FOTO/VIDEO  U Mostar stižu navijači Legie iz Varšave jedni od glavnih 'donatora' UEFA-e

legia varšava
Ipak, smo mišljenja da ukoliko Zrinjski odigra sa 120% ni ovu prepreku nije nemoguće preskočiti. Ipak, u ovom tekstu više ćemo se okrenuti navijačima jer događaji sa ovogodišnjeg Europskog prvenstva daju nam za pravu da su upravo navijači koji dolaze sa istoka Europe trenutno i najekstremniji i skloni huliganizmu.

Navijači Legije su uz navijače iz Poznana (prošlogodišnji protivnik Sarajeva u predkolu Lige prvaka op.a.) među "žešćim" u Europi, a Legija je možemo slobodno reći jedan od većih "donatora" UEFA-e zbog ponašanja navijača. Također, znalo se događati i da sama administracija Legije košta daljnjeg nastupa u Europi.

Zanimljivo je da je prije točno dvije godine Legia iako je eliminirala Celtic sa visokih 6:1 u obje utakmice ipak, zbog administrativne pogreške ispala iz daljnjeg natjecanja nakon što je za Legiu nastupao branič Bartosz Bereszynski koji nije imao pravo nastupa.

Naime, u 86. minuti uzvratnog susreta u igru je ušao Bartosz Bereszynski za kojeg su u Legiji mislili da je odradio tri utakmice suspenzije koje je zaradio prošle sezone zbog crvenog kartona u utakmici protiv Apolona u Europskoj ligi. Bereszynski nije igrao u 2. pretkolu protiv St. Patricka, te u prvoj utakmici protiv Celtica, pa su u poljskom klubu mislili da je odradio suspenziju. No, Legia ga nije registrirala za kvalifikacije za Ligu prvaka, pa mu nije ni mogla teći suspenzija.

Ipak vratimo se mi navijačima Legie. Godinu dana prije Celtica Legia je snage odmjerila protiv Steaue Bukurešt, ali je tribina sa domaćim navijačima morala biti zatvorena zbog sankcija UEFA jer su isti bili sankcionirani zbog "rasističkog ponašanja". Protiv Aktobe navijači Legie su ponovno kažnjeni zbog velikog transparenta s kojim su izrazili neslaganje sa krovnom organizacijom nogometa u Europi, te je isti klub ponovno kažnjen.

Gotovo svaku utakmicu koju Legia igra kući ili u gostima dolazi do manjih ili većih tučnjava sa protivničkimk navijačima, a nešto rjeđe sa policijom. Legia je kao najpopularniji poljski klub, osim velike armije navijača ima iza sebe i dosta huligana koji prate ovaj klub svuda po Europi. Samo u prošloj sezoni bilo je puno problema s Legijinim navijačima koji su pravili probleme u Ukrajini, Albaniji te u Italiji.

Radi se o izrazito desničarskoj grupaciji, kojoj politički transparenti nisu nimalo strani. Primjerice, prije dvije godine navijači Legije, za vrijeme utakmice poljskog prvenstva, istaknuli su transparent u kojem su na ćirilici poručili Albancima da odj... s Kosova i da je ‘Kosmet Srbija'.