Prvo su ‘smijenili’ Sušića, a sada ‘dovode’ Barabreza

BHFanaticos

... reprezentacije, nogometne prije svega, piše dnevni-list.ba.

Pet godina nakon osnivanja BHFanaticosi su ušli u otvoreni sukob s tadašnjim vodstvom Nogometnog saveza BiH, tako da se na svakoj utakmici mogao vidjeti transparent "Danas u savezu, sutra u kavezu", a kako su tu svoju borbu istjerali do kraja, BHFanaticosi su, sada je to svima jasno, postali i vrlo važan čimbenik kada je u pitanju rad NS-a BiH.

No, problem je što su oni postali sve radikalniji u svojim stavovima. Primjerice, još uvijek su svježa sjećanja na priopćenje BHFanaticosa nakon dobro poznatog poraza Zmajeva u Innsbrucku od Egipta (0:2) tri mjeseca uoči SP-a u Brazilu.

"...Zato dobro pripazite da ne izgubite obraz i ne izgubite ponos. Pripazite da ne pređete granicu i pređete na drugu stranu. Onaj i oni koji to urade, koji uprljaju obraz i ponos reprezentacije BiH, za nas će biti izgubljeni i nepoželjni u reprezentaciji BiH. Bit će proglašeni kao persona non grata. Bez obzira tko su i kako se zovu, bez obzira na njihovu vrijednost. Jer nitko od vas nije vrjedniji od državnog dresa, državnog grba i reprezentacije BiH, poručili su navijači otvorenim pismom reprezentativcima BiH.

A što znači kada BHFanaticosi nekoga proglase kao persona non grata, vidjelo se u kolovozu 2012. na primjeru Mile Pehara, igrača Zrinjskog nakon što je ovaj dobio prvi poziv u U21 reprezentaciju nakon dobro poznatog incidenta koji je napravio u mostarskom derbiju protiv Veleža.

"Ako se Mile Pehar nađe na popisu za utakmice s Grčkom i Njemačkom, ova priča bi mogla otići u skroz krivom smjeru...Umjesto da sebi i njemu pravi medvjeđu uslugu, izborniku Vladi Jagodiću bi možda bilo najbolje da dotičnog udalji što je dalje moguće od svetog nam dresa za sva vremena, jer neke stvari su neoprostive..."

Već pogađate, Pehar se nije našao na proširenom popisu.

Još radikalniji stav BHFanaticosi su zauzeli nakon poraza BiH u Izraelu (0:3), kada su ultimativnim priopćenjem pozvali na smjenu Safeta Sušića.

"Ovo pismo nije samo jedno od mnogih ‘piskaranja' tamo nekih navijača i vi ste toga svjesni. Vi znate da nas ne možete kupiti! Vi znate na što smo mi spremni! Ovo je kraj i tražimo, zahtijevamo promjene! Ili mi ili Sušić, ili mir ili rat! Jednom smo ratovali, ratovat' ćemo opet, ali znajte da ne gubimo", naveli su BH Fanaticosi na svojim službenim stranicama, a samo nekoliko sati kasnije stigla je službena potvrda da je Sušić smijenjen.

Nakon toga je krenula kampanja za njegovog nasljednika, spominjali su se mnogi kandidati, svatko je imao svog favorita, ali onda su se oglasili BHFanaticosi u kojem su više nego jasno pokazali tko je njihov favorit.

"U ovom trenutku, prema našem mišljenju, najbolje rješenje za novog izbornika reprezentacije je čovjek koji ima dovoljno karizme, hrabrosti i drskosti stati na čelo obezglavljene momčadi i da iz igrača izvuče maksimum, baš kao što je to činio godinama s kapetanskom vrpcom oko ruke. Smatramo da je manjak trenerskog iskustva trenutačno najmanje važan te da reprezentaciji ne treba netko tko će igračima nacrtati bolju korner-varijantu ili netko tko će izmisliti novi sustav igre. Njima treba netko tko će im biti poput vitaminske injekcije, netko tko će ih pogledati u oči, ohrabriti ih i dati im do znanja da se za taj grb i dres igra i srcem i glavom u istoj mjeri te da više nema kalkuliranja. Samo pobjede i bodovi dolaze u obzir. Gospodo, njegovo ime je Sergej Barbarez i on je Bosna i Hercegovina! Zbog nas, zbog vas i zbog budućnosti svih ljudi koji vole ovu reprezentaciju."

Već pogađate, nakon ovog pisma izgledi Barbareza naglo su porasli, tako da je Komisija za imenovanje izbornika za utorak najavila sastanak i s Barbarezom...

Foto: Ilustracija