I TO JE MOGUĆE Sucu iz BiH izrečene sankcije zbog nerada, kažnjen smanjenjem plaće za 20 posto

Općinski sud Banovići
pravosude.ba

Drugostupanjska disciplinska komisija je usvojila žalbu Ureda disciplinskog tužitelja te je suca Općinskog suda u Banovićima Zlatka Šahinovića sankcionirala smanjenjem plaće od 20 posto na razdoblje od tri mjeseca zbog počinjenog disciplinskog prekršaja “neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti suca”, piše Detektor.

Sudac Šahinović je na pripremnom ročištu u potpunosti priznao da je u 25 predmeta kasnio sa izradom sudskih odluka. Prvostupanjskom odlukom je Šahinoviću izrečena disciplinska mjera “javna opomena”.

Ured je na ovu odluku uložio žalbu s prijedlogom da se tuženom izrekne stroža disciplinska mjera. Smatrali su, kako se navodi u odluci, da Prvostupanjska komisija nije prilikom izricanja disciplinske mjere na pravilan način cijenila okolnost kašnjenja u izradi presude u ukupno 25 predmeta, kao i da je javna opomena neadekvatna i neproporcionalna počinjenom disciplinskom prekršaju, broju predmeta i periodima kašnjenja u izradi presuda.

Drugostupanjska disciplinska komisija je konstatirala da je Prvostupanjska komisija pravilno utvrdila sve olakšavajuće okolnosti na strani tuženog. Međutim, prema ocjeni ove komisije, Prvostupanjska komisija nije u dovoljnoj mjeri cijenila činjenicu da se radi o velikom broju predmeta u kojima je tuženi kasnio sa izradom presuda, da se u dva predmeta radilo o kašnjenju od preko jedne godine, a u jednom predmetu kašnjenje u izradi odluke je bilo preko dvije godine, na što se u žalbi osnovano ukazuje.

“Prvostupanjska disciplinska komisija nije prilikom izbora vrste disciplinske mjere tuženom cijenila kao otežavajuću okolnost da se u najmanje deset predmeta disciplinske tužbe radilo o predmetima iz oblasti radnih sporova koji su po izričitoj zakonskoj odredbi hitne prirode”, stoji u anonimiziranoj odluci.

U konačnoj odluci se navodi da je Komisija prilikom odabira disciplinske mjere imala u vidu preventivni i generalni karakter izrečene disciplinske mjere, te je konstatirala da će se izricanjem ove disciplinske mjere, s jedne strane, unaprijediti profesionalnost nositelja pravosudne funkcije u smislu poštivanja zakonskih rokova za izradu presuda, a s druge strane osnažiti povjerenje građana u vladavinu prava i funkcioniranje pravne države.

Ova odluka objavljena je u anonimiziranom obliku, ali na osnovu broja disciplinskog predmeta i činjeničnog opisa, Detektor može potvrditi da je riječ o odluci koja se odnosi na suca Šahinovića.