Gradsko vijeće odbilo dati jamstva: Hajduk ide u stečaj!

Za davanje jamstva ZA su bili vijećnici HDZ-a i HDSSB-a, PROTIV su bili vijećnici SDP-a i HNS-a, a ostali su bili suzdržani.

Predsjednik "bijelih" Marin Brbić, šokiran, je kazao da Hajduk nakon ovoga ide u stečaj.

Tok sjednice

Započela je 34. sjednica Gradskog vijeća grada Splita sa tematskom raspravom o stanju u Hajduku. Sjednici je nazočan 21 vijećnik (od mogućih 25), dok su iz Hajduka prisutni predsjednik Uprave Marin Brbić, zamjenica predsjednika Nadzornog odbora Branka Ramljak te financijski direktor kluba Milan Prgomet.

Dnevni red sjednice prihvaćen je jednoglasno.

Uvodnu riječ uzela je dogradonačelnica Anđelka Visković jer Željka Keruma (ponovno) nema. Anđelka visković "preletjela" je vrijeme od preoblikovanja Hajduka pa sve do trenutne situacije u kojoj se traži da Grad Split bude jamac za dobivanje 30 milijuna kuna kredita, od dvije banke koje su dale ponudu. - Otkad je klub preoblikovan, Grad mu nije dao niti jednu kunu za poslovanje

- poručila je splitska dogradonačelnica dodavši kako je Hajduk bio prvi koji je ušao u športsko dioničko društvo, a sada i prvi koji ide u postupak sanacije i restrukturiranja.

- Pitanje očuvanja Hajduka pitanje je i očuvanja sportske tradicije jer grad Split bez Hajduka nije isti!

Vijećnicima se potom obratio i predsjednik Uprave Hajduka, Marin Brbić.

- Prihod od ulaznica treba s vremenom podići, istovremeno smanjiti troškove zaposlenika. Prvog lipnja obveze kluba iznosile su 87 milijuna i 641 tisuću kuna. U međuvremenu, do 30. rujna dogodilo se da su plaćene obveze u visini od 30 milijuna i 553 tisuće kuna, ali je nastalo 25 milijuna kuna novih obveza - istaknuo je Brbić te dodao.

- Hajduk danas ima 89 milijuna i 443 tisuće kuna obveza tako da vidite da 30 milijuna kuna kredita nije ono što će klub u potpunosti izvući, ali moramo kazati da ukoliko ne dobijemo novac do 1. studenog klub mora u stečaj, a UEFA potom ukida licence za natjecanja....

Zadnja plaća za radnu zajednicu na Poljudu isplaćena je za travanj. - Zaostajemo pet plaća, igračima dva mjeseca nisu isplaćene plaće. Jasno, ako igrač tri mjeseca ne dobije plaću, može tražiti slobodne papire, a to znači da svi osim Radoševićai Caktaša (kojima je plaćeno za srpanj), mogu postati slobodni igrači - rezimirao je Brbić.

Otvorena je rasprava, a gradska vijećnica SDP-a Vesna Perak okomila se na predsjednicu GV-a Nevenku Bečić. - Izmanipulirali ste nas jer ste sazvali prošlu sjednicu, također na tematiku Hajduka, trajala je četiri sata, a Vi ste nekoliko puta istaknuli kako sigurno Hajduk neće moći vraćati kredit.

U raspravu se potom uključio i predsjednik Uprave "bijelih", Marin Brbić. - Tvrditi kako Hajduk sto posto ne može vraćati kredit je potpuna glupost. Klub ima mlade igrače, radi se na transferima...Ako hoćete pomoći Hajduku, zaboravite na političke pripadnosti. Ako ga hoćete spasiti, spasimo ga; ako nećete, recite i gotovo!
Ako nema kredita, nema ni Hajduka!

Naravno, povukla se i rasprava o Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja koja mora dati svoju suglasnost.

