HŠK Zrinjski: Musin kadar izgubio širinu

Za simpatizere Zrinjskog pripreme njihovog kluba, pak, kreću tek od sljedećeg tjedna, budući da će tada na red doći i prve ozbiljnije provjere - 23. siječnja na programu je utakmica protiv Osijeka, dok će pet dana kasnije s druge strane biti jesenski prvak Željezničar. Bez obzira što će u istima, kako treneri vole reći, "rezultat biti u drugom planu", provjere protiv Osijeka i Željezničara ipak će otkriti s čim Zrinjski raspolaže mjesec dana prije nastavka borbe za bodove, a iako je rubrika "otišli" trenutačno puno brojnija od one "otišli", okosnica momčad ipak je ostala nepromijenjena. Naime, Slaven Musa i dalje na raspolaganju ima oba čuvara mreže, kompletnu zadnju liniju, kao i Amera Bekića koji je uživao njegovo povjerenje u napadu. Usprkos tome, Zrinjski je ipak slabiji i to zbog jednostavne matematičke operacije - četiri igrača sredine terena su otišla (Zadro, Žižović, Duro, Sušić), pet ako računamo i Gruzijca Levana Kutaliju, a samo jedan došao (Ivešić). Koliko je slabiji, teško je tvrditi, Žižovićev prelazak u Borac definitivno je najveći udar na ambicije, ali svima je jasno da je prije svega izgubio na širini, koja je možda i bila glavni razlog zbog koje je Zrinjski jesenas upisao samo dva poraza.

Primjerice, Musa jesenas nijednom nije bio u situaciji za prevelikim eksperimentima pa čak ni u utakmici protiv Sarajeva (1:1) u kojoj nije mogao računati na Marka Popovića, Peru Stojkića, Hrvoja Miličevića, Mladena Žižovića i Milu Pehara, dok je vrlo rano morao mijenjati i Lazara Marjanovića. Podsjetimo, u tom derbiju su umjesto Popovića i Stojkića na bokovima zaigrali Toni Markić i Igor Žuržinov, od prve minute su krenuli Mario Lamešić, Samir Duro i Pavle Sušić, dok je Marjanovića u završnici prvog dijela zamijenio Vlado Zadro.
Kako će u sličnoj situaciji Musa sigurno barem jednom biti i na proljeće, logičnim se nameće zaključak da rubrika "došli" ne smije ostati samo na Ivešiću, jer će u lovu na Europu od velike važnosti biti sve utakmice, pogotovo one na domaćem travnjaku u kojem će Zrinjski, povijest nas uči, imati pravo najviše na jedan kiks.

Nedostaje "Žižović"

Dok sporazumni raskidi s nedovoljno korištenim Vladom Zadrom i Pavlom Sušićem, kao i odlazak iskusnog Samira Dure, nisu preveliko iznenađenje, a samim tim ni udar na ambicije, odlazak Mladena Žižovića Pod Bijelim brijegom nisu smjeli dopustiti, kako iz razloga što su pojačali izravnog konkurenta u borbi za Europu, tako i zbog toga što su napravili "rupu" koju sada opet moraju krpiti. Naime, u petnaest jesenskih utakmica Musa je na mjestu centralnog veznog igrača počinjao sa Zadrom (2), Durom (4), Peharom (2), Aničićem (1), Marjanovićem (2) i Žižovićem (4), što znači da Zrinjski više nema igrača takvog profila - Pehar, Aničić i Marjanović to nisu, dok su Zadro, Duro i Žižović bivši.

Dvanaest provjera

Rekordnih dvanaest pripremnih utakmica trebao bi odigrati Zrinjski u pripremama za proljetni dio sezone - tri na turniru u Novigradu i Umagu te još devet u Hercegovini. Naravno da će u nekima od njih Slaven Musa koristiti kombinirane sastave, a da ni iz onih u kojima će igrati s najjačima neće trebati izvlačiti konkretne zaključke, najbolje potvrđuju ljetne pripreme u kojima je Zrinjski upisao više poraza nego u petnaest utakmica u prvenstvu. Podsjetimo, Mostarci su ljetos u sedam provjera upisali čak četiri poraza (Šibenik 0:2, 0:3, Branitelj 0:3, Leotar 0:3), dok su jesenas u petnaest prvenstvenih utakmica izgubili samo od Olimpica (2:4) i Borca (1:2).

Dnevni list