Ovo je Legia Varšava protivnik Zrinjskom u 2. pretkolu Lige prvaka

Legia Varšava, HŠK Zrinjski

Ekipa koja je u ovom drugom pretkolu po rejtingu i rezultatima u Europi peta., odmah iza Salzburga, Celtica, Apoela i Bate Borisova. Zrinjski je bio u skupini nenositelja koje je zapadao jedan od ovih klubova: Apoel, Legia, Ludogorets, Astana, Dinamo Tbilisi te Skenderbeg. Od jačih po rejtingu mogao nas je zapasti samo Apoel iz ove grupe, a realno, u ovom trenutku Legia je za nijansu jača.

Dvija zadnje godine ulaze u grupnu fazu EL-e. U sezoni 2014./2015. igrali proljeće u Europi. Prošle godine u kvalifikacijama su pomeli rumunjski Botsani sa ukupno 4-0 u dvije utakmice, nakon toga albanski Kukesi isto 4-0 (doduše koliko me sjećanje služi Albanci su izgubili 3-0 jednu utakmicu za zelenim stolom zbog navijačkih nereda), prošli trenutno vrlo jaku ukrajinsku Zoryu ukupno 4-2 u dvije utakmice. Dakle u kvalifikacijama od 6 utakmica dobili su svih 6...

U grupi pobjedili Midtjyilland 1-0 i igrali nerješeno sa Club Bruggeom doma. Izgubuili su obe utakmice od Napolija i po jednu od Danaca i Belgijaca. Uglavnom ništa spektakularno nisu ostvarili u grupi.

Pretprošle godine bili su puno bolji, pobjedili Aktobe u kvalifikacijama u obe utakmice, u grupi dva puta pobjedili tada još jaki Metalist Kharkiv, dva puta pobjedili prebogati turski Trabzon, i jednom Lokeren. Osvojili su 15 bodova od mogućih 18 te zacementirali prvo mjesto u grupi, prošli u 16-finale, ali u zimskom roku prodali su par bitnih igrača (otišli Bielik u Arsenal, Radović u Hebei u Kini, Ronan i Ghuilerme su se vratili u svoje brazilske klubove s posudbe) pa se Ajax poigrao s njima- ukupno 4-0 u dvije utakmice.

2014. su inače bili prvaci, prošli St Patrick iz Irske, i igrali protiv Celtica i u dvije utakmice su ga raznijeli, ali su zbog greške u administraciji igrali s igračem koji nije mogao igrati zbog kartona, pa su ih izbacili na račun registrirane utakmice 3-0 za Celtic. Inače pobjedili su 4-1 u Varšavi i 2-0 u Glasgowu. Tad su bili zaista strašno jaki.

U Europi ne rade kikseve, protiv autsajdera prolaze. Zadnji kiksevi (ako ih se može nazvati kiksovima) bili su ispadanje protiv Rosenborga 2012. i ispadanje od danskog Brondbya 2009. U tim utakmicama bili su tek blagi, neznatni favorite.

U Poljskoj znaju praviti puno kikseva (prošle godine kući izgubili od Korone, Lecha, vani od Nieciecze, Piasta, te odigrali čak 5 utakmica nerješeno doma te 4 vani u prvom dijelu prvenstva, a u Poljskoj ligi za prvaka izgubili vani od Zaglebia 2-1, te odigrali nerješeno kod Lecha što i nije neki strašan kiks. Očito Europu puno ozbiljnije shvaćaju. Ako uzmemo zadnjih par godina utakmice protiv klubova slične kvalitete kao što je Zrinjski evo i rezultata- Gomel 2009. ukupno 4-1 u dvije utakmice, Olimpi Rustavi 2010. ukupno 4-1, Lipajas Metalurgs 2012. ukupno 7-3, TNS 2013. ukupno 4-1, St. Patricks 2014. ukupno 6-1, Aktobe 2015. ukupno 3-0, Kukesi 2016. ukupno 4-0. Od ukupno 14 utakmica imali su 12 pobjeda i 2 nereješena rezultata. Očto ništa u takvim utakmicama ne prepuštaju slučaju.