- Ako ne dobijemo suglasnost od Agencije, banke neće dati ponudu, a ako nema kredita, više nema Hajduka. Ne može se Hajduk stavljati u kategoriju drugih komunalnih poduzeća, jer za njih vrijede drugi zakoni - jasno je dala do znanja dogaradonačelnica Anđelka Visković.

Vijećnici koalicije SDP-HNS još jednom su izrazili sumnju da Hajduk neće moći vraćati spomenuti kredit.

- Sami sebe ćemo dovesti u situaciju da nećemo moći pokrpati ulicu, pitanje što će biti s plaćama, što će biti s Prometom, da ne nabrajam dalje. Zbog čega svi izbjegavamo razgovor o tome, što je pametnije napraviti nama kao vlasnicima Hajduka. Mi ne dajemo kredit, nego donaciju Hajduku, recimo to otvoreno. Danas imamo jasnu situaciju, Hajduk š.d.d. je u pravno katastrofalnoj situaciji u odnosu na ostale klubove udruge. Je li pametnije dati ovih 30 milijuna ili je pametnije razgovarati o stečaju s preustrojem? Tko uopće garantira da će ovo biti realizirano, već smo donijeli dvije odluke, a gradonačelnik ništa nije potpisao, ni danas se nije udostojio doći - kazao je SDP-ov vijećnik Ivo Baldasar.

- Ovo nije plan sanacije, ovo je premošćivanje problema do sljedeće godine u ovo vrijeme. Hajduk sve dublje i dublje tone, i danas je došao u bezizlaznu situaciju, bez obzira što gospodin Brbić ima dobru volju i što Nadzorni odbor dobro radi. Ja mislim da mi samo produžujemo život Hajduku za jednu godinu - dodao je Baldasar.
Podrug: Svi dajte ostavke, ovo je čisti reket

Luka Podrug se obrušio na Upravu, Nadzorni odbor, Naš Hajduk...

- Pitam otvoreno predsjednika Uprave jeste li se spremni maknuti za spas Hajduk. Ne postoji vlasnik da mu netko, nevlasnik, mijenja upravu i još traži od njega novac. Grad ako je vlasnik odmah danas treba smijeniti Upravu i Nadzorni odbor. Ja nikada nisam bio tako ponižen kao kada sam čitao da smo mi poput lopova ukrali karte za ložu. Tko su vlasnici ako nismo mi? Pogledajte tko sve sjedi u loži? Spreman sam pomoći Hajduku jer je to politička odluka i jer to kao simbol grada zaslužuje. Otvoreno kažem voditeljima udruge Naš Hajduk da su nas oni doveli u ovakvu situaciju, neka nas sad i izvuku. Ovakav reket nisam vidio u svom životu. Neka Grad da 30 milijuna kuna, ali neka stavi svoju vlast - bio je oštar Podrug.
Svaguša: Do ljeta Hajduk može zaraditi najviše 4 milijuna kuna mimo transfera

Iz redova SDP-a su mu odgovorili kako sadašnja Uprava i Nadzorni odbor nisu krivi za teško financijsko stanje koje su zatekli u klubu.

Riječ je dobio Joško Svaguša: - Bilo bi glupo opet tražiti smjene, to bi bilo peti put u tri godine... Ja mislim da Hajduk čak može vratiti kredit, ali treba postaviti prioritete. Ja kad sam otišao, jesam ostavio onaj knjigovodstveni minus, moram to otvoreno reći. Ali moramo spasiti Hajduk, da se začepe rupe, jer će nas u protivnom izbaciti iz svega. Ako sada promijenimo ljude, onda će tek sve potoniti. Hajduk sada ima mladu momčad i proračun može biti 30 milijuna kuna. Te 2008. potpisano je masu velikih ugovora, i ja sam doveo Sharbinije, ali u dobroj vjeri, a Anas ode za 1.8 milijuna eura. Tko će za to odgovarati, ti novci neće pobjeći, ali možda je mogao otići za više. Ode i Čop u Dinama, tamo daje golove, a nama ne valja. Njegov ugovor bio je 2.5 tisuće eura, ja sam ga potpisao.

