PL: 20. KOLO Najava

Zadnje kolo druge trećine susreta Premijer Lige BiH je pred nama. Mnogo se toga zakompliciralo, a dosta i razbistrilo. Kup BiH svemu daje dodatnu dimenziju, budući da su dvoje polufinalista sa trenutačnom prednošću u stvari dva vodeća kluba na ljestvici PL, što u igru automatski ubacuje četvrto mjesto, u Euro okvir. 
 
Prije no počnemo, želimo se osvrnuti na nadoknađenu utakmicu 16. kola, između Slobode i Sarajeva. Mi smo ovdje tu utakmicu tretirali kao odigranu, jer smo vidili potencijalni problem u igranju te utakmice kasnije u sezoni, što je moglo uticati na krajnji ishod (titula, Europa, ispadanje). Drago nam je da se utakmica odigrala bez gubljenja vremena, a posebno drag nam je ishod (1:0) u korist Slobode. Naime, mi vjerujemo da se sve u životu mora uraditi i zaraditi pošteno. S tim u vidu, ponašanje uprave FK Sarajevo nam se dojmilo osobito mizerno, kada su tražili od našeg saveza i UEFE da na bazi tehnikalnosti odluče meč u njihovu korist, koji su oni već izgubili (ubjedljivo 3:1). Ciničari će navoditi tu pohlepu kao uzrok posrnuća, ukolio Sarajevo ne uđe u Europu.    
 
No, tuge i sramotu pod, a radosti na stol, ovako stojimo nakom 19. kola:
 
1   FK Borac 19 12 2 5 24:12
38
2   NK Željezničar 19 10 5 4 28:15
35
3   NK Široki Brijeg 19 10 4 5 30:18
34
4   FK Sarajevo 19 10 4 5 25:17
34
5   HŠK Zrinjski 19 9 5 5 28:21
32
6   FK Velež 19 9 3 7 30:19
30
7   FK Leotar 19 9 2 8 19:22
29
8   NK Travnik 19 7 4 8 25:26
25
9   FK Olimpik 19 7 4 8 18:26
25
10   Slavija Capajebo 19 6 5 8 21:24
23
11   NK Zvijezda 19 7 2 10 19:30
23
12   FK Rudar 19 6 4 9 15:19
22
13   FK Čelik 19 6 3 10 21:24
21
14   FK Modriča 19 6 3 10 25:33
21
15   FK Sloboda  19 6 2 11 13:27
20
16   FK Laktaši 19 5 2 12 22:30
17

 
1.
FK Borac : 11.
NK Zvijezda
 
Banjalučani guraju naprijed bez pardona. Dva meča zaredom, u gostima, su odigrali točno koliko im je bilo potrebno. Prvo su prošle subote zazidali okvire svoga gola na Širokom Brijegu i tako oteli bod. Četiri dana kasnije, u okviru Kupa BiH, nadoknadili su dva gola prednosti domaće Slavije u samo par minuta uz to obranivsi i najstrožu kaznu, što im daje veliku prednost u revanšu. Sada im u goste dolazi Zvijezda. Prije godinu manje šest dana, Borac je ugostio i isprašio tada jos "friške" prvoligaše iz Gradačca sa 4:0, dok je na tabeli bio jedno mjesto iza Zvijezde, sa dva boda manje ulazeći u taj susret. Ovaj put su prvi, poraz bi ih izjednačio sa Željezničarom ukoliko potonjii pobijede, a remi bi ih u svakom slučaju ostavio prve. Kod kuće su izgubili samo jednu, minimalno 1:0 od Sarajeva, u zaključnom kolu prije pauze. Zvijezda sa druge strane je pobijedila samo jednu utamicu na strani, minimalno 1:0 u Mostaru, dok su u ostalih osam "zabili" čak jedan zgoditak, tj golčinu. Tri su boda od provalije, a poslije ovog kola mogu biti samo bliži.      
 