Inače klub je osnovan 1916., osvojio 11 puta prvenstvo , 18 puta kup i 4 puta superkup. Vlasnici kluba su Dariusz Mioduski (60%), Bogusław Leśnodorski (20%) and Maciej Wandzel (20%). Imaju veliki stadion koji prima oko 32 tisuće gledatelja, izgrađen za potrebe Eura u Ukrajini i Poljskoj. Inače njihovi navijači glase za najbolje uz one Lecha u Poljskoj, najvjernije i najviše prate svoj klub i na gostovanjima i doma. Inače tijekom komunizma su imali velike probleme sa zakonom jer su profilirani kao desničarska i antikomunistička skupina. Inače unutar navijačke skupine imaju ekstremne huliganske podgrupe koje su vjerovatno najhuliganskije u toj srednjoj Europi te su jedna od najnepoželjnijih navijačkih skupina na gostovanjima po Europi. Često je Legija bila kažnjavana pa čak i izbacivana iz Euro natjecanja (noževi, palice, probodeni navijači...). Uglavnom s tom skupinom huligana se nije uputno zamjerati. Naime, ova skupina organizira borbe s drugim skupinama po Poljskoj, ali i sa ruskim te ukrajinskim huliganima, sastaju se na poljanama izvan gradova i slijede krvavi obračuni. Nerijetko su znali demolirati i gradove u koje su stizali.

Najveći Euro uspjesi ove ekipe su polufinale Lige Prvaka u sezoni 1970. i četvrtfinale Lige Prvaka 1971. I 1996. Veliki uspjeh je bio polufinale Kupa Kupova 1991., četvrtfinale KK iz 1965. te iz 1982. Zadnjih godina dva puta su dočekali proljeće u Europi- šesnaestina finala Europa Lige 2012. i 2015. Znači za protivnika smo dobili u pravom smislu riječi veliki Euro klub.

Prošle godine su u domaćoj ligi imali prosjek od 21,201 navijača po utakmici, nešto manji u Europi,ali kad im dolaze velikani tipa Ajax stadion je zakucan do vrha. Znači možemo usporediti posjete njihovim utakmicama prosječnim posjetama u Francuskoj ili Italiji.

Trener im je nama dobro poznati Besnik Hasi nogometaš koji je nekoliko godina igrao u HR ligi- Zagreb, Samobor, veliku karijeru napravio u Genku i Anderlechtu gdje je igrao preko 260 utakmica za ova dva kluba (osvojio 4 titule i 3 kupa u Belgiji). Za Albaniju je odigrao 47 utakmica. Kao trener Anderlechta osvojio 2014. prvenstvo i superkup. U sezonama 2015. i 2016. vodio je Anderlecht koji je bio favorit za osvajanje titule obe te godine, ali ni jednom je nije uspio osvojiti pa je u Belgiji ostao bez posla. Inače prošle godine ruski trener Cherchesov je vodio Legiu te s njima uzeo titulu, a otišao je zbog neslaganja s upravom oko razvoja kluba u budućnosti. Igrali su pod Rusom u formaciji 4-2-3-1, sa dva krilna napadača. Hasi je za razliku od Cherchesova inače vrlo fluidan što se tiče taktike, stalno nešto rotira, iskušava, ekipe su mu nestabilne jer nema stalnog sistema. Npr. sa Anderlechtom je prošle godine igrao ove formacije: 4-2-3-1, 4-1-4-1, 4-3-3, 4-4-2 sa dva defanzivna vezna, 4-4-2 formacija romb, te 4-3-1-2. Ipak najčešće je igrao u formaciji 4-3-3, doma ofanzivnnih 4-3-3 sa 3 prava napadača, a vani 4-3-3 sa dvapovučena krilna koji se priključuju napadu. Kako će igrati sa Legijom možemo samo pretpostaviti, iako mislim da neće mijenjati standardni 4-2-3-1 koji će se pretvarati u nekakav 4-2-1- 3 sa dva ofanzivna krilna igrača. To je moja pretpostavka.

