Na Poljudu svečano otkrivena skulptura Bernarda Bajde Vukasa

Nakon više od dvije i pol godine od početne inicijative idejnog začetnika Vedrana Bonačića rad akademskog kipara Vojina Hraste ugledao je svjetlo dana.

Nakon što su brojni uzvanici među kojima je bila i Vukasova obitelj pogledali petominutni film o Bajdi u kino dvorani stadiona u emocijama nabijenom trenutku sin pokojnog Bernarda Zdeslav Vukas, Bonačić i predsjednik uprave Hajduka Joško Svaguša zajednički su otkrili skulpturu.

- Emotivno sam proživio ovaj trenutak. Drago mi je da je moj otac ovakav dojam ostavio i na mlade generacije koje ga nisu gledale te da je stoga došlo do ovoga. Nije kasno, za sve dođe prirodno vrijeme. Jako mi se sviđa izgled skulpture, pogođen je njegov karakteristični pokret - rekao je Vukasov sin Zdeslav.

Svaguša je istaknuo kako mu je čast biti predsjednik kluba u ovom trenutku.

- Vukas je bio legendaran igrač i čovjek, osoba koja je zadužila ovaj klub. Svi oni koji su ga imali čast gledali govore kako je bio poseban, jedan i jedini. Bio je planetarna zvijezda, osvojio je cijeli svijet. Ovo je spomenik najvećem nogometašu s ovih prostora. Hvala svima koji su sudjelovali u ovome, pogotovo navijačima koji su pokrenuli inicijativu. Hajduk mu ovim izražava trajnu zahvalnost za sve što je napravio za klub i grad. Neki bi rekli da se vratio u klub, ali Bajdo nikada nije ni otišao iz Hajduka - rekao je Svaguša, koji je potom igračima Hajduka koji su stajali pored njega poručio.

- Vukas je svima bio uzor, i igrom i ponašanjem. Nikada nije zbog ozljede izišao s terena, koliko god puta su protivnici grubo startali na njega, a nikada nije ni bio isključen. Pogledajte dobro ovaj film. Ne mora Hajduk sve utakmice dobiti, ali uvijek mora ostaviti srce na terenu - zaključio je prvi čovjek kluba.

Uz Vukasa najveći pljesak dobili su nekadšnji njegovi suigrači Vladimir Beara i njegov Zagrepčanin Zlatko Papec.

- Žao mi je što nas je život prije puno godina odvojio. Bio je veliki igrač i još veći čovjek. navijači su nas uvijek držali u srcu, a tako je i danas. Zaslužio je ovaj kip. Sratan sam da ga opet vidim ovdje - rekao je Beara, iz kojeg su kao i iz Papeca teško izlazile riječi.

- Gladajući film i sve oko sebe dirnulo me u srce. Bajdo je bio jednostavno neponovljiv. Neka mu je vječna slava.

Najemotivniji trenutak svečanosti bio je kada je klapa Tusculum zapjevala “Bili su bili”, a svi okupljeni su zdušno prihvatili cijelu pjesmu (Ruke ćemo skupa...).

Bonačić nije krio zadovoljstvo. Konačno je dočekao dan otkrivanja spomenika.

- Dvije i pol godine mi koji smo ovo pokrenuli smo ovo sanjali. Bajdo je nogometna zvijeda koja je napravila toliko toga za Hajduk da i nama mlađima koji ga nismo gledali zadrhti srce na spomen njegova imena. Sada ga darujemo gradu i Hajduku i nadamo se da će za stoti rođendan imati pravu lokaciju na Starom placu. Sigurno će i sad kao i uvijek netko imati neku zamjerku na izgled kipa, ma u jednon svak se slaže od Hajduka nima draže! - poručio je Bonačić prije nego što se opet krenula pjesma. I to baš stihovima.
- Ponos je grada, poznat u svitu...

slobodna dalmacija