SKUPE RUKE 11 izborna jedinica rekorderska u saborskim naknadama

Nevenko Barbarić
Ilustracija / hercegovina.info

Pravi rekorderi objavljenog "troškovnika" hrvatskog Sabora su zastupnici dijaspore. Nevenko Barbarić (HDZ BiH) "izađe" najskuplja saborska ruka. Na godišnjoj razini inkasirao je 132 tisuće kuna troškova. Na auto mu je otišlo 72 tisuće kuna, a na cestarine preko 16 tisuća kuna. Za stanarinu je izdvojio skoro 30 tisuća kuna, a na režije i odvojeni život dobio je nešto preko 13 tisuća kuna. Ovaj rekordni trošak na račun Sabora, odnosno građana, još čudnije izgleda ako se uoči da troši ogroman novac na prijevoz, ali i da plaća stan i režije jer hotelski ili neki drugi smještaj u prošloj godini nije koristio, razvidno je iz tablice koju je objavio hrvatski Index.

Nevenko Barbarić

Druga zastupnica dijaspore Zdravka Bušić (HDZ RH) prošle godine dobila je 45 tisuća kuna za navedene troškove. Njezin puno veći problem od troškova je što nije iz "dijaspore", niti uopće zna kako žive ljudi koje predstavlja i koji su njihovi stvarni problemi kad se makne dnevnopolitičko floskularenje.

Treći "naš" zastupnik je Radoje Vidović (HDZ BiH) iz Kreševa. On je također u klubu "100K+" jer je prošlu godinu nakupio 104.000 kuna troškova. Vidović je na auto potrošio 56 tisuća kuna, a na cestarine skoro 6 tisuća kuna. Kao i njegov stranački kolega Barbarić, za stanarinu je potrošio skoro 30 tisuća kuna, a režija i odvojeni život u njegovom slučaju iznose sitno iznad 13 tisuća kuna. Također, isti je nesrazmjer velikih putnih troškova u odnosu na to da je skoro 30 tisuća kuna izdvojio za stanarinu i 3,5 tisuće kuna na režije. 

Nevenko Barbarić


Jedini "teži" zastupnik u ovom sazivu hrvatskog Sabora od Ljubušaka Barbarića je SDP-ovac Domagoj Hajduković koji je potrošio skoro 137 tisuća kuna na sve, gore već navedene, aktivnosti.

Veliku pažnju hrvatske javnosti izazvala je informacija da je predsjednik SDP-a Peđa Grbin uzimao naknadu za odvojeni život iako mu supruga uredno radi u Zagrebu i živi s njim. Njegova dugogodišnja partnerica, s kojom je od 2017. u braku, zaposlena je u zagrebačkom KBC-u te s djetetom žive skupa u Zagrebu. Naknade za odvojeni život odrekao se tek ove zime kako bi mogao upisati dijete u vrtić u Zagrebu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.