Na današnji dan je rođen Hajduk i živjet će vječno

Torcida, hajduk split torcida, Torcida, Hajduk, Dinamo, Poljud, Hajduk, rođendan
Gledajući susret "Sparte" i "Slavije" u Pragu, četvorici Splićana, palo je na pamet da bi u svom gradu mogli osnovati nogometni klub. Bili su to studenti Fabijan Kaliterna, Vjekoslav Ivanišević, Lucijan Stella i Ivan Šakić, a mjesto osnivanja bila je praška pivnica „U Fleku". Na prijedlog profesora splitske gimnazije, Josipa Barača, novoosnovani klub je dobio ime - Hajduk.

Dozvolu za rad, klub je dobio 13. veljače 1911., a samo nekoliko mjeseci nakon toga odigrana je prva utakmica s lokalnim Calciom koju je Hajduk uvjerljivo dobio s 9:0.

Godine 1923. Hajduk je po prvi puta zaigrao u ligi Kraljevine Jugoslavije, a otad kontinuirano nastupa u svim državnim natjecanjima. Iste godine je, u sklopu turneje po Africi, odigrana i prva međunarodna utakmica i to s francuskim „Olympiqueom" iz Marseillea koju su Splićani dobili s 3:2.

Godine 1927. Hajduk je osvojio prvi naslov državnog prvaka, dok su sljedeće godine kao drugoplasirani, prvi put imali najboljeg strijelca prvenstva, Ljubomira Benčića.

Uslijedile su više i manje uspješne sezone, pa čak i privremeni prestanak rad, a kao bitna godina ostaje zapamćena 1946. kad Hajduk osvaja naslov najbolje momčadi NR Hrvatske, a ima i prvog strijelca lige Franu Matošića. Spomenuti Matošić je ujedno i apsolutni Hajdukov rekorder po broju postignutih golova: 729 u 739 utakmica! U anale ulazi i 1950. godina kad je Hajduk osvojio prvenstvo Jugoslavije bez izgubljenog susreta. Ista godina ostat će zapamćena kao godina kad je osnovana Hajdukova navijačka organizacija Torcida, koja se ujedno smatra i prvom organiziranom navijačkom skupinom u Europi!

Desetljeća koja su uslijedila donijela su velike rezultate i velike igrače (Vladimir Beara, Ivo Bego, Bernard Vukas...), ali i brojne nepravde od strane Jugoslavenskog nogometnog saveza. Godine 1967. Hajduk konačno prvi put osvaja Kup tadašnje države, a sljedeće sezone prvi put nastupa na međunarodnom natjecanju, Kupu pobjednika kupova.
Zlatna generacija

Sedamdesete će ostati zapamćene po „zlatnoj generaciji" koja je ostvarila goleme uspjehe u domaćim natjecanjima (9 trofeja u 10 godina), ali i po uspjesima na europskoj sceni (polufinale Kupa pobjednika kupova sezone 1972./73.). Neka od slavnih imena iz tog doba su Petar Nadoveza, Ivan Katalinić, Jurica Jerković, Luka Peruzović, Brane Oblak, Ivica Šurjak, Ivan Buljan, braća Zoran i Zlatko Vujović...

Osamdesete su obilježili više uspjesi u Europi (pobjede protiv velikana Valencie, Bordeauxa, Metza, Stuttgarta, Torina, Marseilla, Manchester Uniteda...) nego u domaćim natjecanjima. Kao zanimljivost treba istaknuti i da je Hajduk posljednji osvajač jugoslavenskog kupa, pobijedivši neočekivano, usred Beograda, Crvenu zvezdu s 1:0. Ovaj uspjeh je tim veći ako se uzme u obzir da je Crvena zvezda tada bila aktualni europski prvak dok je Hajduk u jesenskom dijelu prvenstva te sezone bio na posljednjem mjestu.
Veliki uspjesi

Prvih četiri sezone u samostalnoj Hrvatskoj, Hajduk je osvojio tri naslova prvaka Hrvatske. Također pamti se i sezona 1994./1995. kad je Hajduk osvojio jedinu dvostruku krunu u svojoj povijesti. Osim toga, u istoj sezoni, Hajduk bilježi i svoj najveći europski uspjeh - četvrtzavršnicu Lige prvaka (izbacio ih je kasniji pobjednik, Ajax). Druga polovica devedesetih nije bila toliko uspješna ni rezultatski, ali ni financijski. Tijekom 2000-tih Hajduku je pošlo za rukom osvojiti prvenstvo u tri navrata (2001., 2004. i 2005.) te četiri puta kup (2000., 2003., 2010. i 2013.). U međunarodnim natjecanjima nije bilo značajnijih rezultata. Osim promjenjive igre, Hajduk je godinama gomilao financijske probleme te se 2008. našao pred stečajem. Rješenje je pronađeno u pretvorbi kluba u športsko dioničko društvo pri čemu su veliku ulogu odigrali navijači i nekolicina bogatih poduzetnika.

Od 2011. djeluje udruga „Naš Hajduk" čija je uloga promoviranje stjecanja Hajdukovih dionica te aktivno sudjelovanje u donošenju odluka u sportskom dioničkom društvu Hajduk. Također, udruga sudjeluje u biranju članova Hajdukovog nadzornog odbora, a prema posljednjim podacima trenutno drži 24,53% Hajdukovih dionica.
... surova sadašnjost...

Prošlu sezonu, Hajduk je završio na trećem mjestu iza Dinama i Rijeke, čime je izborio igranje u Europi. Iako je pobijedio rumunjskog Iaşija i ukrajinsku Oleksandriju, Hajduk na kraju nije uspio izboriti ulazak u Europsku ligu. Eliminirao ga je izraelski Maccabi nakon s(p)retnijeg izvođenja jedanaesteraca.

Jesenski dio sezone 2016./17. nije završio obećavajuće. Hajduk je trenutno na četvrtom mjestu, a za vodećom Rijekom zaostaje čak 15 bodova. Ni u kupu stvari ne stoje bolje - Hajduk je u četvrtfinalu eliminiran od gradskog rivala Splita.
...i upitna budućnost

I najoptimističniji navijači ne mogu tvrditi da je pred Hajdukom lagan put. Financijski problemi, unatoč sve brojnijim sponzorima i odanim navijačima, i dalje postoje. Loš odabir uprava, česte promjene trenera, prodaja ključnih igrača, slaba ulaganja u pomladak... Sve su to Hajdukove višegodišnje boljke. Bez lažnog moraliziranja, bilo je situacija gdje su na Hajdukove rezultate utjecali suci i različite „zakulisne igre". Ipak, nerealno je za sve neuspjehe okrivljavati druge, a izostavljati samokritiku i „čišćenje vlastitog dvorišta".

U svemu tome, možda najsvjetlija točka Hajdukove prošlosti, sadašnjosti i budućnosti ostaje Torcida. „I kad gube i kad tuku, uvijek vjerni svom Hajduku!" Složni, požrtvovni, kreativni u koreografijama i oštri u kritici, torcidaši u svakom slučaju zaslužuju divljenje i respekt. Stoga, uz nadu da će se Hajduk vratiti na stare staze slave, svim simpatizerima „splitskih bilih" - neka je sretan 106. rođendan njihovog miljenika!

nogometne-vijesti.hr