'Naše dijete samo će odlučiti kojeg je spola, a jedina osoba koja zna kojeg je spola jest – baka'

spol, dijete

Ovo je poprilično neuobičajen zahtjev kojeg su roditelji svjesni, ali tvrde kako ne žele da se zna za spol njihovog djeteta od 17 mjeseci. Dijete se zove Anoush, a podjednako je obučeno u odjeću za oba spola. Jedina osoba iz njihovog života koja zna kojeg je spola dijete je baka koja je to saznali tako što je promijenilia pelenu. Ovo se dogodilo kad je dijete imalo već 11 mjeseci.

Ovaj par govori kako obitelji ne žele otkriti spol kako bi dijete zaštitili od nesvjesne spolne i rodne pristranosti. O ovom paru prilog za televizisjku emisiju One's Inside Out snimio je i BBC kojem su objasnili kako će dijete samo odlučiti o svojem rodu kada dovoljno odraste. Objasnili su i kako misle da je ovo jedini način na koji će ljudi prestati njihovo dijete tretirati bazirano prema spolu.

Spolna i rodna neutralnost pokušava nas natjerati da se ponašamo neutralno prema djetetu što je bolje opcija nego da se dijete pokuša ponašati neutralno - rekao je otac.

  - Jednom će im netko reći kako je plava boja za dječake, a ružičasta za djevojčice i kako se ne smiju igrati s nečim jer to nije prikladno za njihov spol - nastavila je majka koja misli kako je došlo vrijeme za se takvi društveni koncepti zaborave.

Za kraj su potvrdili kako je ova neobična praksa ostvarila efekt kakvog su željeli, a to je da dijete samostalno razvija svoje interese pa tako se tako podjednako voli igrati sa svim igračkama.