Nijemci zbog Vinetua stigli u Trebinje: Nude novčanu nagradu

vinetu

... i svjedoke snimanja filmova o indijanskom poglavici Vinetuu ali i drugih filmova njemačke kinematografije šezdesetih godina prošlog stoljeća, piše Blic .

- Znamo da je između 1963. i 1968. godine snimljeno nekoliko filma na ovom području. Četiri filma o Vinetuu snimana su ovdje, a i za druge filmove iz kinematografije tadašnje zapadne i istočne Njemačke koristila su se ova područja - objašnjava Štefan fon der Hajded, novinar koji u njemačkim medijima piše o filmovima snimljenim po romanima Karla Maja.

On objašnjava da poslije pola stoljeća nije bilo lako naći lokacije gdje su snimani "Vinetu" i drugi filmovi, jer se krajolik promijenio ali su neki pejsaži ostali isti. Hajded se nada, da pošto je u to vrijeme angažiran i veliki broj stastista, još ima Trebinjaca koji pamte filmadžije iz tog perioda u njihovom gradu i imaju neke uspomene na taj period koji im mogu pomoći u novoj priči o nekadašnjem filmskom Trebinju.

- Želimo sačuvati sve vezano za ove filmove. Ukoliko neko ima neku uspomenu sa snimanja tih filmova neka nam se javi, mi smo spremni da je platimo - obećava njemački novinar.

Ekipa je obišla i Muzej Hercegovine, tražila članke lokalnih novina i sačuvane fotografije, a, kažu da su u jednom restoranu imali sreću da upoznaju čovjeka koji se sjeća snimanja vesterna u Trebinju.