SPORNA TOČKA Oporba će opet glasovati protiv izmjena prostornog plana, a vlast za

Gradsko vijeće Mostar
Hercegovina.info

Na sutrašnjoj sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara kao peta točka na dnevnom redu naći će se ponovno izmjene i dopune prostornog plana općine Mostar. Oporba će opet glasovati protiv, a vlast koja prošli put nije imala većinu za ovu spornu točku koja nema pozitivno mišljenje Ministarstva graditeljstva HNŽ-a, glasovat će za.

Pitali smo stoga danas neke od njih kako će glasovati na sutrašnjoj sjednici.

Velibor Milivojević (SNSD) će najvjerojatnije podržati izmjene i dopune prostornog plana.

"S obzirom na bitnost ulaganja i investicija, najvjerojatnije je da hoću. Večeras ću se sastati sa svojim Gradskim odborom, a kako odluči Gradski odbor tome ću se i ja prilagoditi. Uvažavam mišljenje gradonačelnika da usprkos nejasnoćama i nepravilnostima koje su se ranije događale ipak se trebamo okrenuti ulaganjima, investicijama i otvaranju novih radnih mjesta. To je moj osobni stav, a vidjet ćemo što će Gradski odbor odlučiti pa ću se u skladu s tim odnositi na sutrašnjoj sjednici", kaže Milivojević za Hercegovina.info.

Na pitanje kako komentira činjenicu da se izmjene i dopune prostornog plana donose bez suglasnosti resornog ministarstva Milvojević kaže:

"Ne bih vam na to dao neki odgovor koji će biti validan ili vjerodostojan budući da se izmjene usvajaju na način na koji ste i sami rekli. Postoje različita tumačenja, tumačenja Pravne službe i Gradske uprave gdje to tako može. Vidjet ćemo sutra. Tijekom rasprave će to sigurno biti jedno od pitanja i svakako ćemo od svih objašnjenja i mišljenja pravnika donijeti određene odluke", dodao je Milivojević.

Samostalna vijećnica Boška Ćavar bit će protiv.

"Ovaj prostorni plan ne može ići. Jutros smo od vijećnika Silvija Bubala dobili dopis da je Županija odbila dati suglasnost za izmjene i dopune prostornog plana. Ja neću sigurno glasati za ovo. Ta suglasnost je jedan od razloga što neću glasovati za isti. Razgovarala sam sa stručnjacima, kao što to radim za svaki svoj glas. Pričam s ljudima koji imaju znanje da bi mogli donositi odluke. Oni kažu da se ne može u istom usvajati prostorni i regulacijski plan, što je nama ovdje ponuđeno. Poštujem struku kako bi imala pravilan pristup", rekla je Ćavar.

Adela Gosto smatra da su izmjene i dopune prostornog plana van svake pameti.

"Neću glasovati za. Imate problem sa zemljištem gospodina Marušića, zatim kamenolom Kuti, on nije izbrisan. Nadalje, nemamo ni suglasnost ministarstva. Zbog toga to ne bi smjeli donijeti, to je van svake pameti i "silovanje" zakona", rekla je Adela Gosto. 

Silvio Bubalo ističe kako je žalosno da je prostorni plan uopće na dnevnom redu.

"Klub HRS-a neće podržati izmjene i dopune prostornog plana Općine Mostar. To nećemo učiniti iz jednostavnog razloga jer on nije u skladu sa zakonom. Žalosno je da je on uopće došao na dnevni red bez suglasnosti ministarstva za bilo koju sjednicu. Žele ga usvojiti bez obzira na to što se krši zakon. Prostorni plan nije uopće u skladu sa zakonom Županije", dodao je.

Adil Šuta kaže kako će njegov stav, kao i njegovog kluba biti poznat tek sutra.

"Mi ćemo danas imati sjednicu kluba, a nastavak će biti sutra. Čekamo da svoje završi Odbor za urbanizam i Komisija za statut i pravne akte pa ćemo donijeti odluke nakon toga. Prije sutra nećemo znati ništa", kaže Adil Šuta.

O (ne)suglasnosti resornog ministarstva Šuta ističe.

"To će regulirati i tumačiti spomenuta Komisija koja ima pet članova, a kojoj je predsjednik Slaven Bevanda", dodao je on

Vijećnik HDZ-a Antonio Zelenika odgovorio nam je upravo kao i Šuta.

"Ako Komisija za statut i pravne akte imala pozitivno mišljenje, klub HDZ-a glasovat će za prostorni plan", rekao je Zelenika.

Kakvo mišljenje će na sutrašnjoj sjednici dati Komisija za statut i pravne akte i kako će glasovati ostali vijećnici oko ove sporne točke ostaje nam za vidjeti sutra od 10 sati.