Za plasman u Premijer ligu bore se dva Smeča i dvije Bosne

odbojkašice smeča

... Širokom Brijegu sastat će se domaći Smeč i lukavački Smeč, a kod muškaraca sarajevska Bosna i kalesijska Bosna. Pomalo neobično, prva finalna utakmica za doigravanje odbojkašica u Širokom Brijegu počet će u ranom popodnevnom terminu od 13 sati.

Prva finalna utakmica za odbojkaše igrat će se sutra u Sarajevu, također u nešto ranijem terminu od 13.30 sati.

Jedinstven slučaj

Uistinu je jedinstven slučaj da se u završnici nekog doigravanja sastanu klubovi istoga imena, kao što je riječ o odbojkaškim završnicama u Federaciji. Valja reći kako su ekipe imale različit put do finala, pa su tako odbojkašice lukavačkog Smeča, koje slove za favorita doigravanja, bez problema u dvjema utakmicama nadigrale ilidžanski Igman, dok je širokobriješki Smeč za finale uložio dosta truda.

Naime, Širokobriježanke su u prvoj utakmici polufinala u gostima nadigrale Gračanicu Fortex 3:2, no, Gračanica se nije predala pa je uzvrat bio uzbudljiv, a poslije velike borbe ekipa Ivice Bošnjaka slavila je 3:2. Tako su samo na oko glatko, dvije pobjede, igračice prvaka južne skupine federalne Superlige stigle do finala.

U finalu za favorita slove djevojke iz grada koksa, uz stopostotni učinak u ligaškom dijelu, ove sezone sudjelovale su i u polufinalu Kupa BiH, što je veliki uspjeh, no Širokobriježanke su u prošlogodišnjem doigravanju protiv Bihaća pokazale kako se znaju nositi i s favoritima.

Ova utakmica je po mnogočemu posebna za širokobriješki Smeč, a igračice i struka tog kluba nadaju se velikoj podršci s tribina. Glas navijača Smeču će sigurno dobro doći u borbi za Premijer ligu.

Uzbudljiv scenarij

Još uzbudljiviji scenarij imala je muška završnica prvenstva u kojoj je sarajevska Bosna nadmašila tuzlansku Slobodu za dva poena. U Tuzli je bilo okruglih 3:0 za Slobodu uz ukupni zbroj poena 75:63, a u Sarajevu 3:0 za Bosnu uz poen-razliku 76:62.

Dakle, za samo dva poena Bosna, koja je slovila za favorita, bila je bolja do Slobode. Druga Bosna, iz Kalesije, do finala stigla je lakše jer je u uzvratu prilično glatko 3:0 nadigrala momčad Ilijaša.

Imajući u vidu uvod, i u finalu nas čekaju velika uzbuđenja. Finale odbojkaškog doigravanja, žene, Široki Brijeg: Smeč (Široki Brijeg) - Smeč (Lukavac) 13 sati, 7. travnja; muškarci, Sarajevo, Bosna - Bosna (Kalesija) 13.30 sati, 8. travnja.

Večernji list BiH