Chelsea prvak Europe! Englezima rulet penala

Chelsea, Liga prvaka, FC Bayern

Bayern, koji je u polufinalu izbacio madridski Real, bio je favorit ne samo zbog činjenice da je igrao na svom stadionu, već i zbog većeg europskog iskustva.

Domaća momčad je prema očekivanjima u prvom poluvremenu imao inicijativu, dok su Englezi kao i protiv Barcelone čekali priliku iz kontra napada. Prvo poluvrijeme završilo je bez pogodaka.

Drugo poluvrijeme nastavilo se pritiskom Bayerna, ali golova nije bilo do samog kraja regularnog dijela susreta. Bavarci su poveli u 83. minutu golom Thomasa Mulera.
 
Chelsea je odmah počeo igrati ofanzivnije, što se isplatilo nakon prvog kornera za Engleze u 89. minutu. Mata je sa desne strane centrirao, a Didier Drogba je pogodio gol Bayerna. 

Do kraja regularnog dijela susreta nije bilo promjene rezultata, kao ni u toku petnaestominutnih produžetaka, iako je priliku za pogodak iz penala imao Robben u 93. minutu susreta, ali golman Chelseaja Petr Čech je uspio spasiti svoj gol. 

Uslijedili su penali i engleska momčad je na kraju slavila ukupnim rezultatom 5:4. Golove za Chelsea postigli su Luiz, Lampard, Cole i Drogba, dok je udarac Mate odbranio Neuer. 

Golove za Bayern postigli su Lahm, Gomez i Neuer, dok je šut Olića i Schweinsteigera odbranio Čech.

Bayern: Neuer, Boateng, Lahm, Contento, Ribéry (Olić 97), Robben, Schweinsteiger, Kroos, Tymoshchuk, Müller (Van Buyten 87), Gomez

Klupa: Butt, Van Buyten, Rafinha, Usami, Pranjić, Petersen, Olić .

Chelsea: Čech, Cole, Luiz, Bosingwa, Cahill, Bertrand (Malouda 74), Lampard, Mikel, Mata, Drogba, Kalou (Torres 84)

Klupa: Turnbull, Ferreira, Essien, Romeu, Malouda, Torres, Sturridge .

Fena/hercegovina.info