Svih vremena:  Neiriješeno 1:1  sa jednom neriješenom
 
 
2.
NK Željezničar : 10.
 Slavija Capajebo
 
Željezničar ovoga proljeća nije osjetio dodir poraza. Peti susret u nizu (osmi datirajući u prvu polusezonu) je prošao, iako u sklopu Kupa BiH, pozitivno evidentiran, pobjedom 3:1, dok je susret istih samo 51 sat prije završio neriješeno, 1:1. Sada im dolazi "istoćnogradski" sugrađanin, također polufinalista Kupa BiH. Slavija još nije uspjela odnijeti sva tri boda sa Grbavice, iz pet gostovanja su jedva uzeli jedan bod, dok su u zadnja četiri popili 14 (ne)zgoditaka. U PL gostovanjima, prije pobijede i tri gola u Gradačcu, dali su samo dva gola u osam gostovanja. Željin sljedeći "veliki" meč protiv Borca je tek za tri tjedna, tada možda čak i za prvo mjesto. Prije toga mu dolaze Veziri u drugom domaćem susretu za redom nakon Zvijezde, te igrat ce susret sa Rudarima u Prijedoru. Malo sto ih ima činiti nervoznima za ovaj susret, a Slavija u ovom susretu moze tražiti samo spašavanje obraza. 
 
Svih vremena: Željezničar  5:3  i  3 neodlučene
 
 
15.

FK Sloboda : 3.
NK Široki Brijeg
 
Peti tjedan za redom je donio podjednako razočaravajuće vijesti. Umjesto tri boda i povratka u žižu, Široki je dozvolio prvom pratiocu da izjednači bodovno stanje. Tri pogošene vratnice u jurišu na Borčev bunker kazuju koliko su blizu bili, a povjesna statistika će samo pamtiti 0:0. Ovaj vikend Plavi će istrčati na travnjak na nogama kepeca. Ukoliko ishod završi kao poraz ili remi, vulkan će eruptirati iz odjela uprave Širokog, i šanse su: završit će na petom mjestu. Otežavajuća činjenica, što bi u bilo kojem drugom slučaju bila prednost, je što igraju protiv kluba koji je skoro ničim pokazao da pripada u Premijer Ligi. Kada kažemo "skoro" mislimo na pobjedonosni, iako minimalni (1:0), ishod nadoknađene utakmice protiv ekipe Sarajeva kojeg je Sloboda ugostila u srijedu (ima pravde, čestitamo im). Zadnja dva susreta su završena sa ukupnih 6:1 za Široki, a zadnji na Tušnju je okonćan 1:0 u korist Tuzlaka. Interesira nas koliki će ofanzivni pritisak primjeniti Toni Karačić, budući da prethodni nisu upalili. Pritisak je ogroman na obje strane, Hercegovci moraju prebaciti u višu brzinu ako se žele okititi titulom, a "Europska" Sloboda se mora trznuti iz kome želi li ostati u rangu najboljih.         
 
 Svih vremena: Široki Brijeg  5:4  sa čak šest neriješenih
 
 
8.
FK Travnik : 4.
FK Sarajevo
 
Nakon što su izazvali pravdu i dobili šamar u Tuzli, Sarajlije idu na gostovanje u Travnik, gdje ih čeka još negostoljubiviji domaćin. Naime, Pirota odolijeva nasrtajima gostiju već dvadeset utakmica za redom. Od tih dvadeset utakmica samo su tri bile remiji, a fantastičnih sedamnaest su zavrsile trijumfom Vezira. Ove sezone su pobijedili sedam, a remizirali dvije kod kuće. Vrijedan spomena u tom kontekstu je Feđa Dudic koji je zabiljezio devet zgoditaka ove sezone, svih devet na domaćem terenu u devet utakmica, a niti jedan sa bijele točke (tri utakmice po dva, tri po jedan). Mogu li Sarajlije prekinuti tu mini tradiciju ? Naravno da mogu, već su prekinuli jednu takvu tradiciju ove sezone: izgubili su od Veleža sto im nije nikada prije pošlo za rukom. U srijedu su izgubili od možda čak i najgore momčadi lige, Europske Slobode sa 1:0. U pet susreta na Piroti oba kluba su postigla po četiri zgoditka i uzela po dvije pobjede (jedna nerješena), sto znači: tko prvi do zgoditka, taj je pobjednik      
  
Svih vremena: Sarajevo  7:3 uz jedan remi
 
 
12.

