan odgovor nadležnih organa može samo voditi u dalje kompliciranje situacije sa mogućim nesagledivim posljedicama", istaknuto je između ostalog u priopćenju GO SDA Mostar.

"Klub vijećnika Koalicije za Mostar 2020  najoštrije osuđuje sinoćnje nerede u Mostaru, kada je u Donju Mahalu upala veća grupa pripadnika navijačke skupine 'Ultras' i uprkos odluci federalnih vlasti o ograničavanju kretanja na cijelom teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine u vrijeme od 21-5 sati.

MUP HNŽ pozivamo da konačno radi svoj posao sa ciljem pronalaženja sudionika nereda i njihovih inspiratora koji nerede i nasilje ponavljaju već više godina bez adekvatne sankcije", navodi se između ostaloga iz Koalicije za Mostar 2020.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić je uime Gradskog vijeća osudio huliganske izgrede koji su se dogodili u noći sa subote na nedjelju zatraživši da se pronađu i procesiraju vinovnici. "Huligansko ponašanje je neprihvatljivo i treba imatu nultu toelranciju prema sudionicima ovakvih događaja kako se u budućnosti oni ne bi ponavljali", naveo je Marić.

Podsjetimo, u sinoćnjem obračunu u Donjoj Mahali jedna osoba je ozlijeđena, a privedeno je 10 izgrednika. U tučnjavi su se koristile boce, baklje, kamenje, a čula se i pucnjava.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.