Dinamo bez boda i europskog proljeća

Puno nade polagano je u posljednju Dinamovu ovosezonsku europsku utakmicu, no Zagrepčani su razočarali i propustili pred praznim maksimirskim tribinama pobijediti slabašnu Timişoaru, koja nikada do ovoga trenutka u Europi nije uspjela upisati gostujuću pobjedu. U nekim kombinacijama modri su mogli čak i konačno izboriti europsko proljeće, no uz gubitak bodova "dotukla" ih je i Ajaxova nemoć u Amsterdamu, gdje je Anderlecht slavio s 3:1.

Zagrepčani su bolje otvorili susret od svojih rumunjskih suparnika; već u 2. minuti Slepička se izborio za udarac, no vratar Timişoare krajnjim naporima uspio je loptu izbaciti u korner. Modri su u visokom tempu nastavili i u sljedećih nekoliko minuta, no nisu uspjeli materijalizirati odličnu prigodu i Timişoarinu početnu zbunjenost.

Ivica Vrdoljak:

"Htjeli smo pobijediti, ne opterećujući se previše rezultatom iz Amsterdama. Nismo pružili lošu igru, no nismo niti iskoristili prigode koje smo imali, a primili smo jeftine golove", kratko je pred kamerama HTV-a komentirao Dinamov zadnji vezni.

Gosti su prvi puta napali u sedmoj minuti - Dinamova obrana nespretnošću si je sama stvorila neugodnu situaciju, no pravodobno je reagirao Tomislav Butina. Vratar Zagrepčana na mjestu je bio i dvije minute kasnije, kada je s ruba šesnaesterca pucao Parks.

U 12. minuti udarac je prvi puta oprobao Sammir, no ponovno je na mjestu bio sveprisutni pričuvni vratar Timisoare Pedro Taborda. Nakon malog zatišja u igri iz daljine je pokušao i Maxim, no Butina je kontrirao Portugalcu na drugoj strani igrališta i neugodnu loptu na polusmrznutom igralištu skinuo iz samog donjeg lijevog kuta.

U 28. minuti plavi su kreirali novu odličnu priliku - Etto je fantastično probio desnu stranu i ubacio u sredinu, no do lopte nisu uspjeli doći niti Morales ni Badelj, premda je obrana rumunjske momčadi u tome trenu spala na samo dva igrača.

Rastrčani i razigrani Etto nekoliko minuta kasnije ponovno je na gotovo isti način stvorio pomutnju u Timişoarinoj obrani i na peterac poslao još jednu itekako upotrebljivu prizemnu loptu. Ipak, korak prekratak ovoga puta ostao je Slepička.

Završetak prvog i početak drugog dijela nisu donijeli puno igre i prilika, a ni nakon 15-ak minuta stanke i "grijanja" odnos snaga na travnjaku nije se bitno promijenio.

Prva lopta tako je ponovno završila u Tabordinom naručju. Morales je s lijeve strane ubacio za Mandžukića, a najbolji Dinamov igrač na rubu šesnaesterca lijepo prsima smirio loptu za Slepičku. No, Čeh je pucao preslabo, a uz to mu ni ciljnik nije bio dobro namješten - bio je to lak plijen za Portugalca koji se praktički nije trebao niti previše potruditi za obranu toga udarca.

Prvo veće uzbuđenje u posljednjih 45 minuta također se dogodilo na Timişoarinoj polovici. Morales je izveo korner i na prvoj vratnici pronašao Vrdoljaka, no on pogađa samo Parksa u bloku. Lopta dolazi do gotovo samog Lovrena na 10-ak metara, no udarac koji je uputio mladi branič otišao je nebu pod oblake.

U 64. minuti Luis Ibanez silovito je dva puta, prvo iz slobodnog udarca, a zatim i iz odbijene lopte, isprobao Tabordine reflekse, a netom kasnije odličnu priliku uslijed nepotrebnog oklijevanja propustio je Mandžukić.

Gledali smo u tim trenucima potpunu dominaciju Dinama; Rumunji su bili nemoćni i potpuno razoružani i samo su čudom mogli do pogotka. No, upravo to se dogodilo - modri su pokleknuli i počeli sve češće izbjegavati igranje obrane (posebno veznjaci), a Europa takvo ponašanje ne oprašta.

Nagovještaj gostujućeg vodstva vidjeli smo u 64. minuti - Bucur je probio lijevu stranu i u šesnaestercu u nogu pogodio Curteana, no lopta je fijuknula iznad gola. Iste sreće ipak nije bilo u 67. minuti. Lopta ubačena s lijeve strane kroz gotovo prazan domaći šesnaesterac došla je do Curteana, a njegov udarac na samo nekoliko metara pred Butinom sjajno je dočekao Bucur i podmetnuo nogu za postavljanje rezultata na 0:1.

Nije taj rezultat dugo stajao na semaforu na maksimirskom stadionu; u 81. minuti modroj momčadi pomogao je Cristian Scutaru, zakucavši loptu u svoju mrežu nakon što je Ilija Sivonjić (ušao umjesto Slepičke) izbjegao zaleđe i primirio Sammirov ubačaj, te šeprtljavo pokušao uputiti udarac prema Tabordi.

Novo opuštanje hrvatskog prvaka Timişoara je, ipak, brzo kaznila. Sve akcije, pa tako i ovu, Rumunji su kreirali s lijeve strane; ubačaj Maxima u šesnaestercu se nekako odbio od Parka i došao do Dorina Goge koji je precizno Dinamovu mrežu zatresao i drugi puta.

sportnet.hr