Treba li HŠK Zrinjski gradu Mostaru i Hercegovini?

Stadion HŠK Zrinjski, Mostar

Uistinu to je tako jer Zrinjski ispješno predstavlja svoj grad Mostar i Hercegovini u svim natjecanjima, bilo da se radi o domaćim ili europskim utakmicama. Nažalost taj isti grad Mostar ne čini ništa, ili gotovo ništa da bi pomogao klubu koji ga uspješno predstavlja i promovira.

U novojoj povijesti HŠK Zrinjski je tri puta osvajao titulu prvaka BiH, a i u ovoj sezoni je jedan od najozbiljnih kandidata za novu šampionsku titulu. Da bi se do titule došlo potrebna su velika sredstva, a većinu tih sredstava osigurava par zaljubljenika iz Uprave kluba, dok od grada nema skoro pa nikakve pomoći.

Trenuntno je na čelu ljestvice FK Sloboda koja igra odlično ove sezone , ali i koja se susrela sa najavom ostavke predsjednika UO Azmira Husića. Najava ostavke izazvala je prosvjede navijača tuzlanskog kluba, na što je gradska vlast munjevito reagirala najavom značajnije pomoći klubu. Grad Tuzla već Slobodi iz budžeta daje oko 720.000 maraka godišnje, a procurila je vijest da je grad spreman preuzeti garancije vezane za otplatu oko 2,4 miliona maraka na ime godinama neizmirenih obaveza Poreznoj upravi Federacije BiH. Nakon toga jasno je da od ostavke nema ništa i putem medija Husić najavljuje pohod na titulu.

I od Zrinjskog se traži pohod na titulu, ali niko se ne pita kako namaknuti novac u proračun kluba. Vjerovali ili ne grad Mostar Zrinjskom godišnje  daje 5000 KM, i to za organizaciju Gradskod derbija. Po tome u startu je Zrinjski podređen u odnosu na konkurenciju, ne samo na Slobodu koju smo naveli za primjer, nego i za sve ostale klubove iz vrha ljestvice PL BiH.

Kada bi danas gospoda Šulenta i Martinović najavili ostavke u HŠK Zrinjski zbog toga što grad Mostar ne pomaže klub to nikoga ne bi pogodilo, niti bi natjeralo grad Mostar da pomogne svom najuspješnijem sportskom kolektivu. HŠK Zrinjski godinama uvelike egzistira upravo zahvaljujući zaljubljenicima u sveti dres, a da njih nema vjerojatno bi potonuo u prosječnost.

Usprkos svemu Zrinjski je tu gdje jeste bez pomoći onih koji bi mu najviše trebali pomoći, i koji su uz Zrinjski samo onda kada se fešta i slavi. Ne manjka tim "prijateljima" kluba ni šampionskih dresova sa potpisima igrača, ni drugih popranih rekvizita uz te svečarske prigode.

Na kraju vratimo se na početak i pitanje treba li Zrinjski gradu Mostaru?

HERCEGOVINA.info