U HAJDUKU RAZOČARANI 'Italija na Maksimiru je šamar Hajduku, Splitu i cijeloj regiji'

torcida
...grat će se 12. lipnja na stadionu u Maksimiru. Tako je još jednom izigran Split jer prije nešto manje od godinu dana u gradu pod Marjanom u danu kada se sastajao s predsjednicima Hajduka i Splita Marinom Brbićem i Slavenom Žužulom , s predsjednikom Županijskog saveza Alojzijem Šuprahom, na primanju kod župana Zlatka Ževrnje predsjednik HNS-a Davor Šuker je kazao.

- Nadam se osobno da će biti utakmica u Splitu. Znam da je taj susret najljepši, normalno je da bude u Splitu zbog turističke sezone... - govorio je tada između ostalog Šuker, ogradivši se kako će o svemu biti riječi pred Izvršnim odborom HNS-a.

No, ni ovaj put, kao ni mnogo puta dosad, Hrvatska neće biti domaćin u Splitu. U gradu u kojem je u posljednjih 18 godina odigrala tek jednu službenu (kvalifikacijsku) utakmicu! Sramotan podatak.

- Osjećamo se izigrano, ali iskreno ništa drugo nismo ni očekivali. Imali smo jamstvo da će se taj susret igrati u Splitu. Nešto su nam obećali ne samo u četiri oka nego i pred javnosti, govorili su kako bi bilo najbolje da se igra u Splitu. Ništa nije bilo potpisano, ali nije ovo prvi put da smo izigrani na ovakav način. Nisam iznenađen, ova odluka najbolje govori o njima. Sve što su govorili tada bio im je samo alibi - rekao nam je dopredsjednik Nadzornog odbora Hajduka Nikola Koceić-Bilan, i sam sudionik tadašnjih razgovora sa Šukerom i ostalim predstavnicima Saveza koji su stigli u tada nogometno predizborno vrijeme u HNS-u u Split.

U Hajduku na čijem se stadionu na Poljudu (gradskom stadionu) trebao igrati susret su razočarani i ogorčeni.

- Jedno je konflikt odnosno odnos Hajduka i HNS-a, a drugo pitanje odigravanja utakmica reprezentacije u Splitu. Očito su gospoda u HNS-u između toga stavili znak jednakosti. Ovo je pokazatelj kako doživljavaju Dalmaciju i Split. Ovo je ruganje s cijelim jednim dijelom hrvatske nogometne javnosti - naglasio je Koceić-Bilan.

Uoči odlučivanja o domaćinstvu kvalifikacijskog susreta protiv Norveške koji se igra u ožujku u HNS-u su uveli i natječaj kojim su povezivali zainteresirane da se jave. I tada je "pobijedio" Maksimir no pod nikada razjašnjenim okolnostima jer se ponude nismo javno otvarale/objavile već je samo rečeno kako je to bila najpovoljnija ponuda. Ni tada nisu, kao ni sada, više sporni sigurnosni uvjeti koje su dosad često iz Saveza naglašavali kao razlog zbog kojeg se utakmice igraju gotovo isključivo na Maksimiru. Naime od početka ove sezone stadion na Poljudu ima i brojače i video nadzor, a nije s nogometnog aspekta zanemarivo da ima i novi travnjak.

- U isto vrijeme dok su se oni pozivali na sigurnosne uvjete reprezentacija BiH je igrala na Bilinom polju u Zenici koje također nije zadovoljavalo sve standarde. Ovo nije samo šamaranje Hajduka nego grada Splita i cijele regije - zaključio je Koceić-Bilan.

jutarnji list