Slovenci s 51% podržali sporazum, protivnici žale za 'izgubljenim' morem

Na referendumu sa zakonskom snagom većina slovenskih birača je glasala za prihvaćanjei arbitražnog sporazuma o rješenju graničnog prijepora koji su 4. studenoga prošle godine potpisali slovenski premijer Borut Pahor i hrvatska premijerka Jadranka Kosor ili to pitanje opet vratiti na početak.

Prvi neslužbeni rezultati pokazuju da je 51,48 posto slovenskih birača koji su se odazvali referendumu glasalo za arbitražni sporazum s Hrvatskom, a 48,52 posto ih bilo protiv. Prebrojano je nešto više od 95 posto glasova.

Prema neslužbenim podacima, na izbore je izašlo 32,83 posto građana s pravom glasa.

Ipak, treba pričekati konačne rezultate koji će biti poznati u utorak. Bude li tijesno, odlučujući će biti glasovi Slovenaca koji su na referendum izašli u jednom od 34 diplomatsko- konzularna predstavništva u svijetu, na što će trebati pričekati do 14. lipnja.

'Slovenija više nije pomorska država'


Premijer Borut Pahor je u razgovoru za Slovensku televiziju rekao da će moguća potvrda arbitražnog sporazuma biti "potvrda zrelosti" slovenskih birača i pozitivan signal Slovenije Hrvatskoj i cijeloj regiji. Zahvalio je biračima na odazivu na referendum i rekao da je i dalje uvjeren u snagu slovenskih argumenata za arbitražni način za rješenje spora.

Ako bi se pokazalo da je na referendumu arbitražni sporazum odbijen, Pahor je rekao da "ne vidi alternativu".

Bivši slovenski premijer i oporbeni čelnik Janez Jnaša izjavio je, evidentno razočaran privremenim rezultatima da njegova stranka i oporba neće glasovati pozitivno prilikom ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatske s EU-om ako granično pitanje ne bude riješeno, te da bi arbitražni postupak u slučaju da do njega dođe zato trebalo ubrzati kako bi odluka arbitraže bila poznata u roku od godinu dana.

Njegov kolega iz SDS-a Zvonko Černač žali za "izgubljenim" morem.

"Ostat ćemo zapisani u povijesti kao generacija koja je izgubila more", rekao je Černač.

Marjan Podobnik, predsjednik udruge '25. lipanj 1991.', rekao je kako od 6. lipnja "Slovenija više nije pomorska država".

Kosor: Pahor je rekao kako ništa više neće blokirati pregovore s EU-om



Premijerka Jadranka Kosor izjavila je da je, nakon zatvaranja birališta na slovenskom referendumu o arbitražnom sporazumu za rješavanje graničnog spora s Hrvatskom, telefonom razgovarala sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom koji je rekao da ništa više neće blokirati hrvatske pregovore za ulazak u EU.

"Cijenim njegovu izjavu da ništa više neće blokirati hrvatske pregovore za EU. On je to rekao i u ovoj kampanji vezano za referendum, ali i u našem razgovoru", rekla je Kosor u Dnevniku HTV-a.

Upitana je li joj Pahor prenio kakav ishod referenduma očekuje, Kosor je rekla da će se sa slovenskim kolegom čuti u nedjelju navečer ili ponedjeljak ujutro i ponovila kako joj je Pahor rekao da nema blokada i da će se nastaviti razgovori o svim drugim pitanjima.

DANAS.HR