Brazilski novinar: Nigdje u Europi jedan klub nije obožavan kao Hajduk u Splitu!

Na proputovanju iz BiH prema jadranskoj obali zaustavio se u gradu pod Marjanom i ostao fasciniran fanatizmom Hajdukovih navijača. Dio svojih dojmova odlučio je podijeliti sa svojim čitateljima u Brazilu, prenosi dalmacijanews.

- Nigdje u cijeloj Europi, pa čak ni u Brazilu nisam vidio da je jedna nogometna momčad toliko obožavana kao Hajduk u Splitu. Gotovo ne postoji zid, ulica ili kuća koju ne krasi grafit s obilježjima kluba, navodi Gustavo u uvodu svoje priče koja se zove "Odmor na istoku: Split koji se može nazvati i Hajduk Split".

Sam Split doživio je kao miran grad s lijepim plažama, mnogo manjima nego što su one u Brazilu, a posebno ga fascinira to što na hrvatskoj obali planine gotovo "ulaze u more". Zatim se opet vraća na nogomet, odnosno na povijest Hajduka.

- Prva postaja u povijesti ovog kluba je Stari plac, stadion skriven u rezidencijalnoj četvrti na kojem je Hajduk igrao od 1911. do 1979. godine. Na njemu danas nastupa rugby klub "Nada". Nedaleko od njega, malo dalje od centra nalazi se novi stadion - Poljud. Radi se o modernom zdanju kapaciteta 34 tisuće sjedećih mjesta s pogledom na more. Šteta što na stadionu ne postoji muzej za razgledavanje - zaključuje novinar iz Brazila.

Na kraju opisuje i suparništvo između Hajduka i Dinama. Hofman zaključuje kako je nemoguće biti navijač Dinama u Splitu. Suparništvo je ogromno.U Splitu možete ili biti navijač Hajduka ili se pretvarati da ste navijač Hajduka, treće opcije nema.

Hofman nije zaboravio ni činjenicu da Torcida svoje korijene vuče iz Brazila: - 1950. godine navijač Hajduka je otputovao u Brazil na utakmicu i tamo vidio naše navijače pod imenom Torcida. Na povratku u Split inicirao je osnivanje Hajdukove navijačke skupine. Danas ta skupina broji hrpu fanatika.