KRIVNJE IMA, EPILOGA NEMA Sporne nabavke u trebinjskoj bolnici

Nedeljko Lambeta
eTrafika

Trebinjsko tužiteljstvo utvrdilo je odgovornost direktora Opće bolnice u ovom gradu Nedeljka Lambete, koji je nabavljao plin po dvostruko većim cijenama i tako zloupotrijebio položaj, neslužbeno saznaje eTrafika. I pored toga, predmet protiv njega je proslijeđen Republičkom javnom tužiteljstvu, gdje bi, prema riječima sugovornika, vrlo lako mogao „kupiti prašinu“ godinama.

Istraživački tim portala eTrafika raspitao se u kojoj fazi je predmet u vezi s nabavkom kisika u Općoj bolnici u Trebinju, za vrijeme pandemije koronavirusa, imajući u vidu da je on otvoren još prije tri godine.

Podsjećamo, sredinom listopada 2021. godine, kaznene prijave protiv i danas aktualnog direktora Lambete, te protiv članova Upravnog odbora i bivših direktora Ljubice Miljanović, Borislava Grubača i Vasa Mijanovića, zbog korištenja tehničkog kisika u medicinske svrhe, podnijeli su tadašnji narodni poslanici u Narodnoj skupštini RS Nebojša Vukanović i Ljubiša Krunić, te zastupnici oporbe u trebinjskoj Skupštini.

Vukanović je nakon toga, 17. siječnja prošle godine, sam podnio dopunjenu kaznenu prijavu protiv Lambete zbog zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja te nesavjesnog rada u službi.

Okružno javno tužiteljstvo u Trebinju prije mjesec dana pitali smo jesu li radili na prijavi protiv rukovodstva Opće bolnice u spomenutom gradu, a u vezi s nabavkom kisika od tvrtke “Milojević Gilje-gas”. Službeni odgovor do danas nismo dobili. Na naše telefonske pozive i pitanje hoćemo li dobiti odgovore na upit neslužbeno je poručeno kako „odgovori na novinarska pitanja ne predstavljaju minimum radnog procesa za vrijeme trajanja štrajka“, a koji je u tijeku već mjesec dana, piše eTrafika.

Utvrđene nezakonitosti

Iako direktor Lambeta odbacuje optužbe iznesene u kaznenim prijavama označivši ih “neutemeljenim”, uz dužnosnicima omiljenu rečenicu, “neka nadležni organi rade svoj posao”, eTrafika saznaje da su predistražne radnje potvrdile niz nezakonitosti koje su prijavljene u kaznenoj prijavi protiv rukovodstva bolnice, kao i neke koje prijava nije obuhvatila. Dokazano je da kod nabavke kisika potrebe Bolnice Trebinje u natječajnoj dokumentaciji nisu navedene potpune informacije vezane za vrstu kisika koji je nabavljan (medicinski ili industrijski), kao i da nijedan od imenovanih članova komisije, koji su odobravali nabavku, ne posjeduje posebnu stručnost o predmetu nabavke.

Istraga je, također, potvrdila da je Lambeta s bijeljinskom kompanijom „Milojević Gilje-gas“, kao izabranim ponuđačem, zaključio okvirni sporazum, a zatim i pojedinačni, koji je i realiziran. Međutim, on potom ne provodi novi postupak nabavke i ne zaključuje nove pojedinačne ugovore, a što je bio u obvezi, jer okvirni sporazum nema pravni učinak. Također, utvrđeno je da je u više navrata isporučena količina kisika trebinjskoj bolnici fakturirana po višoj cijeni od one koja je definirana spomenutim okvirnim sporazumom, ali i da je sama količina koja je nabavljena veća od predviđene.

Ono što je najviše „zapalo za oko“ istražiteljima jest da je trebinjska bolnica nabavljala kisika od tvrtke „Miljević Gilje-gas“ po duplo skupljim cijenama od, na primjer, Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci.

Saznajemo i da je utvrđeno kako se pravna osoba „Milojević Gilje-gas“ u vrijeme isporuke plina, iako je trebalo, nije nalazilo u evidencijama Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, niti kao proizvođač, niti kao veleprometnik lijekovima.

Nabavka kisika od neregistriranih dobavljača nastavljena je i nakon 20. kolovoza 2021. godine, iako je tog datuma Republička uprava za inspekcijske poslove izdala rješenje kojim se trebinjskoj bolnici to zabranjuje.

