Pomoćni sudac je priznao: Namještao sam utakmice!

sudac, namještaljka, namještanje utakmica, NS BIH, NS BIH, suci, oliver kožul, ognjen valjić, suci, ručak, željko širić, HNS, uhićenje, domanovići, napad, sudac, nk sloga, napad, sudac

Akcija Offside nikog zapravo nije šokirala. Da ima namještanja u hrvatskom nogometu, već je godinama javna tajna. Ali nikada dosad o namještanjima nije progovorio izravni akter...
- Postoji čovjek koji tijekom tjedna delegira suce za iduće prvenstveno kolo. Naravno, uvijek se vodi računa o tome tko se bori za naslov prvaka, a tko za ostanak u ligi - rekao je prvoligaški pomoćni sudac za emisiju “Provjereno” Nove TV.
- Jednostavno vam zazvoni telefon i kažu vam kako utakmica koju sudite treba završiti! A kad treba, zna se koje suce šalju na koju utakmicu - dodao je sudac, koji je slične priče čuo i prije no što je došao na listu za utakmice Prve HNL.
- Da, priče su oduvijek postojale, ali u sve to ušao sam pomalo romantičarski. A onda sam sve to počeo i doživljavati - izjavio je sudac.
I nema tu previše skrivanja, sve je kristalno jasno. Mora biti onako kako kažu oni na vrhu.
- Svi sjednemo prije utakmice i glavni sudac kaže: ‘Dečki, zvali su. Ova utakmica mora završiti tako i tako’. I koliko god zbog sebe ne želim raditi cirkus i time si rušiti reputaciju, suci su uvijek tim. Nezgodno je to, ne mogu ja suditi bitno drukčije od onog što sudi glavni sudac - požalio se prvi sudac koji je otvoreno progovorio u namještanju.
Do početka Uskokove akcije nitko se nikad nije usuđivao otkriti detalje iako je još iz jugoslavenske lige jasno da na ovim prostorima postoje ljudi koji namještaju utakmice iz vikenda u vikend.
Zdravko Bošnjaković, bivši prvoligaški igrač i sudac, također je za “Provjereno” prepričao svoja iskustva iz prošlosti.
- Došli su k meni i rekli: ‘Imaš 15 kila za našu pobjedu! Nije bitno čega’. I ja sam rekao da nema problema. Da sam to odbio, nema me više - kaže Bošnjaković.
- Da postoji dobra volja u policiji ili politici, jer to treba biti politička odluka, dva drugorazredna detektiva u roku tri mjeseca sve mogu saznati - uvjeren je Dragutin Poljak, kontrolor i Uefin delegat. Ali dobre volje, nažalost, očito nema...

UTAKMICA SE MOŽE NAMJESTITI BEZ SUCA, DOVOLJAN JE BEK
Makedonac Velibor Džarovski, samoprozvani kralj nogometne mafije i čovjek kojeg su ‘80-ih prozvali najvećim zlom jugoslavenskog nogometa, hvali se da je namjestio više od 80 utakmica.
- Svaki klub ima nekoga tko je slab, igrača koji ima kockarske dugove, treba novac za djevojku ili takvo nešto. Obično sam tražio lijeve bekove, središnje braniče ili golmane - kaže Džarovski.

Piše: Marko Vidalina/24sata.hr