NK Široki: Zadržali smo razinu kvalitete rada, sada idemo po Kup

NK Široki Brijeg, KUP BIH, Marijan Bloudek trener
Klub odlično stoji po pitanju šansi da Europu osigura kroz prvenstvo, a Pecaru još čeka mogućnost osvajanja Kupa...
Ukratko, operacija promjene trenera je uspjela... do te mjere da je Široki zadržao rejting u okvirima bh. nogometa i da se Europa i dalje čini vrlo izvjesnom opcijom. Branko Karačić na početku sezone nije puno mijenjao, no nekoliko igrača koji su stigli, tipa Vedrana Ješe i Luke Bilobrka, evidentno su ojačali šanse Širokobriježana da ostanu u vrhu. Ipak, nešto je na početku proljeća puklo, pa je umjesto Karačića kormilo preuzeo Bloudek. Traje to od 18. kola i remija u Banjoj Luci, gdje je Široki odigrao neriješeno, nakon čega je uslijedilo sedam pobjeda, dva poraza i još jedan remi, ovaj s gostovanja na Bilinom polju... - Ništa se drastično nije promijenilo, rekao je Bloudek, osvrćući se na razdoblje prije njegova dolaska i ono što je uslijedilo.
- Radilo se kvalitetno i prije mog dolaska, a mislim da je ta neka razina održana, što je jako važno, ušli smo i u finale Kupa kojeg sada imamo priliku osvojiti. Što se mene tiče, do sada je bilo pozitivno, a treba uzeti u obzir probleme s kadrom, odnosno ozljedama, zbog čega nismo bili u mogućnosti previše kombinirati, mijenjati...

Neizvjesna budućnost na Pecari

U prvenstvu su ostale još četiri utakmice, gostovanja kod Prijedora i Zrinjskog te domaće utakmice s Travnikom i Olimpicom. Željezničar je pobjegao na praktički nedostižnih devet bodova prednosti, Sarajevo je prišlo na tri zaostataka...
- Borba za Europu je otvorena, vrlo je interesantno gledajući to sa strane. Može se dogoditi da na kraju Borac bude drugi, a mi četvrti. Jasno, nadam se da ćemo mi zadržati drugu poziciju.
Jasno, sve bi bilo drukčije da Željo nije pobjegao toliko naprijed. Po Bloudeku, razliku ne treba tražiti u filozofiranju, odgovor je jednostavan.
- Sve je u raspoloživom kadru. Meni je, naravno, žao što nismo bliže da to bude neizvjesno u prvenstvu, ali tako je kako je. Željo je za klasu ispred, mi im svi moramo skinuti kapu zbog rezultata koje postižu. Ja sam tu kratko da bih stekao uvid u prave vrijednosti naših igrača...
Na sljedećem se pitanju šef struke tima s Pecare nije dao smesti - a upitali smo ga što bi on promijenio u ovoj momčadi da Široki priđe bliže Željezničaru kojeg je na početku sezone savladao 2:1, a zatim dvije utakmice izgubio po 0:1.
- Moj je dogovor s klubom takav da ću ja voditi momčad do kraja sezone, pa zaista ne bih ulazio u te spekulacije. Ne bi bilo korektno, jer mi smo prije svega dobri prijatelji. Još se nismo dotaknuli teme, a i nećemo dok se posao ne odradi do kraja.

Bajano je izvanserijski igrač

Vrativši se u sadašnjost, u prvi plan odmah su iskočile nadolazeće utakmice, završnica sezone. Slijedi sutrašnje gostovanje u Prijedoru, zatim gostovanje Travnika na Pecari, a onda uzvrat Kupa - prilika za Bloudeka da postane prvi trener nakon Ivice Katalinića 2007. koji će na Pecaru donijeti novi trofej - tada je osvojen Kup.
- Nama su prvenstvene utakmice smetnja, ali ponajviše zbog problema s kadrom, neki igrači praktički od početka sezone imaju problema s ozljedama. Nastojat ćemo do uzvrata finala Kupa biti što kompletniji da bi se na pravi način suprotstavili Želji.
Ovdje se prije svega misli na Brazilca Bajana, koji je takav igrač da Široki s njim i bez njega jednostavno nije ista momčad. Ozljeda ga je jedno vrijeme izbacila iz računica, no za vikend je u Zenici ponovno bio unutra...
- Imao je on već problem kod dolaska u Široki, stanka zbog neigranja ostavila je traga. Jedno je vrijeme igrao na svježinu, ali onda je došla ozljeda koja se nije mogla izbjeći. Po Šiliću, Ješi, Wagner i Marcijanu vidi se da ti stariji igrači mogu igrati na vrhunskoj razini, no njima treba kontinuitet, a Bajano ga nije imao. Nadamo se da će do Želje biti spremniji nego je sada, on je izvanserijski igrač.

Pred Rudar
Rezerve moraju pomoći

Zbog sve bližeg i bližeg termina uzvrata finala Kupa (Pecara, 16. svibnja), struka je pod sve većim i većim pritiskom. Izazov je u dvije nadolazeće prvenstvene utakmice osvojiti bodove, a ne previše umoriti igrače za Kup. Po pitanju gostovanja u Prijedoru, Bloudek već najavljuje da će neki igrači koji su manje igrali morati uskočiti.
- Morat će, jer situacija je takva da čak i neke rovite igrače stavljamo na klupu. Iako ćemo biti bez kartoniranih Ješea i Marciana, te bez od ranije ozlijeđenih Džidića, Jurčevića i Jefthona, mislim da ćemo na raspolaganju imati dovoljno dobar kadar da pružimo pravi otpor domaćinu.

Piše: Slaven Nikšić / Dnevni list