Dobar početak sezone za JK Neretva

01.02.2017
1/2

Članovi najmlađeg mostarskog kluba, proteklog vikenda su nastupili na Međunarodnom judo turniru “Profectus Cup Powered by Biobaza 2017” u sportskoj dvorani u Samoboru. Na natjecanje su stigle 52 judo ekipe iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovačke, Slovenije i Rusije.

Neretva je imala šest natjecatelja, a ukupno su osvojene četiri medalje i tri peta mjesta. Naime ovo je bilo prvo natjecanje u 2017. godini, te su se naši članovi nakon duže pauze ipak uspjeli snaći te osvojiti i koje odličje.

Moramo naglasiti da je došlo do većih promjena u judou pa je za sve natjecatelje bilo dosta noviteta za koje nisu znali. Naime prema IJF-u cilj ovih promjena pravila je pojednostavljenje istih, i da budu što lakša za razumjeti, te da borbe budu što atraktivnije.

Kratko pojašnjenje i osnovne promjene na koja će se judaši trebati adaptirati:
- Trajanje muških seniorskih borbi se skraćuje na 4 min.
- Bodovanje: od sada postoje samo dvije vrste poena Ippon i Waza-ari, Yuko se ukida potpuno, što znači da sve što je prije bilo bodovano sa Yuko ili Waza-ari postaje isključivo Waza-ari
- Waza-ari se više ne zbraja, odnosno dva ili više Waza-ari bodovanja više ne znače automatski Ippon, već se borba nastavlja
- Prilikom zahvata držanja ( Osae Komi ): Waza-ari se boduje nakon 10 sec., a Ippon nakon 20 sec.
- Kazne: treći shido oznaćavat će Hansoku Make (gubitak borbe), umjesto dosadašnja četiri shida
Pored navedenih promjena naši natjecatelji su se ipak uspjeli snaći te osovjiti izvrsne medalje u veoma dobroj konkurenciji.

Osvojene medalje:
Zlatnu medalju osvojio je:
- Hrvoje Knezović +55 kg (U12)

Srebrene medalje osvojili su:
- Stjepan Salmanić -42 kg (U14)
- Josip Previšić -55 kg (U14)

Brončanu medalju osvojila je:
- Korina Džidić -36 kg (U14)

Sveučilišno prvenstvo Hrvatske 2017
Dan poslije u istoj dvorani u Samoboru održano je PH za studente. JK Neretva je imao tri predstavnika Sveučilišta u Mostaru na ovom prestižnom turniru. Sva tri mostarska studenta napravili su zapežen rezultat u veoma dobroj konkurenciji iz cijele Hrvatske. Nastupilo je osam Sveučilišta uključujujući i mostarsko Sveučilište

Ivan Jurić osvojio je treće mjesto, brončanu medalju u kategorji do 66 kg, Mateo Puljić je imao dvije pobjede i dva poraza te se morao zadovoljiti sa petim mjestom u konkurenciji od devet natjecatelja. I treći predstavnik Sveučilišta u Mostaru, Ivan Bilić zauzeo je deveto mjesto u konkurenciji od 27 natjecatelja.

loading...