Velagić: Mi smo klub koji ima mali budžet, radimo bez pomoći Grada, tako da su nam naša djeca prioritet

Velež - Travnik Admir Velagić

Medjima su se obratili Sedin Tanović, direktor „Rođenih“, Admir Velagić, sportski direktor i Amer Mahinić.

Govoreći o nedavno završenoj polusezoni, Tanović je istakao:

- Kada analiziramo stanje počev od lipnja do danas mislim da možemo biti zadovoljni polusezonom. To je uostalom i potvrđeno na sjednici Upravnog odbora, prije nekoliko dana. Imali smo odličan start, pa nakon toga određeni rezultatski pad, da bi se pred kraj polusezone to ponovo stabiliziralo. Učinak na tablici je solidan, s tim da smo priželjkivali 3-4 boda više, ali ostali smo na ovih 19 bodova. S druge strane plasman u polufinale kupa, u kojem smo u prva dva kola imali teške protivnike, veliki je rezultat. On nam je na neki način odredio i nastavak sezone, istakao je Tanović i nastavio:

- Stručni stožer je na pomenutoj sjednici Upravnog odbora podnio izvještaj i podcrtao planove za naredni period. Nismo još objavili transfer listu, jer prvo želimo da dobro sagledamo tržište. Nećemo se zalijetati, jer želimo da dovedemo ciljano pojačanje. Nakon toga ćemo vidjeti ko će eventualno otići iz kluba. Što se tiče odlazaka stručni stožer je naglasio da 4-5 igrača želi zamijeniti, ali opet kažem prvo želimo ciljano pronaći zamjene. Imamo određeni limit koji nam je uvjetovao kup, a to je da u polufinalnim i finalnim utakmicama mogu nastupati samo igrači iz inozenstva  ili oni koji nisu bili u zapisniku kup utakmica u BiH. Ima već 4-5 imena, ali zadržat ćemo i dosadašnju praksu da radimo u „tišini" i da objavimo tek kad bude nešto završeno. Svaki dan se nudi sve više igrača, jer Velež je magnet u regiji, rekao je Tanović.

Ciljana pojačanja

Svoj debitantski medijski nastup u novoj ulozi imao je i dojučerašnji ljubimac navijača sa travnjaka Admir Velagić.

Nakon dugogodišnje karijere, dobio sam povjerenje Uprave i ovom prilikom im se zahvaljujem. Dat ću sve od sebe da Velež bude bolji. Posebno ću se osvrnuti na neke stvari, poput omladinske škole, kako bi se u budućnosti još više oslanjali na naše snage. Mi smo klub koji ima mali budžet, radimo bez pomoći Grada, tako da su nam naša djeca prioritet. Što se transfera tiče, mi već imamo kontakata sa nekoliko igrača, a posebno nas zanimaju napadači, koje moramo dovesti sa strane, jer na ovom području nemamo takvog igrača. Sada, na žalost, nije ista situacija kao prije deset godina, kada je bilo velikih potencijala u Blagaju, Lokomotivi ili Bjelopoljcu. Moramo posegnuti za puno skupljim varijantama. Želja nam je da to smanjimo, ali da ne narušimo kvalitet ekipe. Nećemo više dovoditi pojačanja koja će nam sjediti na klupi, nego će to biti igrači koji će nam pomoći u ostvarenju zacrtanih ciljeva, istakao je novi sportski direktor Veleža.

U proteklih 2-3 mjeseca klub je mnogo uradio na promociji svojih igrača na inozemno tržište. Međutim to je proces koji zahtjeva da se sve radi u potpunoj diskreciji do onog trenutka dok ne bude došla zvanična ponuda na klupsku adresu.

Sportski direktor Admir Velagić osvrnuo se i na potencijalne odlaske iz kluba.

- Amir Zolj je nedavno izrazio žalju da ode na odmor kod obitelji u Dansku. Ja sam s njim telefonski razgovarao i on mi je rekao da ćemo pričati o produženju ugovora kada se vrati. Prethodno je bio u klubu kako mi je i sam rekao. Nakon toga smo u medijima pročitali da se nalazi pred potpisom sa Olimpicom. To mi je potvrdio i trener Olimpica Jusfbegović, koji je uostalom i bio moj saigrač jedno vrijeme u Veležu. Ja Amiru želim svu sreću u karijeri, ali bih volio da je bio korektniji i da mi je to rekao odmah u telefonskom razgovoru i da zato nisam morao dobijati potvrdu, u krajnjem slučaju, trenera protivničkog kluba. On i svaki mladi igrač trebaju znati da su produkt Veležove škole. Situcija nije bajna, jer je stanje u skoro svakom klubu isto ili u dosta slučajeva i mnogo teže. Takve su ekonomske prilike u BiH, ali će sve to doći na svoje.

Mi od njih pravimo i ljude i dajemo im mogućnost da naprave iskorak u životu. Mislim da bi bilo korektno od tih igrača da se rastanu na jedan fin način, jer se oni kad-tad moraju vratiti u svoj grad. Sa Rijadom Demićem smo obavili razgovore i načelno se dogovorili o produženju suradnje, ukoliko on ne pronađe neki inozemni angažman. Sve je dogovoreno od iznosa do trajanja novog ugovora. Jučer sam ponovo s njim razgovarao i bio je pozvan na ovu press konferenciju, gdje mi je i sam potvrdio da će doći. On je odličan igrač i nama je potreban. Volio bih da je danas došao i iznio svoje mišljenje, dodao je Velagić.

Prozivka 10. siječnja

Prozivka nogometaša Veleža je 10. siječnja. Privode se kraju dogovori oko detalja i „Rođeni" bi trebali u veljači otputovati na pripreme u Antaliju.

- Prvobitno je bila ponuda da idemo u siječnju i da sudjelujemo na prestižnom „Efes Pilsen kupu", gdje bi igrali sa vodećim klubovima iz Turske, Njemačke i drugih zemalja Zapadne Europe, ali taj nam termin nikako ne odgovara, jer bi bilo prerano tempirati formu u tom periodu. U veljači ćemo imati priliku igrati sa klubovima iz Rusije, Ukrajine, Češke... Mislim da je to, uz one utakmice od ljetos, odlična promocija kluba, jer na žalost mi se sada nalazimo u situaciji da moramo vraćati ime kluba i na nogometnu kartu Europe, istakao je Tanović.

Medijima se predstavio i Amer Mahinić, koji se praktično vratio iz Lokomotive. Stručni stožer Veleža je ocijenio da on ima potencijala i da uz određenu nadogradnju može biti kvalitetan igrač.

- Drago mi je da sam ponovo u redovima Veleža. Nadam se da ću moći odgovoriti zahtjevima stručnog stožera, istakao je Mahinić, koji ima ugovor sa Veležom do 2014. godine.

fkvelez.ba