Par crtica i o igračima:

Na golu je Cierzniak, prosječan golman koji je nekad davno imao jedan nastup za Poljsku. Dosta u godinama, 33 su mu već, po meni slaba točka ekipe.

Stoperi:

Pazdan- najbolji njihov stoper, došao iz Jagielonie, standardni prvotimac Poljske, plaćen oko 800.000 eura. Igra na Euru sjajno kao i cijela ekipa, moguće čak i da ode nakon Eura vani.
Lewczuk- povremeni reprezentativni stoper Poljske, 4 nastupa, nije na Euru, ali je bio na širem popisu prije skraćivanja popisan na 23 igrača. To su ta dvojica koji bi trebali početi protiv nas.
Rzezniczak- 29 godina, 9 nastupa za Poljsku, isto odličan stoper, ali pored ove dvojice ipak- treći.

Bekovi:

Hlousak- povremeni češki reprezentativac, lijevi bek, standardan u prvoj postavi Legie. Ima 9 nastupa za Češku reprezentaciju, voli probijati stranu, zna često asistirati i dati gol. Prije dok je igrao u Češkoj bio jedan od najboljih igrača lige (češće igrao lijevo krilo), a kasnije karijeru natavio u Nurnbergu i Stuttgartu u Njemačkoj. Tamo u dvije zadnje godine imao 69 nastupa, dakle standardan u oba Bundesligaša. 27 godina, vrlo visok za lijevog beka (1,89 m) pa se čini možda malo spor kad ga gledaš dok trči, ali u njegovom slučaju izgled vara, prilično je brz.
Jedrzjczyk- posuđen iz Krasnodara, standardni prvotimac Poljske. U klubu igra desnog beka, u reprezentaciji lijevog, inače ima 21 nastup za Poljsku. Pitanje hoće ga povući Krasnodar s posudbe, ako se to desi bit će to veliki minus za Legiu.
Broz- desni bek, ako se Artur vrati u Rusiju vjerovatno zauzima to mjesto. Ima 9 nastupa za A tim Poljske, uvijek je tu negdje na širim popisima. Prošle godine imao 32 nastupa.
Bereszynski- desni bek, isto nastupao 2 utakmice za Poljsku, prošle godine za Legiju skupio puno nastupa- 28. Znači što se tiče tog desnog beka tu su dobro pokriveni, ali Jedrzjczyk je ipak koplje iznad ova dva igrača.

Vezni igrači:

Jodlowiec- defanzivni vezni, 46 nastupa za Poljsku, ulazi s klupe, protiv Njemačke igrao oko 15 minuta na Euru, tako i protiv S. Irske- dakle uvijek prvi koji ulazi s klupe od veznjaka. Najbolji defanzivni vezni u Poljskoj ligi. Igra dobro prema naprijed, dao 4 gola, imao 7 asistencija.
Borysiuk- drugi defanzivni vezni igra u paru sa Jodlowiecem, isto bio na onom širem popisu reprezentacije Poljske, igrao 12 puta za reprezentaciju, mlad, 24 godine, vrlo, vrlo bitan kotač sastava. Mnogi se s izbornikom nisu slagali u Poljskoj kad nije izabran među 23 igrača za Euro. Prošle godine 2 gola i 2 asistencije.
Stojan Vranješ- povremeni reprezentativac BiH, imao preko 30 nastupa za Legiju prošle godine, dao 6 golova, jasno, najčešće mijenja nekog od ovu dvojicu, nekad i kreće u prvoj postavi. Znamo ga, iz BiH, pa nećemo puno o njemu.
Duda- ofanzivni vezni, odličan igrač, jedan od najkorisnijih u Legiji. Igrao 43 utakmice, imao 5 asistencija i 9 golova. On im je taj playmaker, ključna figura organizacije napada. Standardni reprezentativac Slovačke, igrao i protiv Walesa i protiv Rusije, Walesu dao gol. Možda i najbitnii igrač Legije, jedan od vrlo bitnih u Slovačkoj reprezentaciji.
Hamalainen- ofanzivni vezni, igra i centralnog veznog. Standardni prvotimac u reprezentaciji Finske (50 utakmica), igrao 44 utakmice za Legiju u prošloj sezoni, dao 12 golova i imao 3 asistencije. Ukratko odličan igrač.

