FOTO  - Večer tanga uz skladbe Astora Piazzole i nastup brata i sestre Santangelo

samoborska jesen, koncert

Prvo je u sklopu Marimba Weeka održan Tea koncert, na kojem su nastupili Francesca i Claudio Santangelo na udaraljkama. Brat i sestra iz obitelji koja je generacijama poznata po vrsnim udaraljkašima publici u Samoboru predstavili su se vlastitim djelima i skladbama drugih autora. Tako su se na repertoraru našli Luigi Marinaro sa Specchio za dva udaraljkaša, Eric Sammut s Cameleon za marimbu, Carlos Gardel i Por una Cabeza za marimbu, Carlos Passeggi s Coena Rudimentalis za mali bubnj i vrpcu te Mitch Markovich s Tornadom za mali bubanj i za kraj nastupa u Galeriji Prica Astor Piazzolla s Medley Piazzolla za marimbu i vibrafon. Iz vlastitog skladateljskog opusa Santangele su ponudile Clauidijeve Artistars za vibrofon, Carillon d'amour za vibrafon i marimbu i Furioso Tango za marimbu te Francescinu Il Tavolo za dva udaraljkaša.

Nešto kasnije, u Župnoj crkvi svoje su umijeće udružili vrhunski glazbenici u posebno osmišljenom programu u kojem su pred publiku Samoborske glazbene jeseni izašli pijanist Jose Gallardo, violinist Gernot Süssmuth i violončelistica Jelena Očić te dva nekadašnja pobjednika Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić, harmonikaš Ivan Šverko i gitarist Petrit Çeku. Na programu koncerta dominirale su skladbe majstora tanga Astora Piazzolle - Primavera porteña (ar. za violinu, violončelo i klavir), Sentido unico (ar. za harmoniku solo), Le Grand tango (za violončelo i klavir), Verano porteño (ar. za violinu, violončelo i klavir) te Decarissimo, Romance del Diablo, Contrabajissimo, Escualo, Tangata, Fugata i Libertango. Tematski usklađene s glazbenom potkom večeri bile su i Fantango za harmoniku solo Jukke Tiensue, Tango-etide br. 2 i br. 3, Tango iz suite España, op. 165/2 za violinu i klavir Isaaca Albéniza, te Tango za gitaru i Tango za klavir. Bila je to prilika za uživanje u nadahnutim izvedbama temperamentnih skladbi i jedinstvena prilika u kojoj se Petrita Çekua moglo čuti kako svira jazz gitaru, a posebnu večer na Samoborskoj glazbenoj jeseni svojim je kamerama popratila i Hrvatska radiotelevizija.

Program 40. Samoborske glazbene jeseni nastavlja se u četvrtak, 1. listopada u 19 sati kad u Galeriji Prica počinje The Ink Experiment udaraljkaša Ivane Bilić i Nikole Krbanyevitcha uz gostujući Sudar i Gregora Hrovata. Na programu su djela Xenakisa, Hananija, Franka Zappe, Čajkovskog, Vinaoa, Trevina, Chopina i Tomera Yariva. U 20:30 sati u Velikoj dvorani POU Samobor počinje nastup jednog od najsvestranijih britanskih udaraljkaša Jobyja Burgessa.