ŠIROKI BRIJEG Roditelji i profesori pokrenuli peticiju za povratak normalnog trajanja nastavnih sati

srednje škole, ŽZH, peticija, peticija, skraćeni sati, profesori, roditelji, inicijativa, generalni štrajk, nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama žzh, štrajk u školama, završni razredi, nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama žzh, opći štrajk, vlada ŽZH
Srednja strukovna škola Široki Brijeg

Inicijativa profesora i roditelja dvije srednje škole, pokrenula je potpisivanje peticije za povratak normalnog trajanja nastavnih sati u srednjim i osnovnim školama u Širokom Brijegu. Peticiju je potpisao veliki broj roditelja i skoro svi profesori u dvije srednje škole u Širokom Brijegu, te nekolicina nastavnika u osnovnim školama koji su dali podršku.

Potpisana Peticija poslana je na četiri različite adrese, odnosno u Gradsku upravu Širokog Brijega, u Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa, u Zavod za obrazovanje i na Skupštinu ŽZH.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Već godinu dana traje nastava prema modelu skraćenih sati u svim školama, osobito u obje srednje škole, odnosno Gimnaziji fra Dominika Mandića i Srednjoj strukovnoj školi u Širokom Brijegu. Naime, sati su skraćeni još u ožujku prošle godine kada se stanje s virusom COVID-19 bio zakompliciralo pa se tražio malo veći razmak između smjena kako bi se učionice prozračile i kako bi se dezinficirale prostorije. Tada smo morali na to pristati jer je to bila naredba Stožera civilne zaštite, ali nismo ni sanjali da će to trajno poremetiti normalan nastavni proces u Širokom Brijegu. Naglasak je na ovaj grad jer je ta uredba ostala na snazi samo u Širokom Brijegu, dok ostali gradovi u ŽZH rade normalno", navode.

"Mi više nemamo takvu normalnost. U osnovnim školama nastavni sat traje 40 minuta i ukinut im je sedmi sat na kojem se prije održavala dopunska nastava. U srednjim školama stanje je krajnje konfuzno jer svaki sat traje drukčije. Neki sati traju 40 minuta, neki traju 35, a neki samo 30 minuta. Veliki odmor traje 10 minuta tako da učenici nemaju vremena ni odmoriti ni pojesti što su kupili za „veliki“ odmor. Trpimo to već godinu dana i nitko ne želi popraviti stanje. Najprije su nas uvjeravali da je do prijevoznika Miškić bus d.o.o. koji je nametnuo svoj vozni red u koji se mi moramo uklopiti. Kada smo se obratili prijevozniku, rečeno nam je da nije do njih, nego do ravnatelja koji su odredili takvu satnicu u skladu s epidemiološkim mjerama. Ako se obratimo ravnateljima, oni kažu da nije do njih i da se trebamo obratiti Ministarstvu", ističu. 

"Kada se obratimo nadležnom Ministarstvu, kažu nam da oni nisu nadležni i da se trebaju dogovoriti ravnatelji i prijevoznik. Budući da nismo vidjeli neki izlaz iz ove, naizgled jednostavne, ali krajnje zamršene situacije, odlučili smo zajedno s roditeljima pokrenuti potpisivanje peticije pod naslovom 'Vratite nam normalnu nastavu' kako bismo ukazali na ovaj problem i predali smo Peticiju na četiri adrese: u Gradsku upravu Širokoga Brijega, na Skupštinu ŽŽH, u Ministarstvo obrazovanja, kulture, znanosti i športa i u Zavod za odgoj i obrazovanje. Nadamo se da će netko imati sluha i udovoljiti našim zahtjevima i željama roditelja, učenika i profesora te da prikupljeni potpisi neće biti ignorirani", navodi se.

"Shvaćamo da je COVID-19 poremetio mnogo toga, ali ovakvo održavanje nastave, koje ide na štetu učenika i profesora, nema nikakve veze s epidemiološkim mjerama, nego su u pitanju samo neki privatni interesi. Ne znamo točno čiji, niti nas to zanima. Zanima nas samo da imamo normalnu nastavu, da prva smjena završava u 12:55h, da druga smjena počinje u 13:15h i završava u 18:40h, da svaki sat traje 40 minuta i da veliki odmor traje 15 minuta. Tako se nastava odvija u Grudama, Posušju i Ljubuškom pa ne shvaćamo zašto u Širokom Brijegu mora biti drukčije", zaključuju u svom priopćenju.