Od 2021. samo po tri sigurna mjesta u Ligi prvaka za velike lige?

Liga prvaka, Dinamo, Manchester City, Šahtar, klubovi, nogomet, Liga prvaka, Lars-Christer Olsson

Četiri najjače europske nogometne lige — Premier liga, Bundesliga, La Liga i Serie A — mogle bi ostati bez zagarantiranog četvrtog mjesta u Ligi prvaka, odnosno klub koji bi u nekom od četiri nacionalna prvenstava sezonu završio kao četvrti do Lige prvaka morao bi se probiti kroz kvalifikacije.

Inicijativu predvodi Udruženje europskih profesionalnih nogometnih liga, a o prijedlogu će se tijekom idućeg tjedna raspravljati u Londonu, prenosi telesport.hr.

“Mislim da najjače lige ne bi imale ništa protiv prijedloga, pod uvjetom da ih se tretira jednako. Kada biste dali četiri mjesta Premier ligi, a jedno oduzeli Bundesligi, tada bi nastao problem. Lige su spremne sudjelovati u ovoj raspravi, ako tretman prema svima bude jednak”, kaže Lars-Christer Olsson, predsjednik Udruženja.

Promjene bi, ako do njih dođe, na snagu trebale stupiti od 2021. godine.

Još važnije, u istom reformskom paketu, je i prijedlog za ukidanje “povijesnih koeficijenata” (uspjesi u posljednjih deset godina) prema kojima se klubovima iz UEFA-inog nagradnog fonda isplaćuju ogromne cifre novca. Recimo, Chelsea će ove sezone dobiti gotovo 28 milijuna funti na toj osnovi.

Udruženje predlaže da se novac iz nagradnog fonda dijeli samo na temelju trenutnih uspjeha, dok bi se višak koji bi nastao ukidanjem “povijesnih koeficijenata” distribuirao na drugačiji način — klubovima koji ne sudjeluju u Ligi prvaka kako bi se povećala razina kompetitivnosti u široj slici.

I dok u slučaju prvog prijedloga postoje izgledi da se o njemu povede ozbiljniji razgovor, vjerujemo kako će u slučaju drugog prijedloga europski nogometni velikani ipak imati nešto manje sluha.