FK Rudar : 5.
HŠK Zrinjski
 
Što reći za Plemiće? Ovog su proljeća odigrali četiri utakmice, tri doma te jednu na strani, a uzeli sedam bodova. Zvuči logično, možda cak i zadovoljavajuće? Da, ali ako ih dovoljno ne pratite. Tri od tih sedam bodova su donešena iz Capajeba, a iz tri domaće "tekme" su izvučena samo četiri boda od mogućih devet. Vratili su uslugu Želji iz 4. kola istom mjerom u Mostaru (1:1), dok su 51 sat kasnije uspjeli držati isti sraz do poluvremena nakon kojega je brana ciknula (3:1). Sada idu u Prijedor, kod tima koji su istukli u preliminarnom susretu (3:1). Rudari se slomiše veslajući unatrag, nebi li živu glavu izvukli nakon prve prvoligaške bujice, ali ih rijeka vuče ka drugoligaškom vodopadu. Držali su se dugo u sredini, i na trenutke su znali iznudilti hvalu od objektivnih ljubitelja nogometa. Pohvale im je dostojan domaći učinak, šest pobjeda uz tri neriješene sa samo tri primljena (ne)zgoditka. Nama su pak dragi radi svoje zaštitnice Svete Barbare. 
 
Razlika u kvaliteti je neupitljiva, ali prevaga ipak moze doći na krilima psihološkog strvinara. Jeli jača Rudarska žar za opstankom ili će ih Zrinjski napomenuti "tko su i što su"? Mi vidimo grešku Zrinjskog u činjenici kako ne vjeruje da svaki njegov suparnik igra svim mogućim snagama, jer igraju protiv Šampionskog Kluba. 
 
 
Svih vremena:  Zrinjski 1:0
 
 
6.

FK Velež : 7.
FK Leotar
 
Kako su gromoglasno započeli jesenji dio sezone, tako su nijemo to uradili u proljetnom dijelu. Velež je od prve četiri utakmice pobijedio jednu, a od devet zadnjih samo tri bez ijedne neriješene. Podnijeli su poraz od 3:1 prošli tjedan, koji izgleda puno gore no što jeste. Izgubili su od kluba koji je zakucan za dno lige na papiru, a u stvarnosti u naletu, pojačan na klupi i terenu. Ovo bi mogao biti zadnji vlak za Mostarce glede titule, jer je ipak domaća utakmica, a za Trebinjce je konačni priključak vrhu i preporođaj u utrci za Europu. Kako bilo, Leotar prvo mora premostiti "Amazon", jer je iz četiri pokušaja , još uvijek,  bez boda plijena u Vrapčićima, uz gol razliku 11:3.
 
Svih vremena:  Velež 5:3  uz jednu neodlučenu
 
 
9.
FK Olimpik : 16.
FK Laktaši
 
Velika većina klubova je ove sezone imala priliku kušati Laktaško meso, kako doma tako i na strani. Tim koji je zadnji osramoćen od strane Laktaša, prije no su počeli sa nizom poraza, a prije skorog početka "vaskrsnuća Laktaškog", je "friški" prvoligaš Olimpik. Baš su ih tako Laktaši dočekali, podsjetivsi ih odakle su došli, 4:0. Troprsti kauboji jašu puni samopouzdanja iza svoga sjedokosog Šerifa Dragoslava Stepanovića, trenerskog nomada, koji je trenirao ukupno 18 klubova u 28 godina.
 
Svih vremena: Laktaši 1:0
 
 
14.

FK Modriča : 13.
FK Čelik
 
Ova utakmica će najvjerojatnije odlučiti tko ide u drugu ligu. Svjesni smo da slijedi jos deset okršaja, sa trideset bobova plijena, do kraja, ali ovi klubovi će garantirano "visiti" do tada zahvaljujući kvaliteti koja ih krasi. Modriča ima isti broj bodova kao Zeničani, uz pet golova slabiju gol razliku, ali uz domaću utakmicu više do kraja. Čelik je samo jednom dao gol i isto tako samo jednom uzeo bod u Modriči. Derbi Podruma!  
 
Svih vremena: Modriča  6:5 sa dva remija.
 
 
Zeljko L