Mile Pehar još uvijek čeka profesionalni ugovor

Riječje o 20-godišnjem Mostarcu, igraču koji je za prvu momčad debitirao u prošloj sezoni i to upravo protiv Slobode (2:0). U subotu je upisao 31. nastup, a zanimljivo da je minutažu skupljao na gotovo svim pozicijama.
- Nisam samo branio i igrao stopera, dok sam sve ostale pozicije uspio upoznati, kaže Pehar.
Kazneni udarac s Tušnja digao je puno prašine, ali Pehar kaže - neopravdano. - Prekršaj je bio, a to što u Slobodi govore drukčije, nije naš problem. Za nas je najvažnije da smo napokon prekinuli niz poraza u gostima i da se sada u puno boljem raspoloženju možemo pripremati za sljedeće kolo i utakmicu protiv Budućnosti.


Gruba statistika otkriva da je Zrinjski u Tuzli igrao 31. utakmicu ove sezone, a da je Pehar minutažu skupljao u njih 23, najviše od igrača koji su prošle sezone izišli iz omladinske škole (Josip Aničić, Ivo Zlatić, Pero Zovko...). Ipak, teško je konstatirati da se naigrao, budući da je trinaest puta ušao s klupe, dok je u samo deset utakmica krenuo od prve minute i to na pozicijama na kojima nikada ranije nije igrao.
- U završnici jeseni povezao sam nekoliko nastupa od prve minute, ali na poziciji desnog bočnog na kojoj nikad prije nisam igrao. Volio bih kada bih se mogao standardizirati na jednoj poziciji, ali to nije na meni. Odluku gdje ću igrati ipak donosi trener.
Nogometaši često koriste floskule da za neki klub igraju prije svega iz ljubavi prema istom, ali kod Pehara to definitivno nije floskula. Ovaj Mostarac za Zrinjski igra isključivo iz ljubavi prema dresu s lentom! Naime, Pod Bijelim brijegom mu još uvijek nisu ponudili profesionalni ugovor.


- Nemam ugovor, tako da imam pravo samo na plaću i premije.
A ugovor je definitivno zaslužio, prvo zbog činjenice da je u ovoj sezoni skupio više od dvadeset nastupa, a onda i zbog onog pogotka Tobolu koji je Zrinjskom otvorio vrata drugog pretkola Europske lige. S obzirom da je Zrinjski u toj utakmici opasno visio nakon što su Kazahstanci poravnali na 1:1, nećemo pretjerati ako kažemo da se radilo o pogotku vrijednom 180.000 eura, koliko je Zrinjski dobio od UEFA-e za nastup u drugom i trećem pretkolu Europske lige.


- Na klubu je hoće li mi ponuditi ugovor ili ne, ali jasno je da ću moći čekati do ljeta. Ako isti dobijem, bit ću jako sretan, jer nema ništa ljepše nego igrati za klub koji voliš, a ako ne, onda ću na ljeto morati promijeniti sredinu.
Možda bi za njegovu karijeru bilo bolje da je klub promijenio već prošlog ljeta, odnosno da je otišao negdje na posudbu i igrao u kontinuitetu.
- Za mladog igrača je najvažnije da igra, tako da i ja često pomislim da bi mi bilo bolje da sam negdje na posudbi, kao što je slučaj s Ivanom Lendrićem kojem je dolazak u Zrinjski pun pogodak. Ipak, ta opcija prošlog ljeta uopće nije bila aktualna. Zbog nastupa u Europi sezonu smo počeli vrlo rano, a kako je kadar bio tanak, priliku za igru dobivao sam u svakoj europskoj utakmici. Minutažu sam koristio na pravi način, jer sam se u strijelce upisivao protiv Tobola i Tre Pennea, zaključio je Pehar.

Jović, Bloudek, Musa

Mile Pehar debitirao je kod Dragana Jovića, najviše je igrao kod Marijana Bloudeka, dok mu je danas trener Slaven Musa.
- Musa je odličan trener, pogotovo za nas mlađe igrače koje bez straha gura u vatru. Tako je uoči utakmice u Tuzli Miličeviću rekao da se ne opterećuje važnošću utakmice, nego samo da igra opušteno i pruži svoj maksimum. Sve najbolje mogu reći i za gospodina Bloudeka. Nažalost, rezultati s njim nisu bili dobri, ali on je dobar trener i to će reći svaki igrač kojeg je trenirao, kazao je Pehar.

Marin Aničić

Razvoj Peharove karijere neodoljivo podsjeća na onu Marina Aničića. I on je iz omladinske škole izišao kao napadač, dok je u prvoj seniorskoj sezoni (2008./2009.) igrao na gotovo svim pozicijama u momčadi. Slično je bilo i u prošloj, dok se tek u ovoj standardizirao na poziciji stopera.

dnevni list