Seks može da nas stvarno raspameti

Seks može biti za pamćenje - ali ponekad stvari krenu u obrnutom smjeru, upozoravaju znanstvenici. Da seks može nam obriše pamćenje podupiru slučajem 54-godišnje žena koja je dospjela u bolnicu u Washingtonu u stanju panike, jer je bila intimna sa mužem i odmah izgubila sjećanje na cijeli prethodni dan.

Ovo rijetko stanje naziva se "prolazna globalna amnezija" i uvijek je privremena, ali može biti vrlo uznemirujuća, kažu znanstvenici. Mozak ne trpi nikakvu štetu - kada su doktori skenirali mozak nesretne žene u bolnici Georgetown sveučilišta, nije se vidjela nikakva anomalija.

Vrlo malo se zna o tome što uzrokuje ovakvo stanje, mada neki liječnici vjeruju da je mogući uzrok pogrešan impuls zbog kojeg se krv koja je slabo zasićena kisikom pod tlakom iz trbuha umjesto u srce šalje u dio mozga koji kontrolira uspomene.

- Mi ne znamo mnogo o uzroku. To izaziva dosta problema, ali to nije moždani udar ili događaj koji uzrokuje oštećenje mozga. To je gotovo uvijek veoma benigno stanje - kazao je Sebastijan Amerisa sa Instituta za neurološka istraživanja u Buenos Airesu.

Slučaj 54-godišnje žene, koji je ostao zabilježen na listi u urgentnom centru, je samo jedan od tri do pet ovakvih slučajeva od 100.000 koliko se ljudi godišnje prijavi u bolnicu zbog globalne prolazne amnezije. U većini situacija potrebno je samo nekoliko sati da se sjećanje vrati.

Preforsiranje tijela i na druge načine - kao što su dizanje utega ili odlazak u toalet - također može dovesti do prolazne globalne amnezije. Starije generacije, osobe u pedesetim i šezdesetim, su najviše ugroženi.

Amerisa je upozorio da svatko tko osjeti iznenadni gubitak memorije trebalo bi da potraži liječničku pomoć, jer to može biti simptom mnogo ozbiljnijeg problema, kao što je moždani udar.


Izvor: S media