- Hajduk ne može funkcionirati kao obična firma, ja vam garantiram da Hajduk ne može uprihoditi više od 4 milijuna kuna do sljedećeg ljeta. To govorim mimo transfera, može se samo zaraditi na utakmicama s Dinamom. Zašto je Mamić uspješan? Zato što prodaje igrače i jer se radi pametno - kazao je bivši predsjednik Hajduka.

HDZ-ova vijećnica Sanja Bilač pozvala je vijećnike da podrže davanje jamstva Hajduku.

- Nema Grad što pomoći, Grad ima obvezu i odgovornost. Riječ je o klubu koji je prije svega vrijedan kapital, ne treba se pozivati na to hoće li oni moći ili neće vračati kredit. Mi imamo obvezu i odgovornost brinuti se o budućnosti kluba. Mi ćemo i danas dati potporu Hajduku kao što smo radili do sada. Očekujem od gradske vlasti da sve procedure koje su vezane za davanje jamstva obavi na najbrži mogući način. Očekujem i od gradonačelnika da obavi svoj dio obveza. Naše ruke danas i potpis gradonačelnika znače život za Hajduk. Pozivam vas sve zajedno da na odmjeren način donesemo ovu odluku - javila se Bilač.
Hajduku će se oduzeti 30 posto prihoda ako ne bude mogao vraćati kredit

Novinarima je dostavljen i zaključak o davanju jamstava o kojem će odlučivati gradski vijećnici. U kratkim crtama Hajduk će na dva kredit od 15 milijuna kuna platiti 2.3 milijuna kuna kamata. Ukoliko Hajduk ne vrati kredit, vratit će ga Grad, ali će u tom slučaju biti sklopljen ugovor na temelju kojeg će Grad imati pravo na 30 posto od svakog transfera, sponzorskog ugovora, prodaje ulaznica na svim utakmicama i drugih mogućih prihoda. Znači 30 posto od svih prihoda.

Nakon 2 i pol sata Jure Šundov je napokon otkrio gdje se nalazi gradonačelnik Željko Kerum: - Gradonačelnik radi, eto gdje, on radi, zato nije na sjednici - kazao je Šundov i izazvao oduševljenje ostatka vijećnice.

Predsjednik Brbić odgovorio je na nekoliko pitanja, te se obrušio na Luku Podruga.

- Hajduk bi nakon što dobije novac od kredita i transfera trebao ostati na nekih 20 milijuna kratkoročnih obveza. Ponavljam da ako ne bude odobreno jamstvo, Hajduk će od ponedjeljka biti bukvalno u mraku. Jučer sam zamolio HEP u Zagrebu da nam ne isključi struju. Moram odgovoriti i gospodinu Podrugu. Nazvati nas prevarantima je neozbiljno, neprofesionalno, a mogu reći i malo neobrazovano - počeo je Brbić, a zatim ga je prekinula predsjednica vijeća Nevenka Bečić.

Prije glasanja vijećnicima se obratila dopredsjednica NO-a Branka Ramljak.

- Iako sam poznata po tome da se volim smijati, ali danas mi nije bilo do smije. Hajduk zaista treba pomoć, mi nikako drugačije nismo mogli doći do kredita, osim da nam Grad kao većinski vlasnik da jamstvo. Mnoštvo je zakona koje smo morali proći, nama često znaju reći da smo pokusni kunići, jer smo prvi i jedini.

- Zbog te djece koji nisu nekoliko mjeseci primili plaću i kojima usađujemo neke nove vrijednosti. Molim vas da svojim glasom date jamstvo za ova dva kredita. A oni će vam jednog dana vratiti uložene novce - kazala je Ramljak.

Prije glasanja zatražena je stanka od 10 minuta. Kako sada stvari stoje Hajduk će dobiti jamstvo za kredit od 30 milijuna kuna.

Izvor: dalmacijanews.com