“Pribavljeni i ocijenjeni dokazi iz tužiteljskog spisa ukazuju stupnjem kvalificirane sumnje da su prijavljene osobe, odnosno direktori, zloupotrijebili službeni položaj kada su u postupku javnih nabavki potpisali ugovor o nabavci plina za potrebe Bolnice Trebinje od 28. travnja 2021. godine“, objasnio nam je izvor blizak istrazi zaključak trebinjskog tužiteljstva.

Prekvalifikacija kaznenog djela

Iako prijavljeni zbog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi, trebinjsko tužiteljstvo, saznaje eTrafika, usmjerava se ka drugom kaznenom djelu – zloupotrebi službenog položaja ili ovlaštenja. Do potencijalne prekvalifikacije dolazi zbog toga što su prijavljene osobe na čelu s Lambetom, imenovane osobe na rukovodećim položajima koje su vršile nabavku tehničkog kisika, a ne osobe koje su bila direktno uključene u liječenje pacijenata.

I pored velikih pomaka u istrazi, eventualna prekvalifikacija kaznenog djela bila je povod da se predmet izuzme trebinjskom tužiteljstvu i proslijedi na daljnji rad Republičkom javnom tužiteljstvu. Obrazloženje je pronađeno u Zakonu o suzbijanju korupcije, organiziranog i najtežih oblika gospodarskog kriminala, a u kojem se navodi da je zadnje spomenuto tužiteljstvo nadležno za slučajeve u kojima je učinitelj kaznenog djela osoba imenovana od strane Vlade RS, a što je slučaj s Lambetom.

U kojoj fazi je trenutno predmet protiv direktora trebinjske bolnice nismo uspjeli saznati ni u Republičkom javnom tužiteljstvu RS, također zbog štrajka.

Prema riječima izvora, postoji opravdan strah da je u tijeku odugovlačenje samog procesa.

Nedopustivo odugovlačenje

Prema riječima Ljubiše Krunića, bivšeg narodnog poslanika, koji je bio jedan od podnositelja kaznene prijave protiv Lambete i drugih, sporost postupka u slučaju nabavki kisika u trebinjskoj bolnici za vrijeme korone, samo je još jedan od dokaza da pravosuđe kod nas ima drugačiji odnos prema ljudima na vlasti, u odnosu na druge građane.

“Nisam znao da predmet više nije u nadležnosti trebinjskog tužiteljstva. U svakom slučaju, ne znam imaju li suci i tužitelji, ne svi, naravno, ali mnogi od njih, strah od političkih moćnika ili je su po srijedi neki drugi interesi, ali je evidentno da se pojedinci štite kako ne bi odgovarali pred zakonom”, kaže sugovornik.

On naglašava da je razdoblje od tri godine bez konkretnih rezultata nedopustivo dug.

“Naročito ako imamo u vidu o kakvom djelu je riječ. Ako imamo u vidu da je ono počinjeno za vrijeme korone, kada su svi građani na razne načine ispaštali. Ovaj predmet je morao biti urgentan! Prioritet pravosudnih organa je morao biti da se utvrdi jesu li Lambeta i drugi krivi, a proces morao biti vođen puno brže. S druge strane, tužbe za klevetu, protiv oporbenjaka, među kojima sam i ja, a naravno, Nebojša Vukanović je tu broj jedan, idu nevjerojatno ekspresno. Kad tužbu podnesu Luka Petrović ili Nenad Nešić, nema nikakvih odugovlačenja”, kaže Krunić.

Štrajk paralizirao pravosudni sustav RS

Podsjećamo, radnici u pravosuđu RS stupili su u generalni štrajk 28. veljače, od kada je u 34 suda i tužiteljstva u RS obustavljen proces rada uz poštovanje zakonskog minimuma.

Među glavnim zahtjevima sindikata je da se postotak povećanja plaća svih zaposlenih uskladi s postotkom povećanja plaća nositelja pravosudnih funkcija. Također, traže da se prestane s diskriminacijom radnika pravosudnih institucija u odnosu na suce i tužitelje pri isplati regresa, toplog obroka i naknada po osnovu radnog staža, o čemu je eTrafika detaljno pisala u tekstu Diskriminacija koja ne boli: Suci i tužitelji tužbama povećavaju velike plaće.

S druge strane, štrajk radnika u pravosuđu potpuno je paralizirao gospodarski krvotok Srpske, kojoj brojni gospodarski subjekti prijete tužbama za naknadu štete koju su pretrpjeli zato što nisu mogli dobiti izvode iz sudskih registara. Problem imaju i svi koji se žele natjecati za radna mjesta koja među uvjetima zahtijevaju i potvrdu o nekažnjavanju, koju, trenutno ne mogu dobiti.