Krilni igrači:

Kucharczyk- lijevo krilo Legije, uvijek negdje na onom širem popis reprezentacije Poljske, inače ima 9 nastupa za reprezentaciju. Ove godine za Legiju odigrao 50 utakmica, dao 9 golova i imao 12 asistencija. Opasan.
Guilherme- Brazilac, desno krilo, 55 nastupa za Legiju prošle godine, dao 8 golova, imao 11 asistencija.
Aleksandrov- može igrati na oba krila, mijenja ovu dvojicu, 15 nastupa za reprezentaciju Bugarske, standardni clan reprezentacije (a u Legiji sjedi na klupi, što onda reći o kvaliteti rostera Poljka)
Maslowski- all round igrač sredine terene, najčešće ulazi pri kraju utakmice, isto ima par nastupa za Poljsku, ali nije čest na popisu reprezentacije.

Napadači:

Nemanja Nikolić- reprezentativac Mađarske, na Euru trenutno, protiv Islanda igrao 25 minuta. Inače Srbin rođen u Senti, najveći golgeter zadnjih godina u Mađarskoj ligi i jedan od najboljih igrača u toj ligi. Igrao u Videotonu. Ima 19 nastupa za Mađarsku, 4 gola. Prošle godine bio gol mašina u Poljskoj, za Legiju odigrao 55 utakmica, dao 36 golova i imao 9 asistencija. Daleko prvi strijelac lige, u ligi dao 28 golova, 12 više od drugog strijelca lige Airama. Znači golgeter vrhunske klase, jedan od boljih u srednjoj Europi. Paklen igrač.
Prijović- švicarski Srbin, igrao za U21 reprezentaciju Švicarske, prošle godine mijenjao s klupe Nikolića i u 49 utakmica dao 16 golova i imao 9 asistencija. Isto tako jak napadač, dobra zamjena za Nikolića.
Ryczkovski- napadač, 19 godina, budućnost poljskog nogometa.
Niezgoda-U21 reprezentativac, bio posuđen u 2. Ligu, u 18 utakmica dao 9 golova i imao 2 asistencije.

Inače iz zagrebačkog Dinama su im iz one zlatne juniorske generacije (koja je mogla i vjerovatno bi postala prvak Europe u klupskoj juniorskoj konkurenciji da nije bilo administrativne pogreške) stigla dva igrača- Matić i Kulenović. Ovaj Kulenović je napadačka zvijer, u zadnjih 7 godina kroz sve mlade selekcije Dinama dao nevjerovatnih 249 golova, odnosno prosječno preko 35 golova po sezoni.

Još jedna crtica: Od naših igrača u njihovom sastavu bi igrali Karačić i Graovac. Karačić bi vjerujem mogao biti i prvi golman ekipe. Ostali bi teško izborili svoje mjesto pod Varšavskim nebom.

Naše šanse? Možda da i ne govorim, prosudite sami. Ja se nadam ovom scenariju- zbog divljanja navijača Legia ispala iz Lige Prvaka. Grozan izbor. Evo i u brojkama i slovima da vidite koliko su zapravo snažna ekipa. Ako ekipu stavimo na papir dobijemo uz Celtic i Salzburg možda najjaču ekipu ovog stupnja LP-a. Ajmo se nadati da će nas podcijeniti i da će njihovi navijači odraditi svoj dio posla. Možda bi nam mogao odgovarati njihov stil igre nešto više nego npr. Astana ili APOEL, ali ništa ne znači. Zasigurno su i jači od ova dva kluba. Procjena je da će gore na njih koeficijent na pobjedu biti između 1,3 i 1,4, a ovamo oko 1,8-2,0. To bi bila nekakva realna procjena. Znači jaki su, stvarno jaki.

Galatamanijak/HERCEGOVINA.info