HŠK Zrinjski: Najteži posao počinje tek sada

HŠK Zrinjski, juniori, HŠK Zrinjski, pripreme, HŠK Zrinjski, stanka

Naime, Perić je u dvadeset službenih utakmica koristio ukupno 24 igrača, jednog više nego Musa u prvom dijelu prošle sezone, a zanimljivo da su u početnom sastavu barem po jednom bila čak 23 igrača, odnosno svi osim Davora Martinovića. Iz analize njihovih nastupa i minutaže jasno se može doći do zaključka koji igrači nisu imali pretjerano važnu ulogu u momčadi, zbog čega se malo tko iznenadio što su Robert Grbavac, Dario Krišto, Ivan Bubalo i Ivan Ferenc potpisom sporazumnih raskida ugovora postali "bivši" , baš kao i Mario Vrdoljak, koji se nakon isteka juniorskog staža nije izborio za službeni debi u dresu Zrinjskog.

Hoće li biti još odlazaka? Pretpostavljamo da hoće, a zasad su najveći upitnici iznad Tonija Markića i Amera Bekića. Prvi je, kao što je poznato, ostao jedini igrač bez ugovora, dok je Bekić na izlaznim vratima iz dva razloga - ima zeleno svjetlo kluba za odlazak u švicarski Winterthur, ali čak da od toga i ne bude ništa, teško da će, usprkos važećem ugovoru, ostati, budući da njegova minutaža jasno sugerira da mu Perić ne vjeruje. Ostali? Zeleno svjetlo za odlazak bi mogao zatražiti Adnan Hadžić, Marin Aničić u svakom prijelaznom roku gleda prema inozemstvu, Hrvoje Miličević je kao U19 reprezentativac Hrvatske sigurno zanimljivo ime na tržištu..., no svi oni su vezani ugovorima, zbog čega su njihovi odlasci ipak manje realni nego oni Markića i(li) Bekića.

Bilo kako bilo, svima je jasno da su Pod Bijelim brijegom odlučno krenuli u slaganje igračke križaljke. Da, rubrika "došli" je zasad prazna, ali dosadašnji potezi ipak sugeriraju da su čelnici Zrinjskog, iako vremena imaju više nego dovoljno, ozbiljno prišli slaganju kadra za proljetni dio sezone. Naime, na dnevni red su prvo došli igrači kojima su bili istekli ugovori - Melher i Milan Muminović produžili, Markiću dan rok za izjašnjavanje, nakon čega je kadar smanjen dogovaranjem sporazumnih raskida s onim igračima koji su imali manju minutažu.

Tim potezima Zrinjski je znatno smanjio broj upitnika, tako da se sada s puno jasnijom situacijom može krenuti u potragu za pojačanjima. Naravno, pravi posao klupsko rukovodstvo tek čeka, budući da prava pojačanja sigurno neće biti lako pronaći, još više iz razloga jer je Perić u prvom dijelu sezone jako puno rotirao, zbog čega je zapravo teško i doći do zaključka koje su pozicije najdeficitarnije.
Dovođenje napadača je, jasno, prioritet, baš kao i jednog igrača u zadnju liniju, bez obzira na Markićev odlazak ili ostanak, no najteži posao klupsko rukovodstvo ipak čeka u osnaživanju veznog reda, budući da je jesenas najveći problem Zrinjskog bila - igra. Problem je, pak, u tome što je i bez pojačanja najveća gužva i dalje upravo u veznom redu...

Ozbiljno i neozbiljno

Da biste bolje shvatili koliko je Zrinjski ove sezone ozbiljnije prišao slaganju momčadi za proljeće, podsjetit ćemo kako je to izgledalo prošle sezone. Tako su Igor Melher i Igor Žuržinov ugovore produžili tek nakon početka priprema, status Mladena Žižovića bio je nejasan više od mjesec dana, da Samir Duro neće produžiti ugovor potvrđeno je tek dan uoči prozivke, dok je Pavle Sušić sporazumni raskid ugovora dogovorio tek prvog dana priprema. Kako se kasnilo s popunjavanjem rubrike "otišli", tako da se kasnilo i s popunjavanjem one "došli" - na startu priprema jedino novo lice je bio Kristijan Ivešić, a sve to se, iako neizravno, moralo odraziti i na proljetnim rezultatima.

Sesar, Čilić i Martinović

Josip Sesar, Ante Čilić i Davor Martinović će početi pripreme sa Zrinjskim, no njihova jesenska minutaža, kao i pogled na konkurenciju, ipak sugeriraju da bi za njih bilo puno bolje kada bi proljetni dio sezone odradili negdje na posudbi. Sva trojica su skromnu minutažu skupljali na lijevoj strani momčadi, a koju bi i na proljeće trebali pokrivati Pero Stojkić, Igor Žuržinov i Lazar Marjanović, pored kojih će oni, gotovo sigurno, biti osuđeni na "mrvice".

Brleniću nova prilika

U društvu igrača s kojima su dogovoreni sporazumni raskidi mnogi su očekivali i Luku Brlenića, budući je 20-godišnji veznjak do završnice jeseni bio daleko od sastava, što potvrđuje podatak da je u prvih šesnaest utakmica minutažu skupljao u njih tek tri. Pod Bijelim brijegom su ipak odlučili Brlenića ostaviti u kadru, a hoće li se na proljeće izboriti za nešto veću minutažu, pokazat će vrijeme.

Dnevni list