FOTO  To se zove ljubav: Zbog utakmice Hajduka stigao iz Japana

japanac hajdukovac

Navijač Hajduka iz Japana, samo se zbog utakmice voljenog kluba s Evertonom odlučio na desetak tisuća kilometara dug put iz Yokohame u Split! Zbog Hajduka Akihisa će proputovati dvadesetak tisuća kilometara (računajući i povratak). A samo na zrakoplovnu kartu potrošio je 900 eura!

"Dug je to i težak put, ali nema veze, to nije nikakav problem ako voliš splitske bijele. Nisam bio tu već dvije i pol godine. Došao sam u Hrvatsku prije pet dana, sam. Bio sam već u Zagrebu na utakmici Rudeš - Hajduk, bit ću i na Poljudu na utakmici s Istrom, ali došao sam ovdje zbog utakmice Hajduk - Everton.

Kao i uvijek idem na sjever. Ovo mi je osmi put da sam u Splitu, bio sam i na desetak gostujućih utakmica. Bio sam u Maksimiru, Koprivnici, na utakmicama kod Vinogradara u Jastrebarskom, kod Kustošije... Ovo će mi biti prva europska utakmica Hajduka i bit će ludilo na Poljudu. A doći ću opet i kad uđemo u skupinu Europske lige!"

"Ovo mi je prvi put da sam u Splitu u ljeto, u kolovozu. Vruće, vruće. Sutra, prekosutra se idem i kupati na more. I sve je puno turista kao što sam i ja. Volim nogomet, zaljubio sam se u Hrvatsku i Hajduk. Zbog kluba, povijesti, navijača koji su najbolji na svijetu. Prije šest godina u Japanu je bio veliki potres i tsunami.

U travnju te godine sam turistički bio u Splitu s majkom i sestrom, te sam bio i na utakmici Hajduk - Rijeka. Nosio sam japansku zastavu s natpisom "Puno hvala Hrvatska" iz zahvalnosti zbog pomoći i podrške koju nam je pružio hrvatski narod. Na internetu sam tražio i našao snimke proslave sto godina Hajduka. Isuse!"

"Prije pet godina u Hajduku je igrao i Japanac Inoha. Kada sam u to vrijeme šetao Rivom u dresu Hajduka svi su me tada zvali Inoha. Žao mi je što ga nisam upoznao."
"Nadam se da ćemo dobiti Evertona 3:0. Igrači Hajduka vrlo su talentirani. Najviše mi se sviđaju Erceg, Futacs. Zabit će Erceg i Niksi."

"Prije dva mjeseca postao sam budistički svećenik, u hramu u Yokohami. Zato sam morao i obrijati glavu. Ponekad još radim i u Hrvatskoj turističkoj zajednici u Japanu. I moj otac je svećenik. Budistički svećenici ne smiju jesti meso, ribu, konzumirati jača alkoholna pića, cigarete... Ženiti se možemo. Molim se stalno za Hajduk. Molit ću se i pred ovaj susret, da prođemo Everton. U početku su mi rodbina i prijatelji u Japanu govorili da sam malo lud, sad uglavnom razumiju.

Prijatelj mi je govorio imaš Real, Barcelona, Manchester United, Liverpool... Zašto Hajduk? Rekao sam mu: "Dođi sa mnom u Split, na Poljud pa ćeš razumijeti! Pa ćeš i ti navijati za Hajduk.".

"Prijatelj iz Torcide Tokio Shuichiro Tsuzuku nije stigao zbog studija. Mislim da smo u Japanu samo nas dvojica navijači Hajduka, ali ima u ostatku Azije. Čuo sam da postoji Torcida u Singapuru."

"I ja ću sudjelovati u projektu 'Za sva vrimena' pa da i moje ime bude u tematskom parku na Poljudu."

Akihisa je zbog Hajduka naučio i hrvatski jezik te ga govori vrlo dobro, čak i odlično.