​Atletico Madrid, Lazio, Marseille, RB Leipzig i Sporting u četvrtfinalu Europske lige

europska liga
Nogometaši Atletico Madrida izborili su plasman u četvrtfinale Europske lige nakon što su u obje utakmice osmine finala bili bolji od moskovskog Lokomotiva.

Atletico je u prvom susretu u Madridu pobijedio 3-0, a uzvratu u Moskvi španjolski sastav je bio još uvjerljiviji pobijedivši 5-1.

Golove za Atletico zabili su Angel Correa (16), Saul Niguez (47), Fernando Torres (65-11m, 70) i Antoine Griezmann (85), dok je pogodak za Lokomotiv zabio Maciej Rybus (20).

Vedran Ćorluka zbog ozljede napustio teren u 75. minuti utakmice. Branič hrvatske reprezentacije i ruskog sastava napustio je travnjak RZD Arene šepajući, čini se zbog problema s Ahilovom tetivom desne noge koju je operirao u Finskoj u travnju prošle godine i zbog koje je izbivao s terena 11 mjeseci.

Nogometaši Lazia, RB Leipziga i Marseillea izborili su plasman u četvrtfinale Europske lige.

Lazio je slavio u Kijevu protiv Dinama rezultatom 2:0 i s ukupnih 4:2 prošao dalje. Pogodak za vodstvo Nebeskoplavih postigao je Lucas Leiva u 23. minuti susreta, a konačnih 2:0 postavio je De Vrij u 83. minuti. Senad Lulić je bio u startnoj postavi rimskog kluba, a igru je napustio u 69. minuti kada ga je zamijenio Lukaku.

Marseille je na gostovanje u Bilbao kod Athletica stigao s prednošću 3:1 iz prvog susreta, a i na San Mamesu je slavio s 2:1 i tako rutinski prošao dalje. Payet iz penala u 38. i Ocampos u 52. minuti su doveli Marseille u vodstvo 2:0, a potom je Williams u 74. minuti smanjio na konačnih 2:1.

Leipzig je u Sankt Peterburg došao s prednošću 2:1, a u 22. minuti Augustin je doveo njemačku ekipu u vodstvo protiv Zenita. Domaćin je izjednačio u 45+1. minuti preko Driussija, ali nije mogao doći do pogotka koji bi susret odveo u produžetak, te je Leipzig prošao u četvrtfinale s ukupnih 3:2.

Sporting prošao nakon produžetaka

Nogometaši Sportinga izborili su plasman u četvrtfinale Europske lige nakon što su u uzvratnom dvoboju osmine finala u Plzenu nakon produžetaka izgubili od Viktorije 1-2 obranivši tako pobjedu 2-0 iz prve utakmice.

Sporting je mogao i ranije izboriti prolaz, no Bas Dost je u 90. minuti promašio jedanaesterac, a Portugalci su tijekom utakmice i dva puta uzdrmali okvir gola.

Viktorija je odigrala sjajnu utakmicu i bila je korak do senzacije, ali je presudilo iskustvo i veća kvaliteta Portugalaca.

Domaćin je poveo u 6. minuti golom kapetana Mareka Bakoša, a isti je igrač u 65. minuti zabio i drugi gol na utakmici izjednačivši tako rezultat iz prve utakmice. U posljednjim trenucima susreta Sporting je imao kazneni udarac, ali je Aleš Hruška obranio Dostov udarac. Ipak, u 105. minuti Rodrigo Battaglia je zabio za Sporting smanjivši na 2-1 što se pokazalo ključnim.

Česima je to bilo treće sudjelovanje u osmini finala EL i treće ispadanje nakon što su ranije ispali od Fenerbahčea (2013) i Lyona (2014).

Arsenal je u uzvratnom susretu pobijedio Milan 3-1 nakon što je na San Siru slavio 3-0. Milan je poveo dalekometnim pogotkom Hakana Calhanoglua u 35. minuti, no samo četiri minute kasnije Arsenal je izjednačio iz dvojbeno dosuđenog kaznenog udarca.

Švedski sudac Jonas Eriksson je na asistenciju suca iza gola presudio kako je Ricardo Rodriguez rukom oborio Dannya Welbecka premda se čini kako nije bilo prekršaja. Welbeck je bio siguran za 1-1.

Švedski sudac je u glavnoj ulozi bio i u 41. minuti nakon što Chambersovo igranje rukom u kaznenom prostoru nije okarakterizirao kao jedanaesterac udarac za Milan. Gosti su žestoko prosvjedovali, ali Eriksson nije promijenio odluku.

Arsenal je okrenuo rezultat u 71. minuti pogotkom Granita Xhake kojem je pomogla i neuvjerljiva reakcija Gianluigija Donnarumme, a konačnih 3-1 postavio je Welbeck u 86. minuti svojim drugim golom na utakmici.

 

Nikola Kalinić je za Milan zaigrao od 67. minute.

RB Salzburg je uspio obraniti 2-1 prednost iz prve utakmice odigravši na svom stadionu 0-0 protiv Borussije Dortmund. Austrijski sastav je i ovoga puta bio bliži pobjedi, ali nije nažalost nije bilo golova. Najbolju priliku imao je Dabbur koji je u sudačkoj nadoknadi pogodio vratnicu. Za domaći sastav je cijeli susret odigrao hrvatski nogometaš Duje Ćaleta-Car.

 

Salzburg je ovom utakmicom produžio niz bez poraza na 19 utakmica u nizu u Europi. Austrijanci su seriju započeli 3. studenog pobjedom u Nicu 2-0. Od tada su spojili 11 pobjeda i osam neodlučenih ishoda. Rekord drži Ajax koji od rujna 1994. do travnja 1996. nije izgubio 21 utakmicu u nizu.

CSKA je u prvom susretu osmine finala u Moskvi izgubio od Lyona 0-1, ali je u uzvratu na stadionu na kojem će biti i finale, pobijedio Lyon 3-2.

 

CSKA je poveo u 39. minuti sjajnim pogotkom Aleksandera Golovina, a Lyon je izjednačio u 58. minuti preko Maxwela Corneta. Ovaj pogodak nije trebao biti priznat jer je Jordan Ferri uputio asistenciju nakon što je lopta već prošla liniju terena. Ipak, samo dvije minute kasnije Musa dovodi Ruse u novu prednost, a u 65. minuti je Pontus Wernbloom povećao prednost na 3-1. U tim trenucima se činilo kako je pitanje pobjednika odlučeno, no ‘lavovi’ su se vratili u život u 71. minuti golom Mariana Diaza. U posljednjih 20 minuta Lyon je lovio pogodak koji bi ga odveo dalje, ali su Rusi izdržali.

/Hina/HMS/