SOCIJALNA BLISKOST Ponovno se otvaraju trgovine u kojima kupci mogu slobodno razgovarati s blagajnicima

Francuska, bla bla kase, trgovina

Svakog dana točno u 9 sati sedamdesetdvogodišnja Gisele dolazi u lokalni supermarket u zapadnoj Francuskoj kako bi se napričala. 

"Uvijek ide na istu blagajnu, na kojoj se od blagajnika očekuje da čavrljaju dok polako naplaćuju robu", prenosi Hina.

U “Hyper U” trgovini u Nantesu u zapadnoj Francuskoj, postoji posebni naziv za takve blagajne: “Bla Bla Caisse” (“Bla bla blagajne”). Plavim znakom s natpisom “Ovdje se ne žurimo” želi se potaknuti one koji imaju vremena da ostanu u tom redu i popričaju, a one u žurbi preusmjeriti drugamo.

“S blagajnicama razgovaram o svemu i svačemu, primjerice o tome kako će mi unuci za praznike doći u posjetu”, kazala je Gisele, odjevena u elegantnu plavu jaknu s krznenim ovratnikom, s crvenom torbom u jednoj i bagetom u drugoj ruci.

S iznimkom školskih praznika kad ima društvo, Gisele kaže da su joj svakodnevni odlasci u Hyper U jedina prilika da vidi druge ljude pa ne čudi što se za tu priliku sređuje. “Nekoć sam igrala bridž u klubu, ali zbog covida stvarno ne želim više ondje ići”, kazala je.

Iza blagajne nalazi se pedesetdvogodišnja Rozenn Charpentier koja skenirajući namirnice sluša mušteriju u šezdesetim godinama koja se želi što je dobila kaznu iako “nije parkirala baš toliko protuzakonito”.

Druga mušterija, također u šezdesetim godinama, boljeg je raspoloženja jer je upravo osvojio 150 eura u “grebalici” na sreću.

U međuvremenu dvojica tinejdžera kupuju pištolj igračku, a Carpenter ih upozorava da “s tim budu oprezni”. “Na bla bla blagajni imam slobodu započeti razgovor i ljudi najčešće rado razgovaraju”, dodala je.

Ovo nije Amazon

Zaposlenici trgovine dobrovoljno se izmjenjuju na blagajni za brbljanje.

U supermarketu su prije dvije godine otvorili ove blagajne kako bi “vratili ljudski kontakt” s mušterijama nakon što je u rad pušteno šest samoposlužnih blagajni, kazao je Regis Defontaine, voditelj komunikacija u supermarketu. “Nema ništa posebno originalno u razgovorima između mušterija i osoblja, ali u današnje vrijeme gubi se ta društvena povezanost i neki misle da je to šteta. Ovo nije Amazon”, rekao je referirajući se na američku online trgovinu.

Mušterije koje odabiru blagajne za čavrljanje uglavnom su starije dobi, žive same i imaju mnogo vremena, rekao je.

Drugi lanci supermarketa u Francuskoj poput Auchana i Carrefoura imaju slične blagajne. “Neke mušterije vole zastati i popričati” kazao je Pierre-Emmanuel Vasseur, voditelj Carrefoureove trgovine u Angersu.

Ovdje je prva blagajna za čavrljanje otvorena prije nešto više od tjedan dana, a mušterije su zaintrigirane novinom. “O čemu bismo trebali pričati?”, zapitao se čovjek u šezdesetim godinama njegovane sijede kose, odjeven u besprijekornu košulju.

Jedna žena znatiželjno je pitala: “Imamo li vremensko ograničenje?” “Pošto bih trebao čavrljati s vama, moram vam priznati da ste dražesni”, kazao je muškarac mladoj blagajnici.

Iza njega u redu stajao je muškarac koji se nećkao jer, kako kaže, “nije dobar u čavrljanju” pa se ipak uputio na drugu blagajnu.

Oklijevanje je nepoznanica za osamdesetdvogodišnju Marie-Luc Lafeuvre-Justeau koja  kaže da voli pročavrljati kad ide u trgovinu. “Problem se najčešće javlja kad se neko žali jer mu se žuri”, kazala je. “Ali ovdje nikome ne smetamo”.