DAN JE NEOVISNOSTI Prije 32 godine odlučili smo se za Bosnu i Hercegovinu

Zastava BiH

Građani Bosne i Hercegovine danas slave Dan neovisnosti i 30 godina od referenduma na kojem su se gotovo dvotrećinskom većinom opredijelili za neovisnu, samostalnu, demokratsku i suverenu državu.

Referendum kao demokratski izraz volje građana održan je 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine, a na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ.

Prethodno je Skupština tadašnje SR BiH na zajedničkoj sjednici Vijeća, održanoj 24. i 25. siječnja 1992., donijela Odluku o raspisivanju referenduma za utvrđivanje statusa BiH.

Građani, koji su pristupili referendumu, glasali su odgovarajući na jedno pitanje: "Jeste li za suverenu i neovisnu BiH, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?", a rezultati glasovanja pokazali su da jesu.

Referendumu je pristupilo 2.073.568 glasača, što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto, a gotovo svi koji su izašli, odnosno više od 99 posto njih glasovali su za neovisnost, a samo 0,3 posto protiv te odluke.

Referendum za neovisnost, čiji su rezultati prihvaćeni 6. ožujka 1992. godine, se smatra jednim od najznačajnijih događaja u modernoj povijesti BiH, a radi se o koraku koji je omogućio međunarodno priznanje države Bosne i Hercegovine, te njen ulazak u međunarodni poredak kao subjekta međunarodnog prava.

Mjesec nakon toga, 6. travnja 1992. godine, Bosnu i Hercegovinu su priznale zemlje-članice Europske unije, dan kasnije i Sjedinjene Američke Države, a država Bosna i Hercegovina je 22. svibnja 1992. godine primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda.

Te 1992. godine, ujedno i prve ratne godine, 76 država svijeta priznalo je Bosnu i Hercegovinu kao neovisnu državu, a prvo je to učinila Bugarska i prije referenduma 31. siječnja 1992. godine.

Referendum za neovisnost održan je u specifičnim okolnostima i atmosferi opterećenoj stalnim političkim sukobima i prijetnjama upućenim strani koja je zagovarala neovisnost, a što je kulminiralo pozivom Srpske demokratske stranke (SDS) da pripadnici srpskog naroda ne glasuju, odnosno da bojkotiraju referendum.

Prijepori i vezi s tim, nažalost, i nadalje su prisutni u političkom diskursu, tako da Bosna i Hercegovina još nema zakon o praznicima, zbog čega svaki njen entitet slavi različite datume kao praznike.

Dan neovsnisti se slavi u jednom dijelu Bosne i Hercegovine, odnosno u FBiH, dok je u entitetu RS to radni dan.

Kronologija u vezi s potrebom za definiranje državnih praznika kreće od Ukaza o proglašenju zakona kojim se 1. ožujak proglašava Danom neovisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom, potpisanim 6. ožujka 1995., točno tri godine nakon što je tadašnja Republička izborna komisija SR BiH potvrdila rezultate referenduma o određivanju statusa Bosne i Hercegovine.

Prethodno je Zakon o 1. ožujku donijela Skupština tadašnje Republike Bosne i Hercegovine, 28. veljače 1995.