Trojica biskupa u nedjelju idu u Goražde, i na Drinu

Vinko Puljić, drinske mučenice, hodočasnici, Ratko Perić

Čak trojica bh. biskupa spremaju se u nedjelju u Goražde gdje se slavi spomendan blaženih Drinskih mučenica. Misno slavlje u 11 sati predvoditi će nabiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, uz suslavitelje biskupa mostarskog Ratka Perića i vojnog ordinarija Tomu Vukšića. Kako nam je potvrđeno u Družbi Kćeri Božje ljubavi u Sarajevu uz sestre, u Goražde se sprema i veliki broj vjernika  iz Tuzle, Travnika, Viteza i Sarajeva i ostalih mjesta.

Nakon misnog slavlja, hodočasnici će u Goraždu pohoditi Spomen ploču Drinskim mučenicama, mjesto stradanja, te školu u kojoj su mučenice bile zatočene. Predstojnica s. Kćeri Božje Ljubavi u Sarajevu Ljilja Martić za Hercegovina.info kaže da nakon toga slijedi povratak u Sarajevo, gdje će isti dan u 17 sati misno slavlje predvoditi mostarski biskup Ratko Perić.

O mučenicama

Za vrijeme rata, 1941., u samostanu Marijin dom na Palama živjele su poglavarica s. M. Jula Ivanišević (Hrvatica, 48 g.), s. M. Berchmana Leidenix (Austrijanka, 76 g.), s. M. Krizina Bojanc (Slovenka, 56 g.), s. M. Antonija Fabjan (Slovenka, 34 g.) i s. M. Bernadeta Banja (Mađarica iz Hrvatske, 29 g.). Iako su svima činile dobro, a ponajviše susjedima i mještanima pravoslavcima, predvečer 11. prosinca 1941. četnici su opkolili samostan i svih pet sestara nasilno odveli u pravcu Goražda.

Samostan Marijin dom nakon toga opljačkali su i zapalili. Sestre su te večeri, zajedno s nekoliko drugih zarobljenika, započele svoj četverodnevni križni put po brdima i šumama Romanije, po oštroj hladnoći i dubokom snijegu.

Uz razna preslušavanja, prijetnje i vrijeđanja, put ih je najprije vodio do Sjetline, gdje je 76-godišnja s. M. Berchmana, iznemogla od puta, odvojena od ostalih sestara i zadržana. Ostale sestre odvedene su u Goražde i smještene u vojarnu na drugi kat.

Iste večeri, 15. prosinca 1941., četnici su provalili sestrama u sobu i nasrnuli na njih, tražeći od njih da ostave svoj način života. U obrani svoga ljudskog dostojanstva i zavjetovane čistoće, sestre su skočile kroz prozor, nakon čega su noževima usmrćene i bačene u Drinu.

Sestra Berchmana ostala je desetak dana u Sjetlini u zatočeništvu, a zatim je, kako joj je rečeno, trebala poći u Goražde k ostalim sestrama koje su već bile ubijene. Četnici koji su je odvezli izjavili su po povratku da je sretno stigla svojim sestrama. Međutim s. M. Berchmana ubijena je kod pračanskog mosta 23. prosinca 1941.

Glas o mučeničkoj smrti ovih pet sestara, poznatih u narodu kao Drinske mučenice, brzo se širio od samih početaka.

Nadbiskupijski postupak za njihovu beatifikaciju otvoren je u Sarajevu u prosincu 1999., a nakon njegova završetka postupak je nastavljen na Kongregaciji za kauze svetaca u Rimu. Nakon pozitivnog ishoda i zaključka teoloških i ostalih stručnjaka, u siječnju 2011. papa Benedikt XVI. odobrio je njihovo proglašenje blaženima. Drinske mučenice proglašene su blaženima 24. rujna 2011.

Vinko Puljić,drinske mučenice,hodočasnici,Ratko Perić

Blago vama Drinske mučenice

Blaženima ih je proglasio kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za proglašenje svetih, u prepunoj Zetri.  Bio je to za Crkvu u BiH osobito svečan dan.

„Blago vama, Drinske mučenice, koje ste smjelo i vjerno podnijele progonstvo i smrt zbog Imena Isusova! Blago vama koje ste već doživjele veliku istinu i sliku sv. Pavla izraženu u poslanici Rimljanima da "sve patnje sadašnjega vremena nisu ništa prema budućoj slavi koja se ima očitovati u nama" (8,18). Blago vama koje ste spašene u Bogu zauvijek, još će samo o Sudnjem danu, o Uskrsnuću tijela, vaši anđeli čuvari izvaditi vaše "zemne ostatke" negdje iz Drine, ili iz Jadrana, ili iz Mediterana da ih Božja snaga preobrazi u slavu pravednosti i sjedini s dušama vašim za svu vječnost! I tu je konačno, potpuno i osobno spasenje! Hvala vam na vašoj nesebičnoj požrtvovnosti, redovničkom služenju i sestarskoj ljubavi!“, napisao je prigodom proglašenja Drinskih mučenica blaženicama mostarski biskup Ratko.

Za napomenuti je da su po zagovoru Drinskih mučenica brojna uslišanja, o čemu su zabilježena brojna svjedočanstva. Od proglašenja blaženima Goražde pohodi sve veći broj hodočasnika, koji bacaju ruže u Drinu.

K.Perić, Hercegovina.info