FOTO  Skupština HNŽ usvojila Izmjene i dopune Proračuna HNŽ i Zakona o izvršenju proračuna

Skupština HNŽ usvojila Izmjene i dopune Proračuna HNŽ i Zakona o izvršenju proračuna
Hercegovina.info

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije usvojila je danas Izmjene i dopune Proračuna i Zakon o izmjeni i dopunama Zakona o izvršenju Proračuna HNŽ za 2020. godinu.

U izjavi za medije prije početka sjednice dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ, istaknuo je kako se još jednom potvrdilo da razgovor i traženje rješenja dijalogom nema alternativu, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

"Svjesni trenutka u kojem se nalazimo, uspjeli smo doći do kompromisnog i za sve prihvatljivog rješenja kada su u pitanju izmjene i dopune Proračuna i Zakona o izvršenju Proračuna. Očekujem kako će postignuti dogovor predstavnika političkih stranaka biti potvrđen i na današnjoj sjednici Skupštine. Na taj način odblokirat ćemo planirane aktivnosti osobito one koje se odnose na provedbu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (Covid-19) i potpori ekonomiji na području HNŽ, odnosno tzv. Korona zakona.

Podsjetit ću kako je Zakonom planirano da se iznosom do 425,00 KM mjesečno subvencionira više od deset tisuća plaća, te održi poticajna politika u strateškim gospodarskim granama na poseban način poljoprivredi, vodoprivredi, turizmu, te ugostiteljstvu čime se otvara prostor za ukupni oporavak gospodarstva. Tako sprječavamo dalji gubitak radnih mjesta, čuvajući i demografsku sliku HNŽ.

Već smo održali razgovore s Razvojnom bankom FBiH vezano za potpisivanje Protokola o suradnji i otvaranje kreditne linije za likvidnost gospodarstvenicima i obrtnicima za ublažavanje posljedica pandemije. Bit će omogućeni pojedinačni krediti u iznosu do 500.000 KM uz rok otplate do 36 mjeseci, te grace razdoblje do 12 mjeseci. Fiksnu kamatu od 2% godišnje plaćat će Vlada HNŽ, dok će se Razvojna banka odreći naknade za obradu kredita.

Također želim dodati kako smo na jučerašnjoj sjednici Vlade prihvatili tekst javnog poziva za prikupljanje prijava za odobravanje i dodjelu financijskih sredstava za subvencioniranje određenog iznosa, a najviše do visine najniže neto plaće u FBiH, poreza na dohodak i posebnih naknada za mjesece dio ožujka, travnja i svibnja 2020. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zainteresirane pravne i fizičke osobe mogu na web stranici Vlade i u drugim medijima pročitati što će se od njih očekivati kako bi se mogli prijaviti za financijske potpore. Nakon što Skupština danas donese potrebne odluke, Vlada će i objaviti Javni poziv s jasno definiranim rokovima u sklopu kojih će pravnim i fizičkim osobama omogućiti podnošenje prijava“, kazao je predsjednik Herceg.

Špago se nada

Predsjednik Skupštine Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ) Šerif Špago kazao nakon sjednice kako je najvažnije da su nesporazumi kroz političke razgovore otklonjeni te da će usvajanjem današnjih dokumenata biti omogućena implementacija tzv. 'korona zakona' koji bi trebao pomoći gospodarskim subjektima i barem donekle ublažili negativne posljedice pandemije.

Govoreći o usvojenom rebalansu proračuna, kazao je kako je to trenutno ono što HNŽ može uraditi te da se nada kako će u narednom periodu doći do poboljšanja gospodarskih aktivnosti.

"Mi bismo bili zadovoljni kada ovaj rebalans u narednom periodu ne bi doživljavao nove rebalanse, znači kada bi ostao na snazi do kraja 2020. godine, i onda bi smatrali da smo ipak osigurali financijsku stabilnost županije. Nadamo se da će doći do poboljšanja gospodarskih aktivnosti u narednom periodu te da će naši građani više koristiti turističke resurse na području HNŽ i naše države", naglasio je Špago.